Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρέγκλινγκ: Ο ESM μπορεί να αγοράσει τα δάνεια του ΔΝΤ

Η χώρα μπορεί να βγει στις αγορές μετά το πρόγραμμα αν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Στα 10 δισ. ευρώ ετησίως το όφελος από τα φθηνά επιτόκια. Τρομακτική αλλά αναγκαία η λιτότητα στην Ελλάδα.

Ρέγκλινγκ: Ο ESM μπορεί να αγοράσει τα δάνεια του ΔΝΤ

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος εξέφρασε ο Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον και εξέφρασε την ελπίδα το ΔΝΤ να μετάσχει σύντομα στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Ο ίδιος ωστόσο σημείωσε ότι το Ταμείο δεν αρκείται σε γενικές επαφές.

Παράλληλα, άφησε «παράθυρο» ο ESM να αγοράσει δάνεια που έχει δώσει το ΔΝΤ στην χώρα προκειμένου με αυτό τον τρόπο να διευκολυνθεί η βιωσιμότητα του χρέους, καθώς το Ταμείο έχει υψηλότερα επιτόκια. Ο ίδιος ανέφερε πως άλλες αποφάσεις για το τι θα γίνει με το χρέος δεν θα ληφθούν πριν το τέλος του προγράμματος, ενώ εκτίμησε ότι είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία στις 22 Μαίου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι βιώσιμο το χρέος τόνισε ότι σημαντικό στοιχείο είναι οι υποθέσεις που γίνονται για την πορεία κρίσιμων μεγεθών, όπως η ανάπτυξη σε βάθος πολλών χρόνων.

Εχουμε ήδη προσφέρει ελάφρυνση χρέους, όπως και ο ιδιωτικός τομέας με το PSI. Πόσο ακόμα χρειάζεται δεν υπάρχει ξεκάθαρη απόφαση αλλά είναι θέμα που εξετάζει το Eurogroup σε συνεργασία με το ΔΝΤ, είπε.
Συμφωνήσαμε με το Ταμείο σε ένα πλαίσιο που προβλέπει ότι πρέπει να δούμε τις πληρωμές κάθε χρόνου και όχι τη σχέση χρέους/ΑΕΠ.

Επανέλαβε ότι θα εξεταστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα στο τέλος του προγράμματος προκειμένου να εφαρμοστούν αν χρειάζεται. Κανείς δεν θέλει μεγάλη μείωση χρέους τώρα, δεν είναι πολύ δημοφιλές στην Ευρώπη, αλλά ούτε και πολύ λίγη γιατί δεν είναι καλή για την Ελλάδα, τόνισε.

Η λιτότητα

Παραδέχτηκε ότι υπήρξε τρομαχτική λιτότητα στην Ελλάδα, είναι αλήθεια αλλά πρέπει να μπει σε ένα πλαίσιο αυτό δεδομένων των τεράστιων ελλειμμάτων που υπήρχαν το 2009. Παράλληλα άσκησε κριτική στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το 2015 καθώς κινήθηκε σε αντίθετη κατεύθυνση. Κατά τον ίδιο το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής έγινε και τώρα η εστίαση είναι στις μεταρρυθμίσεις.

Ο επικεφαλής του ESM σημείωσε ότι το Ταμείο μπορεί και δανείζεται εξαιρετικά φθηνά (χρεώνει επιτόκια 1%) και αυτό είναι σημαντικό για τις χώρες και ειδικά για την Ελλάδα που γλιτώνει 6% του ΑΕΠ το χρόνο ή 10 δισ. ευρώ. Είναι ένα πραγματικό «δώρο» για τη χώρα, δανείζεται φθηνότερα από τη Γαλλία και άλλες χώρες. Είναι πραγματική αλληλεγγύη και κρίσιμο για να γίνει ξανά το χρέος της βιώσιμο.

Όπως είπε ο ESM έχει πλεονεκτήματα έναντι του ΔΝΤ καθώς μπορεί να κινητοποιήσει περισσότερα κεφάλαια κάτι απαραίτητο γιατί όταν μια χώρα που ανήκει σε νομισματική ένωση χάσει την πρόσβαση στις αγορές χρειάζεται πολλά χρήματα. Το ΔΝΤ μόνο δεν θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες Ελλάδας, Κύπρου, Πορτογαλίας, τόνισε.

Παράλληλα, ο ESM μπορεί να δανείζει για μεγάλα διάστημα (32 χρόνια σήμερα στην περίοδο της Ελλάδας έναντι 10 στο ΔΝΤ) και έχει τη δυνατότητα να παρέχει περιόδους χάριτος.

Ο Κλ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι ο ESM ήταν ένας δανειστής τελευταίας καταφυγής, ένας μηχανισμός που δεν υπήρχε πριν την κρίση καθώς κανείς δεν περίμενε ότι υπάρχει περίπτωση χώρα που μετέχει στο ευρώ να χάσει την πρόσβαση στις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v