Σουλτς: Χαράξαμε από κοινού τη γερμανική τακτική στη Μάλτα

H Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει όσα αποφασίστηκαν στη Μάλτα, υπογράμμισε ο Σουλτς. Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες αποφάσισαν από κοινού τη στάση του Βερολίνου στο άτυπο Eurogroup. Αναγκαία και η ανάπτυξη εκτός από τη σταθερότητα.

Σουλτς: Χαράξαμε από κοινού τη γερμανική τακτική στη Μάλτα

Η στάση της Γερμανίας στη Μάλτα πάρθηκε από κοινού μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών, τόνισε μεταξύ άλλων ο Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιος για την καγκελαρία επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών κατά την ενημέρωση των ξένων ανταποκριτών στο Βερολίνο.

O κ. Σουλτς τόνισε επίσης ότι δεν είναι πια υπέρ των ευρωομολόγων και γενικά φάνηκε, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην ανταπόκριση, ότι στηρίζει τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι τώρα η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει όσα αποφασίστηκαν στη Μάλτα.

Ο υποψήφιος του SPD άφησε έμμεσα να εννοηθεί ότι όντως υπήρξε διένεξη μεταξύ Σόιμπλε και Γκάμπριελ.

Επικαλούμενος τη διαδικασία που ακολουθείται στον κυβερνητικό συνασπισμό, σημείωσε πως η απόφαση για το όποιο θέμα επιτυγχάνεται μετά από συνεννόηση και συντονισμό των αρμόδιων υπουργείων. «Συνεπώς» τόνισε ο κ. Σουλτς, «στο πλαίσιο αυτού του συντονισμού ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υποστήριξε τη θέση του SPD, η οποία ενσωματώθηκε στην τωρινή στάση της γερμανικής κυβέρνησης (...) και η οποία είναι δεσμευτική για όλα τα της τα μέλη».

Σύμφωνα πάντως με υψηλόβαθμη πηγή του SPD, τα περί απειλής του κ. Γκάμπριελ ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.

Ερωτηθείς από την Deutsche Welle για τον ρόλο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε σχέση με την Ελλάδα, ο κ. Σουλτς οχυρώθηκε πίσω από την εξήγηση που έδωσε προηγουμένως, δηλαδή ότι και ο υπουργός Οικονομικών έδρασε στο πλαίσιο του κυβερνητικού συντονισμού και ως εκ τούτου δεσμεύεται από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί.

Με μια διατύπωση που μπορεί να εκληφθεί ως κριτική προς τον Β. Σόιμπλε και την εμμονή του στα κριτήρια σταθερότητας, ο πρόεδρος του SPD τόνισε ότι η πλήρης ονομασία του Συμφώνου της ΕΕ είναι Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας.

«Δεν θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στη σταθερότητα», δήλωσε ο Μ. Σουλτς, «αλλά και στην ανάπτυξη -και μάλιστα με κίνητρα για την ανάπτυξη της οικονομίας».

Αυτό δεν ισχύει μόνο για τις χώρες του Νότου αλλά και για τη Γερμανία, όπου, όπως υποστήριξε, το επενδυτικό κενό ανέρχεται σε δισεκατομμύρια. «Σταθερότητα και ανάπτυξη είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v