Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μίνι παζάρι μεταξύ ΥΠΕΝ και θεσμών στα ενεργειακά

Το ακριβές ποσοστό πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και το ύψος αύξησης των ποσοτήτων δημοπράτησης ΝΟΜΕ στις διαπραγματεύσεις. Πιθανή έκπληξη η μη αναφορά στο SLA της πώλησης υδροηλεκτρικών σταθμών.

Μίνι παζάρι μεταξύ ΥΠΕΝ και θεσμών στα ενεργειακά

Μίνι παζάρι για το ακριβές ποσοστό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς και της αύξησης των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που θα δημοπρατηθούν (ΝΟΜΕ) είναι σε εξέλιξη από χθες ανάμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τους θεσμούς.

Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν αποκλείεται να κρύβουν και μία έκπληξη για την κυβέρνηση και τη ΔEH, που θα είναι η μη αναφορά στο κείμενο της συμφωνίας για πώληση υδροηλεκτρικών σταθμών ως εναλλακτικό δομικό μέτρο στην περίπτωση που δεν περπατήσει... ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές.

Τα παραπάνω προκύπτουν από πηγές που μετείχαν στην πρώτη μέρα του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον υπουργό Γιώργο Σταθάκη και τους επικεφαλής των θεσμών για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και στον τομέα των ενεργειακών. Πέραν των χθεσινών θετικών δηλώσεων του κ. Σταθάκη περί «μικροδιαφορών» μεταξύ των δύο πλευρών αλλά και της εκτίμησης του ίδιου περί «κλεισίματος της συμφωνίας για τα ενεργειακά έως την ερχόμενη Παρασκευή», πληροφορίες θέλουν:

1.  Το ποσοστό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων να μην είναι ακριβώς στο 40% αλλά λίγο χαμηλότερο. Αυτό έχει να κάνει με τον αριθμό των ατμοηλεκτρικών σταθμών που είναι ικανός να βγει σε διαγωνισμό. Σε εξέλιξη είναι και το χρονοδιάγραμμα της διενέργειας του market test, για το οποίο, φυσικά, η κυβέρνηση επιδιώκει να το μεταθέσει προς τα πίσω. Δεν μπορεί όμως να ξεφύγει πέρα από το τέλος του φθινοπώρου.

2. Την αύξηση των ποσοστών υδροηλεκτρικής και λιγνιτικής παραγωγής που θα δημοπρατηθούν μέσω ΝΟΜΕ για φέτος, το 2018 και το 2019. Οι δανειστές απαιτούσαν οι ποσότητες να αντιστοιχούν μέχρι και το 33%, ενώ τώρα οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν συμφωνήσει αυτές να είναι στο 16% το 2017, στο 19% του χρόνου και στο 22% το 2019.

Αντικείμενο συζήτησης είναι επίσης και η απαίτηση των δανειστών να αποχωρήσει η ΔΕΠΑ από το μετοχικό κεφάλαιο των θυγατρικών της ΕΠΑ Αττικής και Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της λειτουργίας του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v