Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ξαναφυτρώνουν» οι παράνομες χωματερές

Μύλος με τις εντάξεις έργων διαχείρισης στο νέο ΕΣΠΑ. Προτάσεις άνω του ενός δισ. ευρώ συνωστίζονται για ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης μόλις 270 εκατ. ευρώ! Πώς την πληρώνει το ΣΔΙΤ της Ηλείας.

«Ξαναφυτρώνουν» οι παράνομες χωματερές

Παρά τις νέες αποκαλύψεις για τις παράνομες χωματερές στην Πελοπόννησο, αφού προ ημερών συνελήφθησαν οδηγοί απορριμματοφόρων του δήμου Οιχαλίας να πετούν σκουπίδια στην περιοχή του Αγίου Νικολάου στην Πύλο, είναι άγνωστη η ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης, ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή των μονάδων επεξεργασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Εδώ και δυόμισι χρόνια, προσωρινός μειοδότης για το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου έχει αναδειχθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Αγνωστη παραμένει και η ολοκλήρωση του αντίστοιχου διαγωνισμού ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων της Ηλείας, παρά το τεράστιο πρόβλημα με τις παράνομες χωματερές. Προχθές ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, είπε πως πρέπει να «τρέξει» ο διαγωνισμός. Πρόκειται για διαγωνισμό που καθυστερεί, αν και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί με την επιλογή προσωρινού αναδόχου (J&P ΑΒΑΞ - Μεσόγειος).

Η καθυστέρηση συνδέεται με το μπάχαλο σε σχέση με την ένταξη των έργων διαχείρισης απορριμμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νέο ΕΣΠΑ. Η κυβέρνηση προχώρησε σε προκήρυξη ένταξης στο ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 270 εκατ. ευρώ, ενώ συνωστίζονται έργα άνω του ενός δισ. ευρώ!

Μάλιστα, για την ένταξη των έργων δεν λαμβάνεται υπόψη το επίπεδο ωριμότητας (ολοκληρωμένες μελέτες κ.λπ.). Ως αποτέλεσμα, ο δήμος Ηλιδας που καθυστέρησε την κατάθεση της σχετικής αίτησης να περιμένει την ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ.

Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή μονάδας στην Τριανταφυλλιά, με το συνολικό ύψος της σύμβασης να φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ. Τα 17 εκατ. θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό. Παράλληλα προχωρούν, με κοινοτικά κονδύλια, τα έργα κατασκευής του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), ο οποίος και θα ενταχθεί στον σχεδιασμό του ιδιώτη διαχειριστή της μονάδας επεξεργασίας.

Προχωρά η περιφέρεια Ηπείρου

Η περιφέρεια Ηπείρου είχε πάρει, πάντως, καλύτερο αριθμό πρωτοκόλλου από τον δήμο Ηλιδας, με αποτέλεσμα να προχωρά ο αντίστοιχος διαγωνισμός. Πιθανώς μέσα στον Μάιο ή τον Ιούνιο να υπογραφεί η σύμβαση για το ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Θα είναι η δεύτερη σύμβαση μετά τη Δυτική Μακεδονία, όπου η μονάδα επεξεργασίας (όμιλος Ελλάκτωρ) βρίσκεται σε τελικό στάδιο.

Τη Δευτέρα η περιφέρεια Ηπείρου ανάδειξε την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή οριστικό ανάδοχο στον διαγωνισμό για το ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ. Τα 20 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ ενώ τα υπόλοιπα θα είναι ίδια κεφάλαια και τραπεζικός δανεισμός από την Alpha Bank. Σημειώνεται πως έχουν οριστικοποιηθεί όλες οι σχετικές συμβάσεις (κατασκευής, λειτουργίας, ασφαλιστικές, χρηματοδοτικές κ.ά.) και τις επόμενες ημέρες η σύμβαση οδεύει προς το Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε να λάβει τις τελικές εγκρίσεις.

Υπεργολάβοι/συνεργάτες της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για την κατασκευή της μονάδας είναι η ελβετική Hitachi Zosen (για την τεχνολογία αναερόβιας χώνευσης - παραγωγή ενέργειας από την επεξεργασία των απορριμμάτων) και η γερμανική Standler (για τη μηχανική ανακύκλωση), ενώ τον ρόλο του ανεξάρτητου μηχανικού έχει αναλάβει η διεθνής εταιρεία συμβούλων μηχανικών Mott MacDonald.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v