Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιφνιδιαστικά νέος γύρος διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες

Μεταβαίνει στις Βρυξέλλες το οικονομικό επιτελείο και η υπ. Εργασίας μεταξύ 4 και 6 Απριλίου σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές. Για σύντομη ολοκλήρωση των συζητήσεων μιλά το Μαξίμου, αλλά οι δανειστές εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

Αιφνιδιαστικά νέος γύρος διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες

Ενας δεύτερος γύρος Brussels Group, με όλους τους θεσμούς, θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες πριν την συνεδρίαση του Eurogroup.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ότι ο υπουργός Οικονομικών, ο Γιώργος Χουλιαράκης αλλά και η υπουργός Εργασίας θα μεταβούν στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να προχωρήσει η πολιτική διαπραγμάτευση για τη β’ αξιολόγηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε ότι αφορά την Εφη Αχτσιόγλου ήδη έχει εγκριθεί το σχετικό κονδύλι για την μετάβασή της στις Βρυξέλλες 4 και 6 Απριλίου για «υπηρεσιακούς λόγους», όπως αναφέρεται.

Οι εξελίξεις τρέχουν ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει ότι υπάρχει κύκλος επαφών σε όλα τα επίπεδα. «Η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πραγματοποιεί κύκλο επαφών σε όλα τα επίπεδα», επισημαίνουν κύκλοι του Μαξίμου. «Καταστροφολογικά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα. Σύντομα, με την ολοκλήρωση των επαφών, θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις», διαμηνύουν.

Οι εξελίξεις τρέχουν ενώ η Κομισιόν το μεσημέρι, δια του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά διεμήνυε ότι «χτίζοντας στην πρόοδο που έχει γίνει στις συζητήσεις, οι θεσμοί συνεχίζουν τη διαπραγμάτευση από τις έδρες τους, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δεδομένου ότι οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη αρνήθηκε οποιαδήποτε αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα ή για το τι βρίσκεται στο τραπέζι, αλλά και για οποιαδήποτε αναφορά στο εάν είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού μέχρι την Παρασκευή, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup, κάτι που ζητούσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην επιστολή-απάντηση που έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα παραμονές της Συνόδου Κορυφής της Ρώμης.

Σε κάθε περίπτωση στην ατζέντα του Eurogroup η Ελλάδα εμφανίζεται ως τέταρτο θέμα και μάλιστα με το γενικό πλαίσιο «επισκόπηση εξελίξεων (state of play).

Όπως αναφέρεται το «Eurogroup θα ενημερωθεί για την πρόοδο στη β’ αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας».

Το ίδιο, άλλωστε έγινε και στην προηγούμενη συνεδρίαση. Σε αυτή διαπιστώθηκε ότι οι συζητήσεις θα εντατικοποιούνταν στις Βρυξέλλες εστιάζοντας σε βασικά ανοικτά θέματα με στόχο να βρεθεί γρήγορα συμφωνία στο πακέτο πολιτικής. Όπως σημειώνεται στα θέματα αυτά ανήκουν τα εργασιακά, τα ενεργειακά και η εξισορρόπηση των δημοσιονομικών της χώρας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (το 2018 και μετά).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v