Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριετές σαφάρι της Περιφέρειας Αττικής για… στέγαση

Με επιστολή προς τους εργαζόμενους, η διοίκηση της περιφέρειας απαντά στις κατηγορίες για την επιλογή του κτιρίου που θα στεγάσει τις κεντρικές υπηρεσίες. Ο διαγωνισμός, το τίμημα και οι δικλίδες ασφαλείας.

Τριετές σαφάρι της Περιφέρειας Αττικής για… στέγαση

Η Περιφέρεια Αττικής αναζητούσε εδώ και τρία χρόνια, χωρίς ανταπόκριση από πλευράς των αρμόδιων φορέων, κτίριο του δημοσίου για τη στέγαση των κεντρικών υπηρεσιών της, αφού πληρώνει περί τα 7,5 εκατ. ευρώ ετησίως για ενοίκια σε διάσπαρτα ακίνητα στο Λεκανοπέδιο. Τελικά προχώρησε σε διαγωνισμό για την αγορά κτιρίου και στις 7 Απριλίου έγινε η δημοπρασία με την υποβολή προσφοράς για το κτίριο που στέγαζε μέχρι πριν από λίγους μήνες τον ΟΠΑΠ στο Περιστέρι, το οποίο ανήκει σε εταιρεία του ομίλου Συγγελίδη.

Η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, σε επιστολή που έστειλε προ ημερών στο προσωπικό της Περιφέρειας, δίνει τη δική της απάντηση στις αντιδράσεις του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ) για την επιλογή του συγκεκριμένου κτιρίου. Ο ΣΥΠΑ προσέφυγε και στο Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης καθώς θεωρεί πως κακώς θα προχωρήσει η αγορά του κτιρίου στο Περιστέρι.

Ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χρήστος Καραμάνος σε επιστολή προς το προσωπικό (στην αρχική έκδοση του ρεπορτάζ αναφέρονταν εκ παραδρομής πως η επιστολή εστάλη από την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου) επισημαίνει πως όταν «ολοκληρωθεί τελικά η αγορά του εν λόγω κτιρίου, η Περιφέρεια Αττικής προτίθεται να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να διασφαλίσει την απλή, εύκολη και ανεμπόδιστη πρόσβαση, εργαζόμενων και πολιτών, στο συγκεκριμένο κτίριο».

Προσθέτει πως «πρόκειται για κτίριο που παρέχει όλες τις προϋποθέσεις για άριστες εργασιακές συνθήκες, με εξασφάλιση σύγχρονων υποδομών, όπως Ίντερνετ νέας γενιάς, σύγχρονων, πλήρως ανακαινισμένων εργονομικών χώρων εργασίας ενώ παράλληλα στο εσωτερικό του θα λειτουργούν: αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, χώρος φιλοξενίας παιδιών, βιβλιοθήκη, κυλικείο κ.ά., για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζομένων».

Το τίμημα που καλείται να καταβάλει η Περιφέρεια Αττικής, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, ανέρχεται σε 19,8 εκατ. ευρώ, τον Χρ. Καραμάνο να επισημαίνει στην επιστολή προς τους υπαλλήλους πως «η εκτίμηση του τιμήματος της αγοράς του κτιρίου ανατέθηκε σε Ορκωτό Εκτιμητή από το Μητρώο των Πιστοποιημένων Ορκωτών Εκτιμητών του υπουργείου Οικονομικών. Για όσους αγνοούν ή ηθελημένα αποκρύπτουν, αυτό δεν προβλέπεται από το νόμο και αποτελεί αποκλειστική πρωτοβουλία της Διοίκησης της Περιφερειακής Αρχής, προκειμένου να μην υπάρξει και η παραμικρή υπόνοια περί "υπόγειων συμφερόντων" κ.λπ. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι η αξία του ακινήτου θα εκτιμηθεί με τον πλέον αντικειμενικό τρόπο». Προσθέτει πως «κάτι που επίσης αποκρύπτεται ή παραβλέπεται είναι ότι το κόστος των δαπανών της ανακαίνισης του κτιρίου βαραίνει αποκλειστικά τον πωλητή».

Ένα από τα επιχειρήματα του ΣΥΠΑ είναι η απόσταση του κτιρίου από τον κοντινότερο σταθμό μετρό, με την περιφερειάρχη Αττικής να υποστηρίζει πως «τα όσα προβάλλονται περί 1.700 μέτρων από τον Σταθμό Αγίου Αντωνίου (και όχι Σεπολίων, όπως εσφαλμένα αναγράφεται από ορισμένους για τη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων), είναι ανακριβή. Από τον Σταθμό Αγίου Αντωνίου η απόσταση είναι μικρότερη των 1.200 μέτρων και άρα εντός των προϋποθέσεων που θέτει η Διακήρυξη».

Οι κεντρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής είναι σήμερα μοιρασμένες σε δύο κτίρια της Λεωφόρου Συγγρού (στο κτίριο Συγγρού 15-17 και Συγγρού 80). Η σημερινή διοίκηση υποστηρίζει πως από την πρώτη στιγμή «έχει αναζητήσει υπηρεσιακά με σχετική αλληλογραφία εάν υπάρχουν κτίρια του Δημοσίου, ακόμα και της Εκκλησίας της Ελλάδος, τα οποία θα μπορούσαν τυχόν να στεγάσουν υπηρεσίες της Περιφέρειας. Ωστόσο, οι απαντήσεις ήταν αρνητικές».

Προσθέτουν πως «κατά την πρώτη μας καταγραφή εντοπίσαμε σαράντα (40) περίπου ακίνητα διάσπαρτα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Αττικής, μισθωμένα, πολλά από τα οποία είχαν ήδη λήξει. Προκειμένου να εξορθολογήσουμε αυτή την κατάσταση, διαπραγματευτήκαμε το σύνολο των μισθωμάτων, απαιτήσαμε και καταφέραμε να εισαχθεί νομοθετική ρύθμιση για τα ληγμένα μισθώματα όλων των Περιφερειών της χώρας, για να μειώσουμε τα μισθώματα». Όμως, το κόστος μισθωμάτων για τα διάσπαρτα κτίρια ανά την Αττική προσεγγίζει τα 7,5 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που η διοίκηση της Περιφέρειας θεωρεί «πολυτέλεια σε καιρούς κρίσης».

Για τις αντιδράσεις όσον αφορά στην επιλογή της περιοχής, που δεν βρίσκεται δίπλα στο κέντρο της Αθήνας όπως τα σημερινά ενοικιαζόμενα κτίρια της Συγγρού, στην Περιφέρεια Αττικής υποστηρίζουν ότι «αναφορικά με τη μη ύπαρξη χωροταξικής μελέτης, που επικαλείται πρώην Περιφερειάρχης (σ.σ. ο Γιάννης Σγουρός), οι προτεραιότητές μας ήταν η αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας, αναπτύσσοντας παράλληλα τον ανταγωνισμό στην ευρύτερη περιοχή».

Προσθέτουν ότι «τα σημερινά μισθωμένα κτίρια της Περιφέρειας πέραν των υψηλών μισθωμάτων, δεν παρέχουν τους όρους στοιχειώδους ασφάλειας και πρόσβασης για τους πολίτες, τα ΑΜΕΑ και τους υπαλλήλους. Μάλιστα στην είσοδο κεντρικού κτιρίου, το οποίο επέλεξε ο πρώην Περιφερειάρχης, λειτουργεί υποσταθμός της ΔΕΗ». Επιπλέον, «στα ήδη υπάρχοντα κτίρια δεν τηρούνται ούτε οι τυπικές ούτε οι ουσιαστικές προϋποθέσεις σχετικά με τη θέρμανση και την ψύξη κ.λπ. Είναι δεδομένο ότι το νέο κτίριο, όποιο και αν είναι αυτό, θα πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις που προβλέπονται για τους πολίτες, τα ΑΜΕΑ και τους υπαλλήλους».

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων επιτίθεται κατά της διοίκησης της Περιφέρειας και για παράδοση περιουσίας στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Η διοίκηση απαντά πως «ο 5ος και 6ος όροφος της οδού Σταδίου 60 και Αιόλου που στεγάζουν υπηρεσίες των Διευθύνσεων Ανάπτυξης και των Διευθύνσεων Παιδείας και Αθλητισμού έχουν παραχωρηθεί από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου το έτος 1990, με παραχωρητήριο, στην τότε Νομαρχία Αθηνών και ουδέποτε έχει τεθεί σε διαγωνιστική διαδικασία μίσθωσης».

Στην επιστολή καταλήγει πως «το γεγονός ότι η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου το εμφανίζει στην ιστοσελίδα της, όπως όλα τα ακίνητα του μητρώου της, χωρίς βέβαια να αναφέρει ημερομηνία έναρξης και λήξης κάποιας υποτιθέμενης διαγωνιστικής διαδικασίας για τους συγκεκριμένους δύο ορόφους και χωρίς φυσικά να έχει ενημερώσει την Περιφέρεια Αττικής περί οποιασδήποτε διαγωνιστικής διαδικασίας, φανερώνει ξεκάθαρα την έλλειψη σοβαρής και υπεύθυνης διερεύνησης -γεγονός που καταδεικνύει την πρόθεση δημιουργίας παραπλανητικών και ψευδών εντυπώσεων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v