Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΓΕΝΟΠ: Γιατί δεν συμφέρουν τους ιδιώτες οι λιγνιτικές μονάδες

Στόχος των ιδιωτών είναι οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί, εκτιμά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Αδαμίδης, βλέποντας αποτυχία του market test των λιγνιτικών. Ξεκινά κινητοποιήσεις η ΓΕΝΟΠ με απεργίες, όταν έλθει το σχέδιο.

ΓΕΝΟΠ: Γιατί δεν συμφέρουν τους ιδιώτες οι λιγνιτικές μονάδες

Βέβαιη εμφανίζεται η ΓΕΝΟΠ ότι δεν θα τελεσφορήσει το market test για την πώληση λιγνιτικών μονάδων, εκτιμώντας ότι στόχος των εγχώριων ιδιωτών επενδυτών είναι οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί.

Αυτό υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης, αναγγέλλοντας ταυτόχρονα κινητοποιήσεις που θα ξεκινήσουν με συλλαλητήρια, ενημερωτικές συναντήσεις των τοπικών κοινωνιών και βουλευτών και θα καταλήξουν με απεργίες.

Όπως εξήγησε ο κ. Αδαμίδης, το 2001 ιδιώτης ιδιοκτήτης λιγνιτωρυχείου το εγκατέλειψε αφήνοντας απλήρωτους 400 εργαζόμενους, ενώ και το κόστος δεν μπορούν να το κατεβάσουν κάτω από τα 37,5 ευρώ ανά MWh/h. Επίσης,σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, μέχρι το 2025 πρόκειται να αποσυρθούν λιγνιτικές μονάδες, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να μείνει μόνο με αυτές της Μελίτης, της Πτολεμαΐδας V, της Μεγαλόπολης IV και του Αγ. Δημητρίου V, συνολικής ισχύος 1.600 MW. «Είναι δυνατόν η ΔΕΗ να χειραγωγεί την αγορά με 1.600 MW;» διερωτήθηκε ο κ. Αδαμίδης.

Ο επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ, αναπτύσσοντας το σκεπτικό του, υποστήριξε ότι στόχος των επενδυτών είναι οι υδροηλεκτρικοι σταθμοί και σύμφωνα με τον ίδιο, «ετοιμάζεται νομοσχέδιο για τη δημιουργία διαχειριστή υδάτων». Κατά τον ίδιο, για τους ιδιώτες είναι πιο εύκολο να μειωθεί το κόστος λειτουργίας των υδροηλεκτρικών, προχωρώντας σε παρεμβάσεις στις άλλες δραστηριότητες των συγκεκριμένων σταθμών, όπως η δωρεάν άρδευση. Στο συγκεκριμένο θέμα μάλιστα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ σημείωσε ότι οι βουλευτές της περιφέρειας θα κληθούν να τοποθετηθούν.

Ποινικές ευθύνες

Ο κ. Αδαμίδης έκανε επίσης λόγο για ζήτημα ποινικών ευθυνών της διοίκησης, αν ληφθεί απόφαση υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες να πουληθούν οι τρεις καλύτερες λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολη IV, Αγ. Δημήτριος V και Μελίτη.

Στο ερώτημα για το αν υπουργοί και διοίκηση της ΔΕΗ εξυπηρετούν συμφέροντα με τη συμφωνία για πώληση μονάδων, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ παρέπεμψε στη γνωστή επίμαχη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη.

Οι απεργίες

Η ΓΕΝΟΠ θα ξεκινήσει ενημερωτικές εκδηλώσεις σε κεντρικά σημεία της χώρας, προβάλλοντας βίντεο με δηλώσεις του πρωθυπουργού στις 2 Ιουλίου του 2014 από το Αμύνταιο περί προστασίας της δημόσιας ΔΕΗ και αντίθεσής του κατά της πώλησης της μικρής ΔΕΗ.

Ο πρόεδρος είπε πως οι απεργίες θα προκηρυχθούν όταν έλθει το σχέδιο της πώλησης μονάδων, αν και σημείωσε ότι η στάση της Ομοσπονδίας θα εξαρτηθεί και από την ανταπόκριση της κοινής γνώμης.

Ο ίδιος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και στους χειρισμούς των υπουργών Πάνου Σκουρλέτη και Γιώργου Σταθάκη, κάνοντας λόγο για παλινωδίες, καθώς αν έκλεινε νωρίτερα η αξιολόγηση, δεν θα άνοιγε το θέμα των μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v