Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην τελική ευθεία η ψήφιση του εξωδικαστικού

Ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Ποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις αναμένεται να ενσωματώσει ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου. Οι ενστάσεις της αγοράς. Σε τρεις μήνες η έναρξη ισχύος του νόμου.

Στην τελική ευθεία η ψήφιση του εξωδικαστικού

Το αργότερο έως αύριο αναμένεται να έχει ψηφισθεί από τη Βουλή ο «Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων» καθώς σήμερα ξεκίνησε η συζήτησή του στην ολομέλεια της Βουλής.

Παρά την ψήφισή του, ο νόμος θα ενεργοποιηθεί τρεις μήνες μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αφού απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργικότητα του πλαισίου είναι η δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής των αιτήσεων, αλλά και η διαμόρφωση ενός (σ.σ. ηλεκτρονικού πάλι) αυτοματοποιημένου μοντέλου αναδιάρθρωσης των οφειλών για τις επιχειρήσεις με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ.

Με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις, στην καλύτερη των περιπτώσεων ο νόμος θα τεθεί σε επιχειρησιακή εφαρμογή τον Αύγουστο. Διότι αν και έχει ξεκινήσει η κατασκευή των τεχνικών του παραμέτρων (πλατφόρμες), η δουλειά που απομένει, παραμένει ακόμη αρκετή.

Στη σημερινή συζήτηση, αναμένεται να κατατεθούν και ορισμένες νομοτεχνικές βελτιώσεις που έχει προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, οι οποίες, αν και δεν αλλάζουν το πνεύμα του νόμου, εκτιμάται ότι θα υποβοηθήσουν σε ένα βαθμό τη διαδικασία και θα αποτρέψουν ενδεχόμενες καταχρηστικές συμπεριφορές οφειλετών ή πιστωτών.

Μία εκ των νομοθετικών βελτιώσεων που αναμένονται, συνδέεται με τον χρόνο αναστολής των πληρωμών των οφειλετών έναντι των πιστωτών. Ο κ. Παπαδημητρίου έχει προαναγγείλει ότι θα τροποποιηθεί η αρχική ρύθμιση που προέβλεπε την αναστολή με την υποβολή της αίτησης, ώστε αυτή να τίθεται σε εφαρμογή με την αποστολή προσκλήσεων στους πιστωτές από τον συντονιστή της διαδικασίας.

Ο υπουργός έχει εξαγγείλει και την αντικατάσταση της αρχικής πρόβλεψης για τη δικαστική επικύρωση των συμφωνιών αναδιάρθρωσης με μια απλοποιημένη διαδικασία για τις περιπτώσεις συμφωνιών αναδιάρθρωσης στις οποίες δεν έχουν υποβληθεί ενστάσεις και δεν υπάρχει διαγραφή οφειλής μη συμβαλλόμενου πιστωτή.

Η επικύρωση των συμφωνιών αυτών θα μπορεί να γίνεται από το μονομελές πρωτοδικείο αντί του πολυμελούς της έδρας της επιχείρησης, χωρίς να παρεμβάλλεται ακροαματική διαδικασία, με τη δυνατότητα ωστόσο των συμβαλλόμενων πιστωτών να ασκήσουν ανακοπή.

Παράλληλα ο υπουργός έχει δεσμευθεί να διευρύνει τις αρμοδιότητες του εμπειρογνώμονα, ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτές και η επαλήθευση του πίνακα απαιτήσεων πιστωτών, ώστε να περιορισθεί ο κίνδυνος κατάθεσης εικονικών απαιτήσεων.

Αν και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης έναντι των φορέων της αγοράς και ειδικότερα των τραπεζών για την επανεξέταση του πλαισίου πριν την έναρξη ισχύος του νόμου με βάση την εμπειρία που θα έχουν αποκομίσει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) και οι τράπεζες από την τεχνική προεργασία για την ανάπτυξη των συστημάτων διαχείρισης της εξωδικαστικής διευθέτησης, οι ενστάσεις που απομένουν, είναι ακόμη αρκετές, δεδομένου ότι τα χρονικά πλαίσια τόσο για τους οφειλέτες όσο και για τους πιστωτές είναι ασφυκτικά.

Συνοπτικά, δικαίωμα υπαγωγής στον μηχανισμό έχει κάθε επιχείρηση όπου κατά την 31η Δεκεμβρίου 2016 είχε οφειλή από δάνειο ή πίστωση σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών, ή οφειλή που ρυθμίστηκε μετά την 1η Ιουλίου 2016 προς χρηματοδοτικό φορέα, ή είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση ή προς Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή προς άλλο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, περιλαμβανομένων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ή είχε βεβαιωθεί η μη πληρωμή επιταγών εκδόσεώς του λόγω μη επαρκούς υπολοίπου.

Δεν αρκούν όμως οι παραπάνω προϋποθέσεις, αφού τίθενται και κριτήρια επιλεξιμότητας - βιωσιμότητας τα οποία ορίζουν ότι:

- Ο οφειλέτης που τηρεί απλογραφικό λογιστικό σύστημα κρίνεται επιλέξιμος για υπαγωγή στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών εφόσον έχει θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης.

- Ο οφειλέτης που τηρεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα κρίνεται επιλέξιμος για υπαγωγή στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών εφόσον πληροί μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης, δηλαδή έχει θετικά αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, ή έχει θετική καθαρή θέση (equity).

Σημειώνεται ότι για την έγκριση πρότασης αναδιάρθρωσης οφειλών απαιτείται συμφωνία του οφειλέτη και πλειοψηφία τριών πέμπτων (3/5) των συμμετεχόντων πιστωτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ποσοστό δύο πέμπτων (2/5) των συμμετεχόντων πιστωτών με ειδικό προνόμιο.

Στο νόμο, προβλέπεται επίσης η προαφαίρεση των προστίμων και των προσαυξήσεων. Συγκεκριμένα, κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, προαφαιρούνται το σύνολο των τόκων υπερημερίας των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, ποσοστό ενενήντα πέντε τοις εκατό (95%) των απαιτήσεων του Δημοσίου από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση και ποσοστό ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) των απαιτήσεων του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v