Υπ. Εργασίας: Πληρώσαμε 40.000 εκκρεμείς συντάξεις

Πλήρως εφικτός ο στόχος εκκαθάρισης όλων των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 αναφέρει το υπουργείο, «απαντώντας» σε δημοσίευμα εφημερίδας και επίθεση από τη ΝΔ για τις εκκρεμείς συντάξεις.

Υπ. Εργασίας: Πληρώσαμε 40.000 εκκρεμείς συντάξεις

Απάντηση στο δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, που επικαλούνταν εσωτερικό έγγραφο του ΕΦΚΑ, στο οποίο γινόταν λόγος για αδυναμία επίτευξης του στόχου για τις εκκρεμείς συντάξεις, δίνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας.

Οπως αναφέρει, «σύμφωνα με τα στοιχεία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2017 εκδόθηκαν και καταβλήθηκαν περισσότερες από 40.000 συντάξεις.

Παράλληλα, έως τα μέσα Απριλίου θα έχουν διεκπεραιωθεί και καταβληθεί 3.500 εφάπαξ.

Με αυτά τα δεδομένα, η εκκαθάριση όλων των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, όπως έχει δεσμευτεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συνιστά πλήρως εφικτό στόχο».

Επίθεση ΝΔ στην κυβέρνηση 

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, στον αέρα βρίσκεται η πληρωμή 150.000 παλαιών και νέων συνταξιούχων, επικαλούμενο έγγραφο της Διοίκησης του ΕΦΚΑ.

Στο έγγραφο -με ημερομηνία 24 Μαρτίου-, η διοίκηση του ΕΦΚΑ ομολογεί ότι δεν υπάρχει σχέδιο για τη διεκπεραίωση όλων των συντάξεων που εκκρεμούν, κάτι που σημαίνει ότι κινδυνεύει να χαθεί το κονδύλι των 869 εκατ. ευρώ που θα διατεθεί για τις συντάξεις, με διορία όμως να δοθούν έως τον Οκτώβριο του 2017.

Στο έγγραφο που επικαλείται ο Ελεύθερος Τύπος, η διοίκηση του ΕΦΚΑ αναφέρει ότι δεν φαίνεται πως μπορεί να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος μέχρι τον Οκτώβριο, κάτι που ναρκοθετεί την εκταμίευση των 869 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι από τις 150.000 συνταξιούχους, οι πάνω από 95.000 (95.526) περιμένουν περισσότερο από 2 χρόνια ενώ υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις όπου η αναμονή της οριστικής απόφασης φτάνει και τα 4 χρόνια, ιδίως όταν μεσολαβεί διαδοχική ασφάλιση.

Η πολιτική ηγεσία πρέπει να απαντήσει, πρόκειται για έγγραφο κόλαφο, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, εκτιμώντας παράλληλα ότι είναι αδύνατο να έχουν διεκπεραιωθεί ως τον Οκτώβριο τόσες χιλιάδες συντάξεις.

Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα οφείλεται στην ανικανότητα της κυβέρνησης και έκανε γνωστό πως η αξιωματική αντιπολίτευση είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ Βαγγέλης Θεοδωρίδης, επίσης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως αυτό για τους εργαζόμενους δεν αποτελεί είδηση αλλά καθημερινότητα.

Όπως είπε, είναι ντροπή για ένα ευνομούμενο κράτος να χρειάζεται πάνω από 2 χρόνια να αποδώσει μία σύνταξη. Έκανε γνωστό ότι από τις 150.000 συντάξεις που είναι σε εκκρεμότητα, οι 95.000 είχαν κατατεθεί πριν το νόμο Κατρούγκαλου και οι 55.000 μετά, ενώ τόνισε πως το προσωπικό δεν επαρκεί.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: 150.000 συνταξιούχοι μάταια περιμένουν σύνταξη

Οπως δήλωσε η Υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύης Χριστοφιλοπούλου: 

Ακόμη και τα ψίχουλα που έδωσαν στους συνταξιούχους είναι ανίκανοι να τα μοιράσουν ορθολογικά και τα σπαταλούν.

Το κύριο θέμα, όμως, είναι ότι 150.000 συντάξεις καθυστερούν και είναι αμφίβολο αν ο ΕΦΚΑ θα μπορέσει να ανταποκριθεί.

Μοιραίοι, ανίκανοι και επικίνδυνοι οι ΣΥΡΙΖΑ-AΝΕΛ διότι οι συνταξιούχοι μάταια περιμένουν, ενώ η χώρα κινδυνεύει να χάσει το αντίστοιχο ποσό.

Βρούτσης: Εικόνα διάλυσης στο ασφαλιστικό

Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας επιβεβαιώνει όλα όσα καταγγέλλουμε μέχρι σήμερα. Εικόνα απόλυτης διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος.

Η Κυβέρνηση, από ανικανότητα και αναλγησία, σταμάτησε την έκδοση συντάξεων.

Παρά το γεγονός ότι 859.000.000 ευρώ, που εγκρίθηκαν για το σκοπό αυτό, παραμένουν αδιάθετα.

Θύματα οι 160.000 δικαιούχοι που περιμένουν – ακόμη και τρία χρόνια – την κύρια σύνταξή τους και οι 120.000 που περιμένουν την επικουρική».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v