Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχονται... ενισχύσεις για το πληροφοριακό σύστημα ΕΣΠΑ

Μετά την αύξηση του προσωπικού της ΜΟΔ, το υπ. Οικονομίας αναθέτει στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης τη στήριξη του πληροφοριακού συστήματος κρατικών ενισχύσεων. Αρση των προβλημάτων εντός τριμήνου αναμένει το υπουργείο.

Ερχονται... ενισχύσεις για το πληροφοριακό σύστημα ΕΣΠΑ

Την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων που υπάγονται στα προγράμματα του ΕΣΠΑ αλλά και την εν γένει πλήρη ενεργοποίηση του προγράμματος επιδιώκει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Με δεδομένο ότι αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, το βάρος εθνικής πολιτικής θα «πέσει» στη στήριξη της ανάπτυξης, το υπουργείο επισπεύδει να κλείσει όλες τις τεχνικές εκκρεμότητες που σχετίζονται με την αξιολόγηση των επενδύσεων, τις εγκρίσεις των πληρωμών και την προκήρυξη των προγραμμάτων.

Είναι γνωστό ότι η βασική αγκύλωση αυτή τη στιγμή και η οποία προκαλεί καθυστερήσεις στην αξιολόγηση των προτάσεων και κατ' επέκταση των ίδιων των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, είναι το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), μέσω του οποίου γίνεται ο χειρισμός όλων των δράσεων (τομεακές, περιφερειακές, διακρατικές) της προγραμματικής περιόδου 2014- 2020.

Αν και το εν λόγω σύστημα χαρακτηρίζεται ως πρότυπο και αδιάβλητο, εντούτοις δεν έχει επιτευχθεί ακόμα η επιθυμητή ταχύτητά του. Για τον λόγο αυτόν και προκειμένου εντός του αμέσως χρονικού διαστήματος (σ.σ. έως τον Ιούλιο) να έχει επέλθει η πλήρης ανάπτυξή του, το υπουργείο προχωρά στην αύξηση του προσωπικού που το χειρίζεται με την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού από τη Μονάδα Οργάνωσης και Διαχείρισης (ΜΟΔ ΑΕ), αλλά και στην υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), το οποίο μέσω του εξειδικευμένου προσωπικού του θα συμβάλει στην ανάπτυξη και τη λειτουργία του ΠΣΚΕ. Για τυπικούς λόγους, η σύμβαση με το ΕΚΤ θα υπογραφεί από τη ΜΟΔ.

Το τίμημα για την παροχή υπηρεσιών του ΕΚΤ προς τη ΜΟΔ θα καταβληθεί από το ΕΣΠΑ, αφού έχει λάβει τη μορφή προκήρυξης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Τεχνική Βοήθεια, το οποίο έχει συσταθεί για ανάλογες παρεμβάσεις. Η δημόσια δαπάνη που θα καταβληθεί στο ΕΚΤ έχει προϋπολογισθεί στα 2,030 εκατ. ευρώ.

Η προτεινόμενη πράξη - συνεργασία περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επέκταση του ΠΣΚΕ και συγκεκριμένα:

- την ανάπτυξη ηλεκτρονικών εφαρμογών του ΠΣΚΕ για την υποδοχή και διαχείριση νέων δράσεων κρατικών ενισχύσεων που θα προκηρυχθούν

- την προτυποποίηση των επιμέρους modules των παραπάνω ηλεκτρονικών εφαρμογών, προκειμένου αυτά να είναι ευκολότερα αξιοποιήσιμα στις επόμενες δράσεις, μειώνοντας τις μελλοντικές ανάγκες σε προγραμματιστικό δυναμικό για το ελληνικό δημόσιο.

Όπως αναφέρουν ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με την αύξηση του προσωπικού που χειρίζεται το ΠΣΚΕ, την προτυποποίηση των προσκλήσεων και τη βελτίωση της επικοινωνίας των κεντρικών υπηρεσιών με τις διαχειριστικές αρχές, η αξιολόγηση των προτάσεων, οι πληρωμές και οι προκηρύξεις προγραμμάτων θα επιταχυνθούν γεωμετρικά.

Το ΠΣΚΕ

Σημειώνεται ότι στο Data Center της ΜΟΔ είναι εγκατεστημένο και λειτουργεί το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, το οποίο υποστηρίζει έως σήμερα 47 δράσεις κρατικών ενισχύσεων. Μέσω του ΠΣΚΕ υποστηρίζονται όλες οι διαδικασίες παρακολούθησης του κύκλου ζωής των επενδυτικών προτάσεων που αιτούνται κρατικών ενισχύσεων (υποβολή, παρακολούθηση, έλεγχοι, πληρωμές κ.λπ.) και καταγράφονται όλα τα απαραίτητα στάδια.

Επιπλέον, μέσα από το υποσύστημα επιτελικής πληροφόρησης παράγεται αξιόπιστη πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο και εξαγωγή σύνθετων και συνδυαστικών αναφορών (reporting).

Τέλος, το ΠΣΚΕ τροφοδοτεί το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΣΠΑ και το σύστημα Σώρευσης με στοιχεία κρατικών ενισχύσεων μέσω εξειδικευμένου συστήματος διαλειτουργικότητας. Επιχειρησιακός διαχειριστής του ΠΣΚΕ είναι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Τεχνική Βοήθεια 2014-2020 υποστηρίζει την ενίσχυση των συστημάτων και διαδικασιών των δομών συντονισμού, διαχείρισης και επιτελικών δομών των υπουργείων, προκειμένου να προετοιμάσουν, εφαρμόσουν και παρακολουθήσουν τα ΕΠ της προγραμματικής περιόδου.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των συστημάτων εντάσσεται και η δράση για την ανάπτυξη του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), του οποίου η χρήση, σύμφωνα με το Ν. 4314/2014, άρθρο 57, είναι υποχρεωτική για το σύνολο των φορέων που υλοποιούν μέτρα ενίσχυσης και στήριξης της επιχειρηματικότητας συγχρηματοδοτούμενων από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v