Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ελληνική Παραγωγή»: Γιατί ιδρύθηκε ο νέος φορέας της βιομηχανίας

Ενισχυμένο ρόλο στο παρόν και το μέλλον της οικονομίας διεκδικεί ο τομέας της βιομηχανίας, μέσα από την ίδρυση του νέου φορέα. Οι ανησυχίες για τις εξελίξεις, οι παρενέργειες από τον διευρυμένο ρόλο του ΣΕΒ και οι φιλοδοξίες για το νέο εγχείρημα.

«Ελληνική Παραγωγή»: Γιατί ιδρύθηκε ο νέος φορέας της βιομηχανίας

Την επανασυσπείρωση της παραδοσιακής «βιομηχανίας», που  διεκδικεί ισχυρό ρόλο στο παρόν αλλά και το μέλλον της ελληνικής ανάπτυξης, σηματοδοτεί η χθεσινή κίνηση ενός αριθμού βιομηχάνων και βιομηχανικών συνδέσμων, να ανακοινώσουν την ίδρυση του νέου φορέα «Ελληνική Παραγωγή» - Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη.

Αν και ο νέος φορέας προσδιορίζεται ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, εντούτοις, είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξει και σίγουρα θα διαδραματίσει ισχυρό ρόλο στη διαμόρφωση μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής στη χώρα, ταυτιζόμενος με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας και ιδιαίτερα της πρωτοβουλίας για μια «Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Αναγέννηση».

Από την ανακοίνωση ιδρύσεώς του, ως κυρίαρχος στόχος της «Ελληνικής Παραγωγής» τίθεται η ανάδειξη και η ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής βιομηχανίας, που διασφαλίζει ισχυρή και βιώσιμη οικονομία, ισόρροπη ανάπτυξη, δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, προώθηση της τεχνολογικής προόδου και της καινοτομίας, εξωστρέφεια και προστασία του περιβάλλοντος.

Η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας έρχεται 10 χρόνια μετά τη μετονομασία του ΣΕΒ, από «Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδας» σε «Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών». Η μετονομασία δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς τότε πραγματοποιήθηκε ένα άνοιγμα του Συνδέσμου και σε άλλους επιχειρηματικούς κλάδους, που τελικά, σύμφωνα με ορισμένους βιομηχάνους, οδήγησε σε μια «διάθλαση» των ενδιαφερόντων του.

Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε και στο Euro2day.gr η υπεύθυνη επικοινωνίας της «Παραγωγής», αναφέροντας ότι στόχος της είναι η επαναφορά της βιομηχανίας στο προσκήνιο της οικονομίας, καθώς μετά τη διεύρυνση και τη μετονομασία του σε Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, η «φωνή της βιομηχανίας αποδυναμώθηκε».

Στο ερώτημα γιατί δεν συμμετέχει ο ΣΕΒ, η απάντηση είναι ότι «ο Σύνδεσμος θα παραμένει ο κεντρικός φορέας και ο κοινωνικός εταίρος», με την επισήμανση ότι «ο νέος φορέας θα έχει συμπληρωματικό ρόλο και θα είναι επικεντρωμένος στα θέματα της μεταποίησης και η εν γένει προβολής και ανάπτυξης της βιομηχανίας στη χώρα». Μάλιστα τόνισε ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες για την προβολή της οργάνωσης και των θέσεών της.

Σιγήν ιχθύος από τον ΣΕΒ

Παρότι ήταν εκ των προτέρων ενήμερος, από την πλευρά του ΣΕΒ καταγράφηκε πάντως μια αμηχανία, με τους κύκλους του να αρνούνται οποιοδήποτε αναλυτικό σχόλιο. Οι... κακές γλώσσες μιλούν για εσωτερικές τριβές που διαρκούν χρόνια στον Σύνδεσμο, ουδείς ωστόσο αρνείται ότι πράγματι με τον μετασχηματισμό του σε κύριο εργοδοτικό φορέα όλης της μεγάλης επιχειρηματικότητας έχασε τον αμιγώς βιομηχανικό του προσανατολισμό. Ουσιαστικά, συμμετέχοντες στο νέο εγχείρημα αναφέρουν ότι βασικός στόχος της νέας κίνησης είναι η δημιουργία ενός βιομηχανικού think tank, προκειμένου να ασχολείται αποκλειστικά με τα συμφέροντα της βιομηχανίας, ενώ ορισμένοι σημειώνουν με νόημα, για να τονίσουν ότι δεν είναι διασπαστική κίνηση, τα παραδείγματα του ΣΕΒΤ (τρόφιμα) και του ΣΕΤΕ (τουρισμός) ως εξειδικευμένων φορέων που ασχολούνται με τα ενδιαφέροντα συγκεκριμένων κλάδων.

Σε κάθε περίπτωση, η βαριά και παραδοσιακή βιομηχανία θεωρεί ότι μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ουσιαστική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ότι ο ρόλος της (που είχε επισκιαστεί στην περίοδο της έωλης ευημερίας που προηγήθηκε της κρίσης από τον ρόλο των υπηρεσιών και τις εισαγωγές) δεν έχει γίνει πλήρως αντιληπτός. Ούτε και «η σημασία του στην καθιέρωση ενός νέου εξωστρεφούς επιχειρηματικού μοντέλου».

Δεν είναι άλλωστε λίγοι ανάμεσά τους, εκείνοι που εκτιμούν ότι ακόμη και τα τελευταία χρόνια, που γίνεται ολοένα και περισσότερο κατανοητή η εγκαθίδρυση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, ο ρόλος της βιομηχανίας υποεκτιμάται έναντι άλλων κλάδων, με αποτέλεσμα να χάνονται ευκαιρίες και να δημιουργείται ένα «κλίμα» που πρακτικά υποβαθμίζει τις προοπτικές  και την προσφορά του συγκεκριμένου τομέα.

Η ίδρυση του Συνδέσμου

Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι στις 29 Ιανουαρίου 1907 υπογράφεται η ιδρυτική πράξη του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και Βιοτεχνών (ΣΕΒΒ) από περίπου 200 μέλη του βιομηχανικού και του βιοτεχνικού κόσμου της Αθήνας και του Πειραιά. Τα πιο γνωστά ονόματα της ελληνικής βιομηχανίας -που επιχειρούσε τότε τα πρώτα, σημαντικά της βήματα- μετείχαν στη διοίκηση του Συνδέσμου, με πρώτο πρόεδρο τον Μιχαήλ Πολίτη.

Κυρίως δύο συντεταγμένες οδήγησαν -και επιτάχυναν- στη δημιουργία του ΣΕΒΒ: α) η εμφάνιση των εργατικών σωματείων, που έχρηζαν οργανωμένης απάντησης από τους εργοδότες, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των εργατικών κινητοποιήσεων και διεκδικήσεων, β) το ομόθυμο αίτημα του κόσμου των επιχειρήσεων για διαμόρφωση ειδικών θεσμών, με σκοπό την προάσπιση και την προώθηση της αναπτυσσόμενης ελληνικής βιομηχανίας.

Μετονομάστηκε το 1946 σε Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων και το 1979 μετονομάστηκε σε Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών. Από τον Μάιο 2007, η επωνυμία του ΣΕΒ είναι Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v