Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι δήμαρχοι Αττικής πέταξαν στα σκουπίδια την... ανακύκλωση

Αυξήθηκαν πέρυσι τα απορρίμματα που πήγαν για υγειονομική ταφή στη Φυλή παρά τους αυστηρούς στόχους της Κομισιόν για διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση. Καμπανάκι Ρ. Δούρου στους δημάρχους για ενεργοποίηση τοπικών σχεδίων.

Οι δήμαρχοι Αττικής πέταξαν στα σκουπίδια την... ανακύκλωση

Αυξήθηκαν το 2016 οι ποσότητες απορριμμάτων που μετέφεραν οι 66 δήμοι της περιφέρειας Αττικής στη χωματερή της Φυλής, παρά την πολυετή κρίση, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν τα ερωτήματα για την απουσία πρωτοβουλιών προδιαλογής των σκουπιδιών, ενίσχυσης της ανακύκλωσης, κ.ά. από τις δημοτικές αρχές.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του διαδημοτικού συνδέσμου (ΕΔΣΝΑ), ο οποίος διαχειρίζεται τη χωματερή στη Φυλή, είναι χαρακτηριστικά. Πέρυσι μεταφέρθηκαν από τους δήμους της περιφέρειας 1.789.331 τόνοι απορριμμάτων έναντι 1.739.099 τόνων το 2015, δηλαδή υπήρξε αύξηση περίπου 50.000 τόνων.

Σε 39 δήμους καταγράφεται αύξηση των ποσοτήτων και σε 27 υπήρξε πολύ μικρή μείωση των απορριμμάτων που παραδόθηκαν προς ταφή στη χωματερή. Υπάρχει, βέβαια, και η απίστευτη περίπτωση του δήμου Ύδρας, ο οποίος παρέδωσε μηδέν ποσότητες αφού έχει επιλέξει -σε ένα κατ’ εξοχήν τουριστικό νησί- να καίει τα σκουπίδια!

Την ίδια στιγμή που κάποιοι δίνουν μάχη για να μειώσουν κατά μισό ή ένα ευρώ ανά τόνο το κόστος υγειονομικής ταφής στη Φυλή, δυσκολεύονται να κατανοήσουν πως μέσω πρωτοβουλιών όπως η ανακύκλωση, η διαλογή στην πηγή κ.λπ., οι δήμοι μπορούν να εξοικονομήσουν πολύ μεγαλύτερα ποσά. Σημειώνεται πως η περιφέρεια Αττικής έχει προχωρήσει σε κατάρτιση προτύπων τευχών τοπικής διαχείρισης, ενώ από την πρώτη στιγμή τόνισε πως θα στηρίξει σχέδια των δήμων, καθώς από τις δικές τους πρωτοβουλίες θα κριθεί η επιτυχία του νέου περιφερειακού σχεδιασμού στα απορρίμματα.

Δημοτικοί παράγοντες που εμφανίζονται προβληματισμένοι με την αργή προσαρμογή των δήμων στα νέα δεδομένα του περιφερειακού σχεδιασμού επισημαίνουν πως εκκρεμεί η ένταξη πολλών σχεδίων στο ΕΣΠΑ. Ταυτόχρονα, όμως, παραδέχονται πως το περιορισμένο ενδιαφέρον των δημάρχων για το θέμα αποτυπώνεται και στην προσέλευση στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ: Από τους περίπου 30 δημάρχους που συμμετέχουν, εμφανίστηκαν γύρω στους δέκα!

Προ ημερών η περιφερειάρχις Αττικής Ρένα Δούρου, σε επιστολή προς τους 66 δημάρχους, τόνιζε πως «η βάση του νέου περιφερειακού σχεδίου δεν είναι πλέον ο χώρος διάθεσης στη Φυλή αλλά η αποκεντρωμένη διαχείριση, με δημόσιο χαρακτήρα και με διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση». Στην επιστολή αναφερόταν πως «δεν αρκεί όμως η έγκριση του ΠΕΣΔΑ (του περιφερειακού σχεδιασμού) για την επίτευξη των στόχων που θέτει ο Εθνικός Σχεδιασμός (ΕΣΔΑ) για υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και εκτροπής από την ταφή -ποσοστά που εναρμονίζονται με τους στόχους που θέτει η ευρωπαϊκή πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων».

Η κα Δούρου καλούσε τους δημάρχους να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες, καθώς έχει εντοπιστεί «ανυπαρξία» προτάσεων χρηματοδότησης για δράσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης αστικών αποβλήτων. Τέλος, χαρακτήριζε «κομβικής» σημασίας τη φετινή χρονιά για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία του ΕΔΣΝΑ για την προδιαλογή απορριμμάτων, μια ένδειξη της οποίας αποτελούν οι ποσότητες προδιαλεγμένων (πράσινων, οργανικών απορριμμάτων λαϊκών αγορών, κ.λπ.) που καταλήγουν στο Εργοστάσιο Mηχανικής Ανακύκλωσης, χωρίς κόστος για τους δήμους.

Στον σύνδεσμο υπολόγισαν το ποσοστό των προδιαλεγμένων απορριμμάτων κάθε δήμου (που πάει στο εργοστάσιο ανακύκλωσης ατελώς) επί του συνόλου των απορριμμάτων προς τις εγκαταστάσεις του ΕΔΣΝΑ. Από τους 66 δήμους μόνο 11 έχουν ποσοστό προδιαλεγμένων μεγαλύτερο του 1%, ενώ 21 δήμοι δεν κάνουν καμία προδιαλογή και δεν μεταφέρουν ούτε ένα κιλό στο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης. Με βάση τα ίδια στοιχεία, στο σύνολο των απορριμμάτων όλων των δήμων, μόνο το 0,48% είναι προδιαλεγμένο.
Αξιόλογα, έστω και μικρά, ποσοστά προδιαλεγμένων απορριμμάτων εμφανίζουν οι δήμοι Βριλησσίων (5,98%), Φιλοθέης - Ψυχικού (2,28%) και Χαλανδρίου (2,09%).

Ο δήμος Αθηναίων παρέδωσε στον ΕΔΣΝΑ 295.609 τόνους απορριμμάτων (περίπου 5.000 τόνους περισσότερους από το 2015), ο δήμος Πειραιά 74.882 τόνους (μόλις 500 τόνους περισσότερους από την προηγούμενη χρονιά), ο δήμος Περιστερίου 61.660 τόνους (1.000 τόνους περισσότερους) και ο δήμος Κηφισιάς 51.764 τόνους (320 τόνους λιγότερους από το 2015).

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις ποσότητες που στέλνουν στη Φυλή κατέγραψαν πέρυσι ο δήμος Σπετσών (54,65% με 2.643 τόνους), ο δήμος Φυλής (35,75% με 39.747 τόνους) και ο δήμος Σαρωνικού (33,71% με 20.318 τόνους). Αντίθετα, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στον δήμο Μαρκοπούλου Μεσογαίας (14,57%), στον δήμο Κρωπίας (10,13%) και στον δήμο Λυκόβρυσης - Πεύκης (-8,59%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v