Απεμπλοκή στο... παρά πέντε για τις εξαγωγές

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την «αυτονόμηση» του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης. Πώς καλύπτονται οι προϋποθέσεις που θέτει η ευρωπαϊκή αρχή. Ανακούφιση στους εξαγωγείς και τους πιστοποιητές.

Απεμπλοκή στο... παρά πέντε για τις εξαγωγές

Ανακούφιση στους εξαγωγείς αλλά και στις εταιρείες πιστοποίησης επέφερε η κατάθεση στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης του νομοσχεδίου που προβλέπει την «ανεξαρτητοποίηση» του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ).

Με την ψήφισή του πλέον το ΕΣΥΔ θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και δεν θα υπάγεται στο Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας (ΕΣΥΠ), κάτι που απαγορεύεται από την κοινοτική νομοθεσία. Ήδη, σήμερα, είναι προγραμματισμένη η πρώτη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και εντός των επομένων ημερών αναμένεται η εισαγωγή του στην Ολομέλεια, προκειμένου να ψηφισθεί.

Το εν λόγω νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή με μεγάλη καθυστέρηση και μπροστά στον κίνδυνο να παραλύσει η εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας, καθώς από τις 27 Απριλίου, η European Cooperation for Accreditation-Ευρωπαϊκή Συνεργασία για τη Διαπίστευση (EA) δεν θα αναγνώριζε το ΕΣΥΔ ως ευρωπαϊκό οργανισμό διαπίστευσης, με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται τα ελληνικά πιστοποιητικά ποιότητας που εξασφαλίζουν τα προς εξαγωγή προϊόντα και υπηρεσίες από τις ελληνικές εταιρείες πιστοποίησης.

Αυτόματα, αυτό θα σήμαινε την αναστολή των ελληνικών εξαγωγών σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία για την οικονομία. Ειδικότερα, οι Έλληνες εξαγωγείς, μέχρι να αναθέσουν την πιστοποίηση των προϊόντων τους σε ξένες εταιρείες που αναγνωρίζονται από την EA και μάλιστα καταβάλλοντας σημαντικά κόστη, δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν εξαγωγές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κίνδυνος αυτός, παρά τις περί του αντιθέτου έως πρόσφατα διαβεβαιώσεις του υπουργείου, αναφέρεται και στην έκθεση αξιολόγησης συνεπειών της ρύθμισης που συνοδεύει το νομοσχέδιο.

Η υποχρεωτικότητα αυτονομίας του ΕΣΥΔ (καταργήθηκε το 2013) είχε επισημανθεί από την ΕΑ από το 2015 και για τον λόγο αυτό, είχε δώσει περιθώριο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2017 για τη συμμόρφωση του εθνικού μας Οργανισμού Διαπίστευσης, με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα πρότυπα της ΕΑ, κάτι το οποίο δεν έγινε. Ως αποτέλεσμα αυτού η ΕΑ συνέταξε εισήγηση προς την επικείμενη συνεδρίαση της MLA Committee (Επιτροπή Αμοιβαίας Αναγνώρισης), στις 27 Απριλίου 2017, για την αναστολή της αναγνώρισης όλων των διαπιστεύσεων που παρέχει το ΕΣΥΔ.

Στη σχετική εισήγηση αναφέρεται ότι «…Ακόμα και αν θεωρηθεί ότι το ΕΣΥΔ έκανε τη μέγιστη προσπάθεια για να λύσει το πρόβλημα, η ομάδα της ΕΑ προτείνει να παραμείνουν σε εκκρεμότητα τα ευρήματα μη συμμόρφωσης και να ανασταλούν οι αμοιβαίες πολυμερείς συμφωνίες του ΕΣΥΔ, μέχρι να γίνει η τροποποίηση του νόμου, ή τουλάχιστον μέχρι να γίνουν διαθέσιμες ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και την πορεία τροποποίησης του νόμου».

Όπως αναφέρει, μιλώντας στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης-Πιστοποίησης (HellasCert, η οποία από κοινού με τον ΣΕΒ ανέδειξε την κρισιμότητα του θέματος) Γιάννης Καραγιάννης, «το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης καλύπτει τις προϋποθέσεις που θέτει η EA και ως εκ τούτου, δεν αναμένεται στις 27 Απριλίου να ληφθεί κάποια αρνητική απόφαση για την Ελλάδα».

«Ο μεγάλος κίνδυνος φαίνεται να εξαλείφθηκε» αναφέρει ο ίδιος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «το νομοσχέδιο χρειάζεται τεχνικές βελτιώσεις που αφορούν στη λειτουργία του ΕΣΥΔ αλλά αυτές, μπροστά στον κίνδυνο που ελλόχευε, θεωρούνται ήσσονος σημασίας».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v