Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαφωνία Κομισιόν-ΔΝΤ για το πλεόνασμα του 2019

Το Ταμείο εκτιμά ότι το «προεκλογικό» 2019 δεν θα πιαστούν οι στόχοι και πιέζει για σκληρότερα μέτρα. Διαλλακτικότερη η Κομισιόν που βλέπει μικρές διαφορές στα ενεργειακά. Δύσκολη η συμφωνία πριν το Eurogroup της Παρασκευής.

Διαφωνία Κομισιόν-ΔΝΤ για το πλεόνασμα του 2019

Στο 2019 που θεωρείται προεκλογική χρονιά κολλούν οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές ενόψει και του αποψινού δείπνου στις Βρυξέλλες που αναμένονταν να αρχίσει στις 10 ώρα Ελλάδος.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, το ΔΝΤ επιμένει ότι πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ μπορεί με τις παρούσες συνθήκες να επιτευχθεί μόνο για το 2018 και όχι για αργότερα.

«Το θέμα μας είναι το έτος 2019 καθώς το Ταμείο θεωρεί βάση προηγούμενης εμπειρίας ότι πρέπει να υπολογιστεί ότι σε προεκλογικές περιόδους οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν εφαρμόζουν μέτρα», ανέφερε η πηγή.

Άλλωστε το Euro2day.gr έφερε την εν λόγω διαφωνία στο φως εδώ και εβδομάδες.

Αντίθετα για τα ενεργειακά και τις ιδιωτικοποιήσεις, ανέφερε η ίδια πηγή χρειάζονται μόνο «μικρές παρεμβάσεις» (tweaks) για να κλείσουν ενώ αντίθετα η διαφωνία του ΔΝΤ για το 2019 δεν μπορεί να φέρει συμφωνία για τα δημοσιονομικά.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Κομισιόν επιμένει ότι το 1% του ΑΕΠ από συντάξεις και το 1% από τα φορολογικά αφορούν τα έτη 2019-2020 και μπορούν να επιμεριστούν (δηλαδή οι παρεμβάσεις να γίνουν σε δυο φάσεις), σε αντίθεση με το Ταμείο και την ΕΚΤ που διατηρεί πιο σκληρή στάση.

Η ίδια πηγή θεωρεί δύσκολο να υπάρξει Staff Level Agreement ως το Eurogroup της Παρασκευής στην Μάλτα, όπου αρχικά υπήρξαν βλέψεις για ανακοίνωση επιστροφής των Θεσμών κάτι που ωστόσο είναι επίσης δύσκολο δεδομένου ότι ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα (τόσο για Ορθοδόξους όσο και Καθολικούς) και αμέσως μετά είναι η Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον (21-24 Απριλίου).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v