Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατρούγκαλος: Εξαιρετικές οι σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας

Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε τη Σερβία ως μία κατεξοχήν φιλική χώρα και εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές της προοπτικές, αλλά και όλων των βαλκανικών χωρών.

Κατρούγκαλος: Εξαιρετικές οι σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας

Οι ελληνοσερβικές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, με έμφαση την προετοιμασία της επόμενης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής και οι ευρωπαϊκές προοπτικές του Βελιγραδίου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου με την υπουργό Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης της Σερβίας Γιάντρανκα Γιοκσίμοβιτς.

Σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αμέσως μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, στην Αθήνα, ο κ. Κατρούγκαλος και η κ. Γιοκσίμοβιτς χαρακτήρισαν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Σερβίας ως εξαιρετικές και εστίασαν στις προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσής τους.

Ειδικότερα, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε τη Σερβία ως μία κατεξοχήν φιλική χώρα και εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές της προοπτικές, αλλά και όλων των βαλκανικών χωρών.

Από τη μεριά της, η υπουργός Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης της Σερβίας αναγνώρισε την υποστήριξη της Ελλάδας για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, λέγοντας πως είναι πολύ καλή και πολύ συγκεκριμένη.

Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν οι δύο υπουργοί σε θέματα που αφορούν την οικονομική τους συνεργασία, με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των τριών πρώτων επενδυτών στη Σερβία. Ο κ. Κατρούγκαλος αναγνώρισε πως λόγω της κρίσης οι ελληνικές επενδύσεις έχουν υποχωρήσει και συζήτησε με την ομόλογό του από τη Σερβία, όπως είπε, τρόπους βελτίωσης τους, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και μέσω της συμμετοχής των δύο χωρών σε ευρύτερα σχήματα. Σε ό,τι αφορά το διμερές επίπεδο, τον Ιούλιο είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η επόμενη Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Σερβίας.

«Η σημερινή συνάντηση είναι μια καλή αρχή για την προετοιμασία της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Σερβίας που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στη Θεσσαλονίκη» δήλωσε η κ. Γιοκσίμοβιτς και τόνισε την ανάγκη οι διμερείς επαφές να είναι πιο τακτικές. Επισήμανε εξίσου ότι «η διυπουργική πρέπει να έχει απτά αποτελέσματα, με την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας και σχεδίων συνεργασίας, ειδικά στο οικονομικό πεδίο, γιατί έχουμε πολλές επενδύσεις από την Ελλάδα στη Σερβία, ειδικότερα στον τραπεζικό τομέα».

Παράλληλα, οι δύο χώρες θα έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι νωρίτερα στο πλαίσιο πολυμερούς διάσκεψης, με τη διενέργεια του 2ου Φόρουμ Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR), που θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Μαΐου στα Ιωάννινα. «Εκεί θα είναι ένα από τα κατεξοχήν φόρουμ που θα μπορούμε να αναπτύξουμε πολυμερείς οικονομικές σχέσεις προς αμοιβαίο ενδιαφέρον» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Επίσης, οι δύο ομόλογοι συζήτησαν για την περιφερειακή κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και ανέδειξαν τη σημασία της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Στην κορυφή των συζητήσεων βρέθηκε ακόμα το μεταναστευτικό ζήτημα, με την κ. Γιοκσίμοβιτς να δηλώνει πως η Σερβία ως χώρα διέλευσης έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε. «Ήμασταν πολύ εποικοδομητικοί από την αρχή που ξέσπασε το μεταναστευτικό ζήτημα.

Κατανοούμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει μόνη της το πρόβλημα και μερικές φορές βλέπουμε την Ευρώπη και την ΕΕ να χρειάζεται να λαμβάνει κοινές αποφάσεις και να συμμετέχει στην επίλυση αυτών των προβλημάτων ακόμα περαιτέρω» προσέθεσε.

Τέλος, η Γιοκσίμοβιτς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στην Ελλάδα για τη στάση στο Κόσοβο. «Είμαστε ευγνώμονες στην Ελλάδα για τη βασική της στάση, της μη αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, που είναι εξαιρετικά σημαντικό για το εθνικό συμφέρον της Σερβίας. Το εκτιμούμε πάρα πολύ αυτό», ανέφερε συγκεκριμένα η υπουργός Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης της Σερβίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v