Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Transparency International: Η ΕΚΤ έχει παρεκτραπεί

Για τον ρόλο της ΕΚΤ στη διάσωση της Ελλάδας, η Τ.Ι. σημειώνει πως η Τράπεζα πήρε πολιτικές αποφάσεις αντί να διεκπεραιώνει απλώς τις τεχνικές της υποχρεώσεις. Τι απαντά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Transparency International: Η ΕΚΤ έχει παρεκτραπεί

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χρειάζεται μεγαλύτερη επιτήρηση και να λογοδοτεί περισσότερο για τις αποφάσεις της, καθώς έχει παρεκτραπεί και εισέλθει στον χώρο των πολιτικών αποφάσεων, χωρίς όμως την απαραίτητη επίβλεψη, ανακοίνωσε σήμερα σε έκθεσή της η παγκόσμια οργάνωση Transparency International (TI), μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εφόσον η αυτονομία της ΕΚΤ περιορίζει την υποχρέωση λογοδοσίας της στο κοινό, η τράπεζα θα πρέπει αντίστοιχα να αυξήσει τη διαφάνειά της, να εκδίδει περισσότερες από τις αποφάσεις και γνωματεύσεις της, να ενισχύει τους κανονισμούς ηθικής της και να είναι πιο ανοικτή όσον αφορά στις πολιτικές αποφάσεις που αντιμετωπίζει, είπε το παρατηρητήριο.

Στην έκθεσή της, η TI εστιάστηκε στον ρόλο της ΕΚΤ στην οικονομική διάσωση της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι πήρε πολιτικές αποφάσεις αντί να διεκπεραιώνει απλώς τις τεχνικές της υποχρεώσεις, επιβαρύνοντας ένα πλαίσιο το οποίο την απαλλάσσει εν μέρει από τη δημοκρατική υποχρέωση λογοδοσίας της.

«Οι διακριτικές εξουσίες της ΕΚΤ της επέτρεψαν να ασκήσει πίεση στις ελληνικές τράπεζες ενώ διαπραγματευόταν μεταρρυθμίσεις διάσωσης με την ελληνική κυβέρνηση ως μέρος της Τρόικας των διεθνών δανειστών», δηλώνει η ΤΙ.

«Παρόμοιες δυναμικές μπορεί να εκδηλωθούν στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και με την τρέχουσα ανακεφαλαίωση του Ιταλού δανειστή Monte dei Paschi di Siena, οι οποίες (δυναμικές) θέτουν σε κίνδυνο την τρέχουσα εύθραυστη σταθερότητα της ευρωζώνης», πρόσθεσε.

Ενώ η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε βελτιώσεις στη διαφάνεια με την έκδοση των ημερολογίων των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των πρακτικών από τις συνεδριάσεις όπου καθορίζονται πολιτικές, η διαχείριση της σύγκρουσης συμφερόντων της ΕΚΤ είναι ελαττωματική και η πολιτική προστασίας των ατόμων που αποκαλύπτουν τη διαφθορά είναι απαρχαιωμένη.

«Η ΕΚΤ αντιμετωπίζει μια σημαντική πτώση στην εμπιστοσύνη των πολιτών, η οποία παράλληλα με τις αυξημένες ευθύνες της επιβαρύνουν σημαντικά τη λογοδοσία της», είπε η ΤΙ.

Η ΕΚΤ, η οποία επέτρεψε στην ΤΙ την πρόσβαση σε ανώτατα στελέχη της, αναγνώρισε τα πορίσματα και είπε ότι είχε ήδη λάβει μερικά από τα προτεινόμενα μέτρα. «Μερικές από τις εισηγήσεις στην έκθεση TI-EU ανήκουν εκτός δικαιοδοσίας της ΕΚΤ ή δεν έχουν προβλεφθεί στη Συμφωνία», δήλωσε η ΕΚΤ. «Μερικά άλλα σημεία έχουν ήδη εφαρμοστεί, όπως η έκδοση των αποφάσεων, των γνωμοδοτήσεων και των συστάσεων, καθώς και η παροχή πληροφοριών για τις συναντήσεις με εκπροσώπους βιομηχανιών», πρόσθεσε.

Η οργάνωση Transparency International αυτοπροσδιορίζεται ως «παγκόσμιο κίνημα εναντίον της διαφθοράς, το οποίο συνεργάζεται με κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και πολίτες». Διατηρεί παραρτήματα σε πάνω από 100 χώρες, ενώ η διεθνής γραμματεία του εδρεύει στο Βερολίνο, σύμφωνα με τον ιστότοπό της.

ΕΚΤ: "Καλωσορίζουμε τον διάλογο με ΜΚΟ σχετικά με τη διαφάνεια"

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, απαντώντας στα ευρήματα της Transparency International, αναφέρει: 

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τόνισε σήμερα τη δέσμευσή της για ανοιχτό διάλογο με ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων μερών, επ' ευκαιρία της δημοσίευσης από μη κυβερνητική οργάνωση έκθεσης για την κεντρική τράπεζα. Επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι λογοδοτεί άμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ΕΚΤ διευκόλυνε πρόγραμμα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Transparency International EU (TI-EU) προσκαλώντας τους ερευνητές της σε σειρά συναντήσεων με ανώτερα διοικητικά στελέχη.

«Η ορθή συμπεριφορά και διακυβέρνηση είναι ουσιώδεις για την κατοχύρωση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Είναι καθήκον των ευρωπαϊκών οργάνων να ενισχύσουν περαιτέρω τη νομιμότητά τους ενδυναμώνοντας τη δημοκρατική λογοδοσία τους και καταδεικνύοντας ότι εκπληρώνουν τους στόχους οι οποίοι τους έχουν ανατεθεί», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi. «Επιτρέψτε μου επίσης να προσθέσω ότι η ΕΚΤ είναι και ήταν πάντοτε ανοιχτή σε έναν ισορροπημένο διάλογο με τα ενδιαφερόμενα μέρη, μεταξύ άλλων και με το ευρύ κοινό.»

Η έκθεση αναγνωρίζει τα μέτρα που έλαβε πρόσφατα η ΕΚΤ για την περαιτέρω ενίσχυση των μηχανισμών της που αφορούν τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την ακεραιότητα, στο πλαίσιο επίσης και των αρμοδιοτήτων που της ανατέθηκαν ως εποπτική αρχή από τα τέλη του 2014 και μετά.

Η TI-EU επαινεί την ΕΚΤ για τα εξής:

-τη θέσπιση ενός σημαντικά ενισχυμένου Πλαισίου Δεοντολογίας,
τη συγκρότηση Επιτροπής Δεοντολογίας υψηλού επιπέδου και μιας υπηρεσιακής μονάδας για θέματα δεοντολογίας και ορθής διακυβέρνησης,
-τη δημοσίευση αναφορών σχετικά με τις συζητήσεις για θέματα νομισματικής πολιτικής,
-τη δημοσίευση του προγράμματος δραστηριοτήτων των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου,
-τη δημοσίευση της επιβεβαίωσης των κατευθυντήριων αρχών της Εκτελεστικής Επιτροπής για την εξωτερική επικοινωνία,
-τη διευκόλυνση της πρόσβασης του κοινού στον ισολογισμό της ΕΚΤ και στις πράξεις νομισματικής πολιτικής.

Η έκθεση ενθαρρύνει επίσης την ΕΚΤ να συνεχίσει τις προσπάθειές της όσον αφορά την επικοινωνία της με το ευρύ κοινό.

Ορισμένες συστάσεις που αναφέρονται στην έκθεση της TI-EU δεν εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ ή δεν προβλέπονται στη Συνθήκη. Ορισμένα άλλα σημεία έχουν ήδη υλοποιηθεί, όπως η δημοσίευση αποφάσεων, γνωμών και συστάσεων καθώς και η παροχή πληροφοριών για συνεδριάσεις με εκπροσώπους συμφερόντων. "

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v