Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζάκυνθος: Υποδέχεται τον τουρισμό πνιγμένη στα... σκουπίδια!

Βουλιάζει κάτω από 10.000 τόνους σκουπιδιών το νησί. Οι προσπάθειες για προσωρινή λύση καθώς την επόμενη εβδομάδα έρχονται τα πρώτα τσάρτερ με τουρίστες. Προπηλακισμοί και πολιτικά παιχνίδια ετών.

Ζάκυνθος: Υποδέχεται τον τουρισμό πνιγμένη στα... σκουπίδια!

Βουλιάζει υπό το βάρος περίπου 10.000 τόνων σκουπιδιών η Ζάκυνθος, με την κατάσταση στο νησί να είναι εκρηκτική καθώς πλησιάζει η έναρξη της τουριστικής περιόδου. Ο δήμαρχος του νησιού Παύλος Κολοκοτσάς έπεσε την προηγούμενη εβδομάδα θύμα προπηλακισμού, ενώ τα επεισόδια και οι παράνομες φωτιές για κάψιμο σκουπιδιών είναι καθημερινό φαινόμενο, αφού σε πολλές περιοχές έχουν δημιουργηθεί ολόκληρα βουνά από σκουπίδια.

Την Τετάρτη έγινε γνωστό πως συμφωνήθηκε μια ακόμα «προσωρινή λύση», με την εγκατάσταση δεματοποιητή σε οικόπεδο του δήμου κοντά στην παλαιά χωματερή στην περιοχή του Σκοπού, ώστε σταδιακά να προχωρήσουν τα έργα στην περιοχή Λίβας, που εμφανίζεται τώρα ως η τελική λύση για το νέο ΧΥΤΥ (χώρο επεξεργασίας των απορριμμάτων).

Πρόσωπα που παρακολουθούν την πολυετή διαμάχη υποστηρίζουν πάντως πως θα χρειαστούν νομικοί ακροβατισμοί από τον δήμο και την περιφέρεια Ιονίων Νήσων, καθώς και στήριξη της τοπικής κοινωνίας ώστε να μην κολυμπούν στα σκουπίδια οι πρώτοι τουρίστες του 2017. Από την επόμενη εβδομάδα αναμένονται στη Ζάκυνθο τα πρώτα τσάρτερ, όπως επισημαίνουν και τοπικοί τουριστικοί παράγοντες, οι οποίες φοβούνται πως η εικόνα που θα συναντήσουν οι τουρίστες μπορεί να στοιχίσει ακριβά στο νησί για τα επόμενα χρόνια.

Οσοι παρακολουθούν την πολυετή διαμάχη με τη διαχείριση απορριμμάτων στο νησί επισημαίνουν πως τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση μετέτρεψαν την υπόθεση σε σημαία. Όπως εξηγούν, μέσα σε λίγα χρόνια προτάθηκαν τέσσερις διαφορετικές περιοχές για τη δημιουργία του νέου ΧΥΤΥ (ο προηγούμενος στον Σκοπό έχει κλείσει ενώ λειτουργούσε για χρόνια χωρίς τη σχετική άδεια!) και συγκεκριμένα στις περιοχές Γαλάρο, Ορθονιές, Λούχα και Λίβας.

Η περιοχή Λίβας, όπως εξηγεί στο Euro2day.gr ο πρώην δήμαρχος Ζακύνθου Στέλιος Μποζίκης, είχε επιλεγεί επί των ημερών του, το 2011-12, ως ο νέος χώρος διάθεσης των απορριμμάτων. Όμως, με επικεφαλής τον σημερινό υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, ομάδα κατοίκων προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά των σχετικών αποφάσεων. Όπως λέει ο κ. Μποζίκης, μέσω της συγκεκριμένης προσφυγής στην ουσία υπήρξε μπλόκο σε κάθε προσπάθεια δημιουργίας νέου χώρου αφού όλοι είχαν χειρότερα χαρακτηριστικά από την περιοχή Λίβας. Ο κ. Κοντονής και οι άλλοι κάτοικοι έχασαν την προσφυγή στο ΣτΕ, αλλά και η Ζάκυνθος έχασε πέντε χρόνια στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, επισημαίνει ο πρώην δήμαρχος.

Ο κ. Κοντονής, αν και δεν είναι ο πλέον αρμόδιος υπουργός, ως τοπικός βουλευτής πρωτοστατεί αυτές τις ημέρες στην προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης. Τα τοπικά ΜΜΕ θεωρούν πως με παρέμβασή του οδηγήθηκε ο δήμος και η περιφέρεια στη λύση εγκατάστασης δεματοποιητή στον Σκοπό. Αρκετοί αναρωτιούνται πόσες εβδομάδες θα χρειαστούν μέχρι να ολοκληρωθεί η προσωρινή εγκατάσταση και να μαζευτούν οι χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων (ώστε να σταματήσουν και οι φωτιές…).

Υποτίθεται πως το οικόπεδο του δήμου στον Σκοπό (αν τελικά δεν επικρατήσουν όσοι θεωρούν πως βρίσκεται εντός του θαλάσσιου πάρκου κ.λπ.) είναι το πρώτο στάδιο της προσωρινής λύσης για τα σκουπίδια της Ζακύνθου. Υπάρχει και το δεύτερο στάδιο της προσωρινής λύσης, με τα πρώτα έργα στην περιοχή Λίβας όπου θα δημιουργηθεί τελικά ο ΧΥΤΥ. Όμως, ο δήμαρχος Ζακύνθου μιλάει για άδεια ταμεία, ενώ εγκαλείται από τοπικούς παράγοντες πως δεν έχει προχωρήσει τις απαραίτητες μελέτες για την «ωρίμανση» του έργου στον Λίβα.

Η συνολική δαπάνη για την εγκατάσταση επεξεργασίας προσεγγίζει τα 18 έως 20 εκατ. ευρώ και -όπως δεκάδες δήμαρχοι ανά την Ελλάδα- ο κ. Κολοκοτσάς περιμένει την ένταξη στο ΕΣΠΑ. Μέχρι τότε, όμως, μπορεί να είναι αργά, λένε όσοι θεωρούν πως ο δήμαρχος έχει φορτωθεί μια ωρολογιακή βόμβα που δεν έχει πλέον πού να την ακουμπήσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v