Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξωδικαστικός: Ψήφιση τώρα, αλλαγές πριν την έναρξη ισχύος

Ως έχει θα ψηφιστεί το σχέδιο νόμου για την εξωδικαστική διευθέτηση. Εισάγεται στην ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη. Οι μικρές τροποποιήσεις που ικανοποιούν εν μέρει τις τράπεζες και η υπόσχεση αλλαγών, αν διαπιστωθούν αρρυθμίες πριν την εφαρμογή.

Εξωδικαστικός: Ψήφιση τώρα, αλλαγές πριν την έναρξη ισχύος

Με τις μικρές τροποποιήσεις, που ανακοίνωσε προ ημερών ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, θα ψηφισθεί το νέο πλαίσιο εξωδικαστικής διευθέτησης, ενώ θα διενεργηθούν περαιτέρω αλλαγές, εφόσον κατά την έναρξη ισχύος του νόμου διαπιστωθούν αρρυθμίες.

Όπως ενημερώθηκαν οι τραπεζίτες, κατά τη χθεσινή συνάντηση με κλιμάκιο κυβερνητικών στελεχών υπό τον αντιπρόεδρο Γ. Δραγασάκη, το σχέδιο νόμου για την εξωδικαστική διευθέτηση χρέους θα εισαχθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής μεθαύριο Πέμπτη, με στόχο να ψηφισθεί την Παρασκευή.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ενστερνίζεται μέρος των ενστάσεων που έχει υποβάλει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, θα επιφέρει σε αυτή τη φάση μικρές τροποποιήσεις επί του προς ψήφιση νομοσχεδίου, προκειμένου να μην ξανανοίξει το θέμα στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

Το υπουργείο έχει ανακοινώσει ήδη διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες ικανοποιούν εν μέρει τις τράπεζες στα εξής βασικά θέματα:

Στο μείζον θέμα της αναστολής πληρωμών, η αρχική διάταξη προέβλεπε την έναρξη της αναστολής με την υποβολή της αίτησης εξωδικαστικής διευθέτησης. Το υπουργείο προτίθεται να τροποποιήσει τη ρύθμιση συνδέοντας την αναστολή πληρωμών με την αποστολή προσκλήσεων στους πιστωτές.

Εισάγεται, δηλαδή, πρόσθετη δικλίδα ασφαλείας καθώς η αναστολή πληρωμών θα παρέχεται αφού η εταιρεία κριθεί βιώσιμη και ο φάκελός της πληροί τις προϋποθέσεις αναδιάρθρωσης χρέους με τη διαδικασία του υπό ψήφιση νόμου.

Επιπρόσθετα, το υπουργείο προτίθεται να διευρύνει τις δυνατότητες του εμπειρογνώμονα, ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτές και η επαλήθευση του πίνακα απαιτήσεων πιστωτών, ώστε να περιορισθεί ο κίνδυνος κατάθεσης εικονικών απαιτήσεων.

Οι τράπεζες, με βάση την εμπειρία από το προηγούμενο πλαίσιο εξωδικαστικής διευθέτησης (νόμος Δένδια), ανησυχούν ότι θα εμφανιστούν εικονικές απαιτήσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί η επίτευξη του απαραίτητου ποσοστού συναίνεσης πιστωτών για τις περιπτώσεις, που η αίτηση υποβάλλεται από τον οφειλέτη.

Για να αντιμετωπισθεί ο παραπάνω κίνδυνος ζήτησαν να προστεθεί στα δικαιολογητικά της αίτησης η κατάθεση βεβαίωσης υπογεγραμμένης από ορκωτό ελεγκτή για την ακρίβεια και εγκυρότητα της κατάστασης πιστωτών.

Τέλος, στις προαναγγελθείσες τροποποιήσεις περιλαμβάνονται και η απλοποίηση της διαδικασίας δικαστικής επικύρωσης για συμφωνίες εξωδικαστικής διευθέτησης, επί των οποίων δεν υπάρχουν ενστάσεις ή οι ίδιες δεν προβλέπουν διαγραφή απαιτήσεων και για τους μη συναινούντες πιστωτές.

Οι τράπεζες έχουν ζητήσει οι συμφωνίες εξωδικαστικής διευθέτησης να μην υποβάλλονται προς επικύρωση στα δικαστήρια. Η ανάμειξη μιας επίσημης δικαστικής διαδικασίας και η αναστολή όλων των διαδικασιών εκτέλεσης, κατά τη διαδικασία επικύρωσης, που θα χρειάζεται τουλάχιστον 12 μήνες, θα εξουδετερώσουν, σύμφωνα με τις τράπεζες, τα όποια θετικά στοιχεία του νόμου.

Επανεξέταση του πλαισίου πριν την εφαρμογή

Το συνολικό πλαίσιο θα επανεξετασθεί, πριν την έναρξη ισχύος του νόμου (σ.σ. στα τέλη Ιουλίου εφόσον ψηφισθεί την Παρασκευή), με βάση την εμπειρία που θα έχουν αποκομίσει Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) και τράπεζες από την τεχνική προεργασία για την ανάπτυξη των συστημάτων διαχείρισης της εξωδικαστικής διευθέτησης.

Σημειώνεται ότι η ΕΓΔΙΧ θα πρέπει να αναπτύξει ηλεκτρονική πλατφόρμα υποδοχής και διαχείρισης αιτήσεων εξωδικαστικής διευθέτησης, η οποία θα πρέπει να συνδέεται με την αντίστοιχη κοινή πλατφόρμα που θα αναπτύξουν οι τράπεζες καθώς και με τα πληροφοριακά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη ότι το ηλεκτρονικό σύστημα της ΕΓΔΙΧ θα είναι έτοιμο πριν το τέλος Ιουλίου, ενώ η ΕΕΤ έχει αναθέσει στην PriceWaterhouseCoopers την εκπόνηση μελέτης για τις προδιαγραφές που πρέπει να πληροί η κοινή ηλεκτρονική πλατφόρμα των τραπεζών και θα ακολουθήσει η ανάθεση έργου σε εξειδικευμένη εταιρεία.

Πέραν των τροποποιήσεων που έχει κάνει αποδεκτές ο υπουργός Οικονομίας, η ΕΕΤ ζητά αλλαγές στα εξής σημεία του υπό ψήφιση νόμου:

- να ξεκινήσει η ισχύς του προς ψήφιση νόμου μόνο εφόσον ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Σύμφωνα με την ΕΕΤ, η υποβολή έντυπων αιτήσεων πρέπει να αποφευχθεί.

- να περιορισθεί το πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού αυστηρά στα χρέη των επιχειρήσεων και να μην επεκταθεί, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου, στα προσωπικά δάνεια των ιδιοκτητών τους.

- να τεθεί το κατώτατο όριο ληξιπρόθεσμων χρεών, που επιτρέπεται να εντάσσονται στον συμβιβασμό, στις 50.000 ευρώ.

- να καταργηθεί η διάταξη προσωρινής αναστολής πληρωμών από την υποβολή της αίτησης ως την έκδοση της δικαστικής απόφασης.

- να επιτρέπεται ο έλεγχος για τυχόν ασυνήθεις τραπεζικές συναλλαγές σε βάθος πενταετίας και όχι διετίας.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v