Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρεις θετικές ειδήσεις για τις ασφαλιστικές και η «καραμπόλα» για Εθνική

Ένας συνδυασμός πρόσφατων θετικών εξελίξεων όχι μόνο βελτιώνει το κλίμα στον κλάδο αλλά επιπλέον θα μπορούσε να επηρεάσει ανοδικά και το τίμημα στην επιδιωκόμενη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Τρεις θετικές ειδήσεις για τις ασφαλιστικές και η «καραμπόλα» για Εθνική

Μπαράζ θετικών ειδήσεων για τον ασφαλιστικό κλάδο βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα όχι μόνο να ενισχύονται οι οικονομικές επιδόσεις αρκετών εταιρειών, αλλά επιπλέον και να διαγράφονται θετικότερες προοπτικές σε μεσομακροπρόθεσμη βάση.

Ειδικότερα, η διαφαινόμενη συμφωνία με τους «θεσμούς» σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της θετικής αξιολόγησης της χώρας έχει επηρεάσει πτωτικά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Έτσι, τα yields των δεκαετών τίτλων βρέθηκαν χθες χαμηλότερα από το επίπεδο του 6,50%, σημειώνοντας δηλαδή τη μικρότερη τιμή της τελευταίας διετίας!

Και επειδή στα ομόλογα η σχέση τιμών και αποδόσεων (yields) είναι αντίστροφη, παρατηρείται νέα σημαντική αύξηση στις τρέχουσες τιμές των εγχώριων χρεογράφων, επηρεάζοντας έτσι θετικά την περιουσία όσων ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών έχουν τοποθετήσει σημαντικό ποσοστό των αποθεματικών τους σε αυτά.

Βέβαια, η αξιολόγηση της κεφαλαιακής επάρκειας των ασφαλιστικών εταιρειών με βάση το Solvency II θα γίνει με βάση τα στοιχεία της 31ης/12/2016, ωστόσο μια ενδιάμεση αύξηση των αποθεματικών τους θα μπορούσε να επηρεάσει ευνοϊκά την όλη αξιολόγηση.

Μια δεύτερη θετική εξέλιξη για τον ασφαλιστικό κλάδο είναι η κυβερνητική απόφαση να μειώσει εκ νέου το ύψος των συντάξεων (κατάργηση «προσωπικής διαφοράς») από την 1η Ιανουαρίου του 2019, πείθοντας ολοένα και περισσότερους Έλληνες πως:

α) Τα διαθέσιμα κονδύλια για τη στήριξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και δημόσιας υγείας είναι λίγα και θα καταστούν ακόμη λιγότερα στο μέλλον.

β) Οι πολίτες θα πρέπει να φροντίσουν από μόνοι τους προκειμένου να διατηρήσουν ένα «αξιοπρεπές» εισόδημα όταν συνταξιοδοτηθούν και η ασφαλιστική βιομηχανία θα μπορούσε να είναι μία από τις επιλογές τους.

γ) Η τρίτη θετική εξέλιξη για την ασφαλιστική βιομηχανία αφορά στη διαφαινόμενη σταδιακή αποκλιμάκωση της αβεβαιότητας στην ελληνική οικονομία. Και αυτό γιατί αφενός θα έχει ολοκληρωθεί η θετική αξιολόγηση μέσα στον Μάιο και αφετέρου, οι καλοκαιρινοί μήνες -λόγω αυξημένου τουρισμού- θα επουλώσουν κάποιες από τις πληγές της ελληνικής οικονομίας.

Έτσι, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί καλύτερο κλίμα στην αγορά, εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί, θα επιδράσει θετικά και στη ζήτηση ασφαλιστικών προϊόντων.

Όλα αυτά βέβαια μένει να αποδειχτούν και στην πράξη, ωστόσο οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν βελτιώσει το εξωτερικό περιβάλλον και μάλιστα πιθανολογείται πως λειτουργεί θετικά στις προσπάθειες του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας να ανεβάσει το τίμημα πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v