Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθάκης: Το target model «κλειδί» για τις μεταρρυθμίσεις

Χωρίς αναφορές στο «αγκάθι» της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ η ομιλία του υπουργού Ενέργειας. Τα σχέδια για τον κλάδο και η εισαγωγή των «ενεργειακών συνεταιρισμών».

Σταθάκης: Το target model «κλειδί» για τις μεταρρυθμίσεις

Το 2018 θα εισαχθεί το target model, ώστε να μεταβληθεί το πλαίσιο των απόλυτα ρυθμισμένων τιμών (ΑΠΕ) ή μια ατελή λειτουργία της αγοράς ενέργειας, δήλωσε ο Γ. Σταθάκης μιλώντας σε συνέδριο του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για τις μεταρρυθμίσεις.

Ο υπουργός Ενέργειας επιμελώς απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο καυτό θέμα της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ. Ανέφερε ότι το στίγμα της κυβέρνησης στο θέμα της ενέργειας και των υποδομών είναι σαφές και φάνηκε στον ΑΔΜΗΕ, όπου καταφέραμε να βρεθεί λύση με το 51% να παραμένει στο Δημόσιο.

Μίλησε για τα σχέδια να εισαχθεί μια νέα μορφή επιχειρηματικότητας, οι «ενεργειακοί συνεταιρισμοί», με στόχο άμεση συσχέτιση παραγωγής και κατανάλωσης. Είναι ένα μοντέλο που υπάρχει στο εξωτερικό, στη Γερμανία καλύπτει το 20% του ενεργειακού τομέα, τόνισε.

Μιλώντας ευρύτερα για το θέμα των μεταρρυθμίσεων, σημείωσε ότι ο όρος έχει ιστορία 25 χρόνων. Ταυτίστηκε με συγκεκριμένη μορφή αλλαγών, με την έννοια ότι έχει σαφές στίγμα: αγορά εργασίας με απορρύθμιση, αγορά προϊόντων με εισαγωγή ανταγωνιστικών συνθηκών και άρση εμποδίων και μαζικό κύμα ιδιωτικοποιήσεων.

Πρέπει να επαναξιολογήσουμε το σχήμα. Να κάνουμε αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αλλά και να προστατευτούμε από μεταρρυθμίσεις που απέτυχαν παταγωδώς, σημείωσε.

Η μεταρρύθμιση που έχει στο επίκεντρο την αντιπαράθεση κράτους - αγοράς αποτυγχάνει, τόνισε. Μεταξύ απορρύθμισης και επαναρύθμισης, η δεύτερη έννοια είναι αυτή που πρέπει να επιδιωχθεί.

Αναφερόμενος σε μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης στάθηκε σε:

* Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ: Είμαστε στο τελικό στάδιο.

* Δημόσιες συμβάσεις: Δημιουργήθηκε ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο για τον τρόπο που προχωρούν οι διαγωνισμοί, απόλυτα ηλεκτρονικά και με διάφανους κανόνες. Αυξάνει ο ανταγωνισμός με τη συμμετοχή και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά.

* Απλοποίηση αδειοδοτήσεων: Σήμερα μεγάλο μέρος της διαδικασίας γίνεται με απλή γνωστοποίηση και μειώνεται ο αριθμός των χαρτιών που απαιτείται σε κάθε περίπτωση. Ταυτόχρονα ενισχύεται ο εκ των υστέρων έλεγχος.

* Χωρικός σχεδιασμός: Το κενό με το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες πρέπει να κλείσει. 





ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v