Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξωδικαστικός: «Όχι» Υπ. Οικονομίας σε αλλαγές τελευταίας στιγμής

Δεν υπάρχει περιθώριο για αλλαγές επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας. Προϊόν μακράς διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς το νομοσχέδιο. Τι απαντούν στις εντάσεις των τραπεζών.

Εξωδικαστικός: «Όχι»  Υπ. Οικονομίας σε αλλαγές τελευταίας στιγμής

Κατηγορηματικά, αντίθετοι σε οποιαδήποτε αλλαγή της τελευταίας στιγμής ως προς το πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού, τίθενται κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί προϊόν μακράς διαβούλευσης και εκατέρωθεν υποχωρήσεων με τους θεσμούς και καλύπτει πλήρως τα προβλήματα τόσο των πιστωτών, όσο και των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

Ξεκαθαρίζουν μάλιστα, ότι αν κατά τη συζήτηση στη Βουλή υπάρξουν τροποποιήσεις, αυτές θα είναι μόνο τυπικές και όχι ουσίας, διότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να ανοίξει νέος κύκλος διαβουλεύσεων με τους θεσμούς, πολύ δε περισσότερο όταν ο εξωδικαστικός, είναι το πρώτο εκ των προαπαιτούμενων της δεύτερης αξιολόγησης, που έφθασε στη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις των τραπεζών, οι οποίες ακόμη και την τελευταία στιγμή ζητούν ουσιώδεις αλλαγές, οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι οι αιτιάσεις αυτές δεν είναι εύλογες, καθώς έχει προβλεφθεί και θα ληφθεί κάθε μέριμνα για την ορθή εφαρμογή του πλαισίου.

Μάλιστα, απαντώντας επί των συγκεκριμένων προτάσεων της ΕΕΤ, τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι στο θέμα των καταναλωτικών και των λοιπών δανείων των επιχειρηματιών, η γνωστοποίηση είναι προαιρετική για τους επιχειρηματίες.

Ο νόμος προβλέπει ότι η διευθέτηση των υποχρεώσεων θα γίνεται επί των επιχειρηματικών χρεών, ωστόσο στην περίπτωση που πιστωτές συμφωνήσουν, δεν θα απαγορεύεται η διευθέτηση και των άλλων οφειλών. Μάλιστα εξηγούν, ότι αν ο επιχειρηματίας κατά την έναρξη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης παρουσιάσει όλες τις οφειλές, τότε οι πιστωτές θα έχουν καλύτεροι εικόνα για τη δυνατότητα ανταπόκρισης της επιχείρησης.

Επίσης το οικονομικό επιτελείο απορρίπτει και το αίτημα των τραπεζών, για ορισμό του κατώτατου ορίου χρεών που θα επιτρέπεται να εντάσσονται στον συμβιβασμό στις 50.000 ευρώ. Το κατώφλι που έχει ορισθεί είναι οι 20.000 ευρώ επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, τονίζοντας ότι για τις επιχειρήσεις με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ θα ακολουθείται μία προτυποποιημένη απλή ηλεκτρονική διαδικασία.

Αναφορικά με την υποβολή των έντυπων αιτήσεων, το υπουργείο απαντά ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί διότι, έως ότου τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος, δηλαδή τρεις μήνες μετά την ψήφισή του, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι πλήρως έτοιμη.

Στο μείζον ζήτημα των ποινικών και αστικών ευθυνών, των κρατικών και τραπεζικών αξιωματούχων που συμμετέχουν στην συμφωνία αναδιάρθρωσης, οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι είναι ένα θέμα που θα το χειρισθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης και θα κατατεθεί με άλλο νομοσχέδιο, διότι θα πρέπει να έχει μόνιμο χαρακτήρα. Όπως εξηγούν, ο εξωδικαστικός θα πάψει να ισχύει στο τέλος του 2018, ωστόσο οι αναδιαρθρώσεις των δανείων θα συνεχιστούν. Γι΄αυτό αναφέρουν ότι μία τόσο κρίσιμη ρύθμιση δεν μπορούσε να εισαχθεί με ένα νόμο περιορισμένης χρονικής διάρκειας.

Τέλος, στο θέμα της ανάμειξης της επίσημης δικαστικής διαδικασίας για την επικύρωση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης, που έχει ήδη λάβει την έγκριση της πλειοψηφίας των πιστωτών, τονίζουν, ότι αυτή κάθε άλλο, παρά χρονοβόρα θα είναι, καθώς το μόνο που θα απαιτείται από τους πρωτοδίκες είναι μια υπογραφή και κάποια παράβολα, αφού η συμφωνία θα κατατίθεται έτοιμη από τους πιστωτές και τον επιχειρηματία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v