Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρό ροκ από την Εφορία με πρόστιμα €5.000 και λουκέτα

Ποιοι απειλούνται με «καμπάνα» πεντοχίλιαρου. Αυστηρή μεταχείριση για όσους παρεμποδίζουν τον έλεγχο της εφορίας. Ρήτρες πρόληψης για τις περιπτώσεις που επαγγελματίας αντιμετωπίζει αναστολή λειτουργίας της επιχείρησής του και ανοίγει άλλο κατάστημα.

Σκληρό ροκ από την Εφορία με πρόστιμα €5.000 και λουκέτα

Με τσουχτερά πρόστιμα έως 5.000 ευρώ υποκαθιστά το υπουργείο Οικονομικών τα λουκέτα, τα οποία προβλέπονται ήδη από τη φορολογική νομοθεσία, στις περιπτώσεις ιατρείων, φροντιστηρίων, γηροκομείων ή γενικότερα επαγγελματικών εγκαταστάσεων στις οποίες η αναστολή λειτουργίας κρίνεται αδόκιμη.

Τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή έρχεται να τροποποιήσει το ισχύον πλαίσιο των κυρώσεων που προβλέπονται σε περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεων, καθιερώνοντας αυστηρή μεταχείριση για όσους παρεμποδίζουν τον έλεγχο, αλλά και ρήτρες πρόληψης στην περίπτωση όπου ένας επαγγελματίας έρχεται αντιμέτωπος με αναστολή λειτουργίας της επιχείρησής του και στη συνέχεια ανοίγει άλλο μαγαζί.

Όσοι δε αγνοούν την αναστολή λειτουργίας του καταστήματός τους και το ανοίγουν χωρίς την άδεια της εφορίας, μάλλον θα το μετανιώσουν.

Η ισχύς των νέων διατάξεων προβλέπεται από τη δημοσίευσή τους στο ΦΕΚ.

Στις διατάξεις της τροπολογίας ορίζεται ότι στις περιπτώσεις όπου η προβλεπόμενη αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου κρίνεται δυσχερής (ενοικίαση σκαφών αναψυχής, πλανόδιοι πωλητές, γηροκομεία, ξενοδοχεία, φροντιστήρια, ιατρεία), αντί για το λουκέτο μπορεί να επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο.

Ήδη η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει αναστολή λειτουργίας για 48 ώρες σε περίπτωση ανακριβούς έκδοσης δέκα αποδείξεων ή ανεξαρτήτως πλήθους, εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ, 96 ώρες σε περίπτωση υποτροπής εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους ακόμα και για τρεις αποδείξεις χωρίς όριο αξίας και έως δέκα ημέρες σε κάθε επόμενη διαπίστωση αντίστοιχης παράβασης.

Αντίστοιχα πλέον, τα χρηματικά πρόστιμα θα κυμαίνονται από 1.000-2.500 ευρώ στην πρώτη περίπτωση, από 2.501 έως 5.000 ευρώ στη δεύτερη και 5.000 ευρώ στην περίπτωση διπλής υποτροπής.

Μια ακόμα διαφοροποίηση σε σχέση με τα ισχύοντα ήδη, αφορά στη διευκρίνιση ότι εφεξής θα αναστέλλεται η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διαπιστώθηκε η παράβαση και όχι στο σύνολο των εγκαταστάσεων του επιτηδευματία, ενώ σε περίπτωση παρεμπόδισης φορολογικού ελέγχου με τη χρήση βίας προβλέπεται λουκέτο διάρκειας ενός μηνός.

*Η τροπολογία δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v