Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα χέρια Τσακαλώτου το SLA εντός σαββατοκύριακου

Εγινε το Washington Club την Πέμπτη και σημειώθηκε πρόοδος στο θέμα της αξιολόγησης. Τι διεμήνυσε η ΕΚΤ για το QE. Οι θεσμοί επιστρέφουν την Τρίτη, με στόχο να τελειώσουν ως την Πρωτομαγιά. Αποκλειστικό παρασκήνιο.

Στα χέρια Τσακαλώτου το SLA εντός σαββατοκύριακου

Ουάσιγκτον, ανταπόκριση

Η καθιερωμένη μυστική συνάντηση του λεγόμενου Washington Club πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Euro2day.gr την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, και κρατήθηκε σε επίπεδο EwG, γιατί «δεν υπήρχε λόγος μετά τη Μάλτα να υπάρξει συμμετοχή των υπουργών», όπως ανέφερε πηγή με γνώση των γεγονότων.

Πληροφορίες αξιωματούχου που έχει γνώση των συζητήσεων ανέφεραν ότι σημειώθηκε πρόοδος στον διάλογο για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, ο οποίος άλλωστε δεν ήταν παρών στη συνάντηση, αναμένεται να έχει το Staff Level Agreement στα χέρια του μέσα στο σαββατοκύριακο, ενώ οι θεσμοί αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα την Τρίτη, για την ολοκλήρωση των επαφών ως την Πρωτομαγιά. Ο αξιωματούχος μάλιστα ανέφερε ότι οι διαφωνίες στο Washington Club είχαν να κάνουν περισσότερο με διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να κάνει η Ελλάδα και λιγότερο με τις περικοπές των συντάξεων.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι η πρόοδος σημειώθηκε μετά και την αναδίπλωση και αλλαγή της οπτικής γωνίας που βλέπει ο Β. Σόιμπλε το ελληνικό ζήτημα πριν από τις γερμανικές εκλογές. Ο ίδιος τώρα θεωρεί ότι πρέπει να κλείσει, λόγω και της αμφίρροπης εκλογικής μάχης στη Γαλλία.

Κύκλοι των Βρυξελλών ανέφεραν στο Euro2day.gr ότι υπάρχει μια μικρή πιθανότητα στον β’ γύρο των εκλογών να περάσουν οι «ακραίοι» (Λεπέν και Μελανσόν), γεγονός που σημαίνει ότι όλα τα εκκρεμή «ευρωζωνικά» θέματα (Ελλάδα, Ιταλία) μπορεί να πάρουν μια μη προβλεπόμενη τροπή.

Στο Washington Club, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, διαπιστώθηκε μια διαφωνία μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ για τον τρόπο που θα βρεθεί μια ικανοποιητική λύση και για τις δύο πλευρές στο θέμα του χρέους, διαπιστώθηκε όμως και η σαφής τοποθέτηση της ΕΚΤ ότι για να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν φτάνει να υπάρχει μια συμβιβαστική λύση για το SLA. Πρέπει και να ικανοποιούνται οι σαφείς προδιαγραφές του καταστατικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία μεσομακροπρόθεσμα πρέπει να εξασφαλίζεται.

Υπογραμμίζεται ότι η συμφωνία σε επίπεδο SLA δεν σημαίνει αυτόματα ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Όπως έχουν τα δεδομένα αυτή τη στιγμή, λύση για το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει βρεθεί, όμως ο αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων στο WG αναφέρει ότι αναμένεται να υπάρξει ολοκλήρωση του SLA μέχρι τις 22 Μαΐου, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v