Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ατζέντα Μητσοτάκη στο τετ α τετ με Στουρνάρα

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η θέση της ΝΔ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το QE και τις καταθέσεις. Η «αβεβαιότητα» με τις συστημικές τράπεζες και οι «παραλείψεις και σκιές» στην Τράπεζα Αττικής.

Η ατζέντα Μητσοτάκη στο τετ α τετ με Στουρνάρα

Η εκροή των τραπεζικών καταθέσεων και η καθυστέρηση ένταξης της χώρας στο QE ανησυχεί ιδιαιτέρως τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος λίγες ώρες πριν ταξιδέψει στη Μάλτα για το διήμερο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα έχει τετ α τετ με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Στον απόηχο της χθεσινής παρέμβασης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που χαρακτήρισε «μονόδρομο» την επιμονή στις μεταρρυθμίσεις, ο πρόεδρος της ΝΔ θα διατυπώσει τους έντονους προβληματισμούς του για την πορεία της οικονομίας και τη συνεχή παράταση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. «Καθοριστικός παράγοντας για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος παραμένει η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, που εκτιμούν ότι η σταθεροποίηση της επιδεινούμενης κατάστασης στο τραπεζικό σύστημα μπορεί να επέλθει μόνο μέσω του κλεισίματος της αξιολόγησης.

Η χώρα, θα επαναλάβει ο κ. Μητσοτάκης στη σημερινή συνάντηση, χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πρόγραμμα επενδύσεων, μεταρρυθμίσεων και εξαγωγικού προσανατολισμού, ταυτόχρονα με τη διαμόρφωση ενός φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα. Μόνο έτσι, θα πει, θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων και θα ξεκινήσει ένας νέος αναπτυξιακός κύκλος.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, οι κ. Μητσοτάκης και Στουρνάρας θα συζητήσουν εκτενώς για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, με τον πρόεδρο της ΝΔ να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε τέσσερα ζητήματα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), το τρίπτυχο μείωση καταθέσεων - Capital controls - QE, την κερδοφορία των τραπεζών και ειδικά την Τράπεζα Αττικής.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που υπολογίζονται από το γαλάζιο οικονομικό επιτελείο σε περίπου 106 δισ. ευρώ ή 45% του συνόλου των δανείων, όπως σημειώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, η επίλυση του προβλήματος απαιτεί πολιτική βούληση, οικονομική σταθερότητα, αντιμετώπιση των εμποδίων, επιτάχυνση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, νομική προστασία των στελεχών των τραπεζών και δημιουργία δευτερογενούς αγοράς με δραστηριοποίηση εταιρειών διαχείρισης. Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμούν, «θα γίνουν γρήγορα βήματα για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου μείωσης των κόκκινων δανείων κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το 2019».

Αυστηροποίηση των capital controls

Όσον αφορά στη μείωση καταθέσεων, η οποία φτάνει στα 4 δισ. ευρώ τους πρώτους μήνες του 2017, κατά τις ίδιες πηγές, έχει οδηγήσει στην εκ νέου αύξηση της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τον ELΑ στα 46,6 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζουν δε πως τον Δεκέμβριο του 2014 η εξάρτηση από τον ELA είχε μηδενισθεί, ενώ το 2015 υπήρξε η μεγαλύτερη ετήσια εκροή ως σήμερα, της τάξεως των 37 δισ. ευρώ. Η εμπιστοσύνη, υποστηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελεί «κλειδί» και για την άρση των  capital controls. Διατυπώνει μάλιστα τον φόβο μήπως η ενδεχόμενη παρατεταμένη αρνητική τάση στις καταθέσεις επιφέρει σύντομα αυστηροποίηση των capital controls, για να μην απειληθούν η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος και οι καταθέσεις των πολιτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει την ανάγκη να τερματιστεί άμεσα η αβεβαιότητα με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, η οργανική κερδοφορία των οποίων βελτιώνεται, αλλά οι προβλέψεις συνεχίζουν να «ροκανίζουν» τα κέρδη. Το χαμηλό περιβάλλον επιτοκίων διεθνώς, θα αναφέρει στον Γιάννη Στουρνάρα, δεν έχει επηρεάσει πολύ τις ελληνικές συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς διατηρούν πολύ υψηλά περιθώρια επιτοκίων για τα δάνεια που χορηγούν. Το γεγονός αυτό, θα σημειώσει ο πρόεδρος της ΝΔ, είναι θετικό για τα αποτελέσματά τους, αλλά όχι για την πραγματική οικονομία, καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν το υψηλότερο κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη.

Ειδικά για τις «παραλείψεις και σκιές» στην Τράπεζα Αττικής, η αξιωματική αντιπολίτευση επιρρίπτει τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση. «Η Τράπεζα, σε μια περίοδο που παρατηρείται απομόχλευση στο πιστωτικό σύστημα, αύξησε την έκθεσή της σε πιστωτικό κίνδυνο προς συγκεκριμένους δανειολήπτες που φέρονται να έχουν προνομιακή σχέση με την κυβέρνηση», καταγγέλλει η ΝΔ και συνεχίζει: «Αυτή η πιστωτική επέκταση πραγματοποιήθηκε με 'χαλαρά' πιστοδοτικά κριτήρια, με αποτέλεσμα τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η Τράπεζα της Ελλάδος, ύστερα από τα ευρήματα του κοινού ελέγχου που έκανε με τον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ».

Η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική καμένης γης

«Η χώρα βρίσκεται σε κατήφορο και η κυβέρνηση πατάει γκάζι», ανέφερε νωρίτερα ο πρόεδρος της NΔ, μιλώντας στη σύσκεψη των τομεαρχών του κόμματος.

«Η κυβέρνηση ακολουθεί τακτική καμένης γης, οι εκλογές θα λειτουργήσουν ως κάθαρση, λαός και ιστορία δεν θα δείξουν καμία επιείκεια», ανάφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Επανεκκίνηση είναι αυτό που ζητούν οι πολίτες», ενώ απευθυνόμενος προς τους τομεάρχες του είπε: «Να είμαστε σκληροί και αμείλικτοι με την κυβέρνηση, ασκώντας τα αντιπολιτευτικά μας καθήκοντα».

Ακολούθως εξαπέλυσε συνολική επίθεση για την κατάσταση στην οικονομία: «Το πυροτέχνημα της 20ής Φεβρουαρίου έσβησε. Τα λεγόμενα αντίμετρα, αν ψηφιστούν, δεν θα εφαρμοστούν αφού θα ισχύσουν μόνο αν υπερβούμε το πλεόνασμα του 3,5%, κάτι που δεν θα γίνει, αφού και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έλεγε ότι είναι ανέφικτο. Η κυβέρνηση επιχειρεί πάλι να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό. Τα σημάδια για την οικονομία είναι απογοητευτικά, η αγορά έχει αποσταθεροποιηθεί, το Δημόσιο έχει κηρύξει στάση πληρωμών, το φιάσκο με τον ΕΦΚΑ απειλεί με κατάρρευση όλο το ασφαλιστικό σύστημα, έχουμε εκροή καταθέσεων και χιλιάδες επιχειρήσεις και πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους. Τα “κόκκινα” δάνεια τραυματίζουν το τραπεζικό σύστημα, που αδυνατεί να στηρίξει την ανάπτυξη».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά στις πρόσφατες τοποθετήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, με τον οποίο θα συναντηθεί και, όπως είπε, «θα ζητήσουμε αναλυτική ενημέρωση και θα ακούσουμε και τις ανησυχίες που εκφράζει».

Συνεχίζοντας προειδοποίησε: «Αν δεν κλείσει η αξιολόγηση, οδηγούμαστε σε τραγικό αδιέξοδο με ανυπολόγιστες συνέπειες. Δεν υπάρχει πεδίο για μία διαπραγμάτευση που να κλείσει εποικοδομητικά την αξιολόγηση». Είπε ακόμη ότι αν η οικονομία δεν αποκτήσει αναπτυξιακή δυναμική, δεν θα βγούμε στις αγορές το 2018 και το τέταρτο μνημόνιο θα γίνει μονόδρομος. Γι' αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη για πολιτική αλλαγή.

Έκανε δε αναφορά στις εργασιακές σχέσεις, που αποτελούν πεδίο διαπραγμάτευσης: «Η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχθεί τη μείωση των συντάξεων. Μιλούν κάποιοι για εργασιακό μεσαίωνα και ξεχνούν ότι μεσαίωνας είναι αυτό που υπάρχει σήμερα στην αγορά εργασίας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παριστάνει ότι αγωνίζεται για τις σχέσεις εργασίας, αλλά δεν νοιάζεται για τις θέσεις εργασίας που χάνονται. Ο ίδιος ο Γιούνκερ άδειασε τον κ. Τσίπρα, παραδίδοντάς του μαθήματα και λέγοντας ότι εργασιακό κεκτημένο δεν υφίσταται».

Συνέχισε με τα ενεργειακά, λέγοντας ότι η κυβέρνηση συμφώνησε με τους θεσμούς να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά από το 95% στο 50% και το έκαναν με μηδενικό αντάλλαγμα. Η κατάσταση οδηγεί σε κατάρρευση της ΔΕΗ προς όφελος των ανταγωνιστών της. Η ΔΕΗ έχει απωλέσει το 75% της χρηματιστηριακής αξίας. Για τη διάλυση της ΔΕΗ, η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη.

Αυτή είναι η πραγματικότητα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πρόκειται για μία εικόνα παρακμής, η κατάσταση είναι επικίνδυνη και για τον θεσμικό ιστό της δημοκρατίας, είπε ο κ. Μητσοτάκης και κατήγγειλε την κυβέρνηση για «κωμικοτραγικά επεισόδια στην προσπάθεια να δημιουργήσει ένα πλέγμα φιλικών ΜΜΕ για τη συκοφάντηση των αντιπάλων της», ενώ πρόσθεσε ότι «στη διοίκηση βλέπουμε να γίνονται παράνομες προσλήψεις».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκλεισε την ομιλία του, σύμφωνα με το ΑΠΕ, με ειδική αναφορά στη Δικαιοσύνη λέγοντας ότι «οι δικαστές καταγγέλλουν απόπειρες ελέγχου της Δικαιοσύνης». Επικαλέστηκε την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία «εξέφρασε την ανησυχία τους για τις προσπάθειες αναχαίτισης του έργου των δικαστών, με τη δημόσια στοχοποίηση και με αθέμιτες πιέσεις μέσω μιας δημοσιογραφίας που εξυπηρετεί πολιτικο-οικονομικά συμφέροντα».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v