Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προνόμιο λίγων τα ασφαλιστικά προϊόντα

Οι ασφαλιστικές βλέπουν πως οι καλύψεις σε σύνταξη και υγεία τείνουν να γίνουν προνόμιο των μεσαίων και των υψηλών εισοδηματικών στρωμάτων. Επαναφέρουν άμεσα το ζήτημα της φοροαπαλλαγής, έστω και με… χρονοκαθυστέρηση.

Προνόμιο λίγων τα ασφαλιστικά προϊόντα

Στη διαπίστωση ότι κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερη συσχέτιση των ασφαλισμένων με τα άτομα που δηλώνουν υψηλότερα εισοδήματα στις φορολογικές τους δηλώσεις, προχώρησαν στελέχη μεγάλου ασφαλιστικού Ομίλου της χώρας, εκφράζοντας παράλληλα και τη σχετική δυσφορία τους για τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

«Αυτό που είδαμε κατά τα πρώτα τρία χρόνια της κρίσης ήταν ένα κύμα πελατών μας να ρευστοποιεί τα συνταξιοδοτικά του και τα λοιπά επενδυτικά συμβόλαιά του, με σκοπό να εισπράξει μετρητά και να πληρώσει δανειακές δόσεις, ακάλυπτες επιταγές και άλλες τρέχουσες υποχρεώσεις του. Το έκανε με ζημία, καθώς έχανε τα ποσά των εγγυήσεων. Ήταν λίγο-πολύ η ίδια κατηγορία ανθρώπων που έσπευδε να πουλήσει τα κοσμήματά της μισοτιμής.

Κατά τα τελευταία χρόνια, τόσο το κύμα των ρευστοποιήσεων συμβολαίων, όσο και εκείνο της εκποίησης κοσμημάτων έχει περιοριστεί δραστικά. Και αυτό, γιατί οι περισσότεροι πλέον κάτοχοι ασφαλιστικών συμβολαίων ανήκουν στα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα. Όσο για τους ασφαλισμένους των χαμηλών εισοδημάτων, αυτοί πιστεύουν στα προϊόντα που έχουν αποκτήσει και για αυτό προσπαθούν να τα διατηρήσουν με νύχια και με δόντια, συνεχίζοντας να καταβάλλουν τα ασφάλιστρά τους.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα προϊόντα του κλάδου υγείας, όπου οι εταιρείες έχουν σπεύσει να βοηθήσουν τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα με το λανσάρισμα φτηνότερων προϊόντων, προκειμένου τουλάχιστον να προσφέρονται οι βασικές καλύψεις. Παρ' όλα αυτά, το ποσοστό της ασφαλιστικής διείσδυσης παραμένει σχετικά μικρό, με ένα μέρος των πολιτών να έχει μειώσει τις προληπτικές εξετάσεις και γενικότερα τις επισκέψεις στους γιατρούς, με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει για τη μακροπρόθεσμη υγεία του», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Εκπρόσωποι πάντως της ασφαλιστικής αγοράς έχουν εκφράσει επανειλημμένως τη θέση ότι τη μεγαλύτερη ανάγκη για ασφαλιστικές καλύψεις την έχουν τα άτομα χαμηλού εισοδήματος, τα οποία αναγκάζονται σήμερα, σε περιβάλλον βαθιάς οικονομικής κρίσης, να αυτασφαλίζονται.

«Η ασφάλιση είναι πολύ πιο χρήσιμη στα άτομα χαμηλών εισοδημάτων μέσα στην κρίση και αυτό γιατί στη δύσκολη στιγμή, ούτε οι ίδιοι μπορούν να καλύψουν τη ζημία, ούτε συνήθως μπορούν να προσφύγουν -όπως στις εποχές της ευμάρειας- σε συγγενικά και φιλικά πρόσωπα. Όμως, ο αυτοασφαλιζόμενος σήμερα αναγκάζεται να βασιστεί στην περίπτωση μιας προσωπικής του ατυχίας στη στήριξη των συγγενικών του προσώπων, ενώ επίσης αφήνει την υγεία του, τη σύνταξή του και τις πιθανές ζημιές στο σπίτι του από φυσική καταστροφή, στα δεινοπαθούντα δημόσια οικονομικά», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, οι ασφαλιστικές εταιρείες επαναφέρουν το ζήτημα της επαναφοράς των φορολογικών απαλλαγών στα προϊόντα του κλάδου ζωής, έστω και αν αυτά προσφερθούν σε βάθος χρόνου.

«Καταλαβαίνουμε τη δυσκολία και τους περιορισμούς που υπάρχουν στα δημοσιονομικά πράγματα της χώρας με τις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών. Ωστόσο τα συνταξιοδοτικά συμβόλαια είναι μακροπρόθεσμα (δεκαετή και άνω), οπότε θα μπορούσε να προβλεφθεί, τα φορολογικά κίνητρα να δοθούν σε επόμενη χρονική φάση, όταν τα δημοσιονομικά του κράτους θα έχουν βελτιωθεί και οι ισορροπίες θα έχουν αποκατασταθεί», έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v