Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H άμυνα των επιχειρήσεων στα... φέσια

Εργαλείο η ασφάλιση πιστώσεων για τις επιχειρήσεις που αναζητούν προστασία από τα… φέσια της αγοράς, φτηνή χρηματοδότηση, αλλά και ευκαιρίες για επέκταση δραστηριοτήτων σε νέες αγορές και χώρες. Τα συμπεράσματα από τη χθεσινή εκδήλωση της Atradius.

H άμυνα των επιχειρήσεων στα... φέσια

Να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις ασφαλίσεις πιστώσεων κάλεσε τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να αναπτυχθούν ο κ. Δημήτρης Μαζαράκης, πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, στα πλαίσια χθεσινής σχετικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Atradius.

«Οι ασφαλίσεις πιστώσεων είναι πολυεργαλείο για τις εταιρείες, καθώς όχι μόνο τις προστατεύουν απέναντι στους κινδύνους επισφαλειών, αλλά παράλληλα γιατί συμβάλλουν στην άντληση ρευστότητας και αποτελούν καλό σύμβουλο σε όσες θέλουν να απευθυνθούν σε νέες αγορές και χώρες».

Από την πλευρά του, ο κ. Andreas Tesch (μέλος ΔΣ και CMO του πολυεθνικού ασφαλιστικού Ομίλου Atradius) τόνισε -μεταξύ άλλων- πως στην εποχή μας η έννοια και τα είδη του ρίσκου έχουν μεταβληθεί και έτσι είναι δύσκολο να προβλεφθούν από τους επιχειρηματίες και τα στελέχη τους. Οι τρέχοντες κίνδυνοι σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μεγάλοι και η επόμενη διεθνής ύφεση πιθανόν να προκαλέσει σοκ στην παγκόσμια οικονομία.

Υποστήριξε επίσης πως καμιά επιχείρηση δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να μην μπορεί να πτωχεύσει, παραθέτοντας μάλιστα μια σειρά γνωστότατων ξένων εταιρειών που «έβαλαν λουκέτο», αιφνιδιάζοντας πλήρως την αγορά.

Επιπρόσθετα, ο κ. Tesch αναφέρθηκε στα μεγάλα μερίδια που κατέχει η Atrudius ανά τον κόσμο στις ασφαλίσεις πιστώσεων, καθώς και τις επιδόσεις του Ομίλου στην Ελλάδα (συνεχής αύξηση εργασιών, ηγετικό μερίδιο αγοράς, ποσοστό διακράτησης πελατών στο 98%).

Ο Γεράσιμος Τζέης, managing director της Atradius Ελλάδας, εστίασε στις υπηρεσίες που προσέφερε η εταιρεία του κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, κυρίως μέσα από την έγκαιρη προειδοποίηση των πελατών της για μείωση της πιστωτικής τους έκθεσης προς μια σειρά από επίφοβες εταιρείες. «Μετρήσαμε εκ των υστέρων το αποτέλεσμα και επιβεβαιώσαμε το πόσο ωφέλησε τους πελάτες μας η μείωση της πιστωτικής τους έκθεσης».

Σύμφωνα όμως με τον κ. Τζέης, πολλοί στην Ελλάδα χρησιμοποιούν την ασφάλιση πιστώσεων όχι μόνο για την προστασία έναντι του κινδύνου είσπραξης των απαιτήσεών τους, αλλά και για άντληση χρηματοδότησης, καθώς οι τράπεζες δανειοδοτούν πολύ πιο εύκολα και με χαμηλότερο κόστος για κεφάλαιο κίνησης, επιχειρήσεις που έχουν ασφαλίσει τις πιστώσεις τους στον Όμιλό μας.

Κατά την περίοδο της κρίσης, η Atradius Hellas έχει καταβάλλει αποζημιώσεις της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας πελάτες της για περιπτώσεις επιχειρήσεων όπως ο Κορασίδης, τα Atlantic, ο Μαρινόπουλος, η OW και η Super Speed.

Με βάση τα πιστωτικά όρια που δίνει προς τους πελάτες της (2,5 δισ. που τζιράρονται περίπου τέσσερις φορές το χρόνο), η Atradius Hellas ασφαλίζει συναλλαγές που αντιστοιχούν στο 5,5% του ΑΕΠ της χώρας.

Ειδικότερα, από τα προαναφερθέντα 2,5 δισ., τα 1,2 αφορά πιστωτικά όρια προς εξαγωγικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να ασφαλίζονται ετησίως πωλήσεις προς το εξωτερικό κοντά στα 5 δισ., ή στο 20% των συνολικών εξαγωγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v