Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση για Μεταλλεία Κασσάνδρας

Με αφορμή την πολυετή κόντρα που αφορά στο εργοστάσιο μεταλλουργίας στις Σκουριές η κυβέρνηση προχώρησε στην πρόσληψη δικηγορικού γραφείου για προσφυγή στο διαιτητικό δικαστήριο. Οι σχεδιασμοί των Καναδών της Eldorado Gold.

Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση για Μεταλλεία Κασσάνδρας

Στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Eldorado Gold, που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Πέμπτη, θα μάθουμε περισσότερο για τα σχέδια του καναδικού ομίλου όσον αφορά στη διαμάχη με την κυβέρνηση για τα μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική.

Από τις παρουσιάσεις της διοίκησης της Eldorado Gold προκύπτει, πάντως, πως ειδικά οι Σκουριές θεωρούνται κομβικής σημασίας (cornerstone asset) για την ανάπτυξη του ομίλου.

Την ίδια στιγμή, όμως, η κυβέρνηση φέρεται να ετοιμάζει αντεπίθεση με στόχο τη γνωστή σύμβαση του 2004, με την οποία παραχωρήθηκαν τα μεταλλεία σε κοινοπραξία υπό τη European Goldfields έναντι πολύ χαμηλού τιμήματος. Είναι χαρακτηριστικό πως στα χρόνια που μεσολάβησαν, οι τότε εμπλεκόμενοι αποκόμισαν υπεραξίες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και τελικά τα μεταλλεία κατέληξαν στον καναδικό όμιλο.

Με αφορμή την πολυετή κόντρα που αφορά στο εργοστάσιο μεταλλουργίας στις Σκουριές, η κυβέρνηση προχώρησε στην πρόσληψη του δικηγορικού γραφείου Δρυλλεράκης και Συνεργάτες. Σύμφωνα με την απόφαση, οι νομικοί σύμβουλοι «θα ασκήσουν αίτηση ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου και θα παρασταθούν κατά τη συζήτησή της, σύμφωνα με τον όρο 7 της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας με την επωνυμία Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ, που κυρώθηκε με το άρθρο 52 του ν. 3220/2004 Α’ 15), προκειμένου να κριθεί κατά πόσο η αντισυμβαλλόμενη εταιρεία βρίσκεται σε αδυναμία εκπληρώσεως των συμβατικών της υποχρεώσεων».

Στην τελευταία παρουσίασή της προς τους επενδυτές, η διοίκηση της Eldorado Gold επαναλαμβάνει πως προωθεί για το 2017 επενδύσεις 290 εκατ. δολαρίων για την ανάπτυξη των τριών μεταλλείων στη Χαλκιδική και συγκεκριμένα 85 εκατ. για την Ολυμπιάδα, 185 εκατ. για τις Σκουριές και 20 εκατ. δολαρίων για το Στρατώνι. Παραγωγή προβλέπεται, όμως, πως θα έχει μόνο από την Ολυμπιάδα, η οποία θα κυμανθεί από 40.000 - 50.000 ουγγιές, με κόστος 250 - 450 δολάρια ανά ουγγιά. Πριν από λίγες ημέρες η διοίκηση του ομίλου ανακοίνωσε πως ανεβάζει τις προβλέψεις για την παραγωγή χρυσού κατά τη δεύτερη φάση εκμετάλλευσης της Ολυμπιάδας σε 85.000 ουγγιές χρυσού ετησίως και 55.000 ουγγιές ισοδυνάμων χρυσού ετησίως.

Ομως, το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο στη Χαλκιδική θεωρούνται οι Σκουριές, με στόχο την έναρξη παραγωγής το 2019, εκμετάλλευση με ανοικτό όρυγμα μέχρι το 2027 και επέκταση μέσω σηράγγων από το 2028 μέχρι το 2042. Η παραγωγή των Σκουριών προβλέπεται πως θα φτάσει τα 3,1 εκατομμύρια ουγγιές χρυσού, με κόστος εξαιρετικά ελκυστικό.

Η Ελληνικός Χρυσός έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της απόφασης του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με την οποία απορριπτόταν η αίτηση θεραπείας που είχε υποβάλει. Η εταιρεία ζητούσε να ανακληθεί προηγούμενη απόφαση του υπουργού, η οποία εκδόθηκε το καλοκαίρι του 2016 και απέρριπτε την τεχνική μελέτη για τη μεταλλουργική μονάδα στον Μαντέμ Λάκκο.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v