Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ασφαλιστικός κλάδος και ο... κρυμμένος θησαυρός

Μόνο η ομαλοποίηση της κατάστασης στην οικονομία θα μπορούσε να φέρει στην Ελλάδα κάποια από τα δισ. που σήμερα… δανείζουν τη Μέρκελ. «Στοιχειώδη λογική» ζητούν παράγοντες του κλάδου.

Ο ασφαλιστικός κλάδος και ο... κρυμμένος θησαυρός

«Η ομαλοποίηση της κατάστασης στην ελληνική οικονομία και η υλοποίηση στοιχειωδών θεσμικών παρεμβάσεων προκειμένου οι πολίτες της χώρας να αποκτήσουν αξιοπρεπείς συντάξεις και ικανοποιητικές παροχές υγείας θα μπορούσαν -εκτός των άλλων- να προσελκύσουν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεις, σε μια χώρα που τις έχει ιδιαίτερη ανάγκη».

Αυτό υποστηρίζουν παράγοντες της ασφαλιστικής βιομηχανίας αλλά και εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων, βλέποντας σήμερα το μεγαλύτερο τμήμα των αποθεματικών των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών να είναι τοποθετημένο σε τίτλους του εξωτερικού…

Με βάση τα στοιχεία της 31ης Δεκεμβρίου του 2016, οι επενδύσεις των ασφαλιστικών εταιρειών της χώρας μας ανέρχονταν σε 13 δισ. ευρώ, αποτελώντας περίπου το 7,3% του ΑΕΠ. Δυστυχώς, το μεγαλύτερο τμήμα αυτών είναι τοποθετημένο σε χρεόγραφα του εξωτερικού, παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι κατά πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες ελληνικές.

«Μας αναγκάζουν να δανείζουμε τα χρήματά μας στη Μέρκελ» δηλώνει παραστατικά στο Euro2day.gr διευθύνων σύμβουλος ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας, η οποία έχει επενδύσει το 80% των αποθεματικών της από… τη Γερμανία και βορειότερα.

«Η τοποθέτηση χρημάτων στην Ελλάδα τιμωρείται από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας, με βάση το εποπτικό πλαίσιο του Solvency II, και έτσι η πολιτεία μάς αναγκάζει να είμαστε επενδεδυμένοι κυρίως στο εξωτερικό.

Επίσης, οι διοικήσεις των μητρικών μας εταιρειών παραμένουν επιφυλακτικές απέναντι στον ελληνικό κίνδυνο», υποστηρίζει ανώτατο διευθυντικό στέλεχος θυγατρικής πολυεθνικού ασφαλιστικού Ομίλου.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι στην περίπτωση που υποχωρήσει ο κίνδυνος του GREXIT και επανέλθει η κανονικότητα στην πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας, τότε αρκετά -ή έστω κάποια- δισεκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Πέραν όμως αυτών, μεγάλα επενδυτικά ποσά θα μπορούσαν να προέλθουν από την ανάπτυξη του ασφαλιστικού κλάδου. Σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, η ετήσια παραγωγή ασφαλίστρων στη χώρα μας αντιστοιχεί εδώ και δεκαετίες γύρω στο 2,1%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη ανέρχεται στο 7,4%. Ως αποτέλεσμα, οι επενδύσεις των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών έχουν εκτιναχθεί στα 9,9 τρισ. ευρώ, ή ποσοστό 61% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, έναντι 7,3% στην Ελλάδα!

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η Ελλάδα θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά το ποσοστό της μεσοπρόθεσμα, στον βαθμό που σταθεροποιηθεί η οικονομία και η πολιτεία πράξει το στοιχειώδες καθήκον της.

Πρώτον, γιατί η ασφαλιστική παραγωγή επηρεάζεται από την πορεία του ΑΕΠ και σύμφωνα με τις προβλέψεις, το ελληνικό ΑΕΠ θα αρχίσει να σημειώνει από φέτος αύξηση.

Και δεύτερον, γιατί οι πολίτες της χώρας κατανοούν ολοένα και περισσότερο την αδυναμία του κράτους να προσφέρει επαρκείς συντάξεις και ικανοποιητικό επίπεδο υπηρεσιών υγείας. Είναι λοιπόν αναμενόμενο, ένα μεγαλύτερο ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος της χώρας να κατευθυνθεί προς τον ασφαλιστικό κλάδο, ποσοστό που θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο, αν η πολιτεία θεσπίσει κίνητρα (π.χ. φορολογικές απαλλαγές έστω και με χρονική υστέρηση), ή έστω άρει τα υπάρχοντα αντικίνητρα (φόρος 15% στα συμβόλαια υγείας, με παράλληλη επιβολή συντελεστή ΦΠΑ 24% σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα).

Πάντως, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Δημήτρης Μαζαράκης έθεσε ως απώτερους στόχους, σε πρώτη φάση, την αύξηση της παραγωγής στα προ κρίσης επίπεδα (δηλαδή από τα 3,8 δισ. του 2016 να επιστρέψουμε στα 5,45 δισ. ευρώ του 2009) και σε δεύτερ η φάση, η παραγωγή ως ποσοστό του ΑΕΠ να προσεγγίσει τα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Σε τεχνοκρατικό επίπεδο τώρα, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για το πού θα μπορούσαν να τοποθετηθούν όλα αυτά τα δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα προέκυπταν σε μια ενδεχόμενη ανοδική πορεία της ασφαλιστικής βιομηχανίας, προκειμένου να καλυφθούν οι μελλοντικές συνταξιοδοτικές δαπάνες.

«Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούσαν να χρηματοδοτούν μεγάλα μακρόπνοα επενδυτικά σχέδια που θα υλοποιούνται με τη μορφή ΣΔΙΤ και έτσι όχι μόνο θα εξασφαλίζουν ικανοποιητικές αποδόσεις προς όφελος των μελλοντικών συνταξιούχων, αλλά παράλληλα θα ενισχύει το ΑΕΠ της χώρας, συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην τόνωση της παραγωγικότητας στην οικονομία» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΥΓ: Η παραγωγή του πρώτου φετινού διμήνου σημείωσε άνοδο 1,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με το… κάρο της ανόδου να σέρνουν ο κλάδος της υγείας και κυρίως οι τοποθετήσεις σε προϊόντα ζωής συνδεδεμένα με επενδύσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v