Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λεκκός (Πειραιώς): H χώρα «τρώει» από τα έτοιμα

Τον προβληματισμό του εκφράζει ο γνωστός αναλυτής του ομίλου Πειραιώς καθώς ο δείκτης των αποταμιεύσεων προς τα εισοδήματα κινείται σε αρνητικό έδαφος και οι επενδύσεις της χώρας έχουν επιστρέψει στο επίπεδο του 1994.

Λεκκός (Πειραιώς): H χώρα «τρώει» από τα έτοιμα

Την πρόβλεψή του ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος μόλις κατά 0,7% (έναντι επίσημου αναθεωρημένου στόχου στο +2,2%) έκανε χθες ο κ. Ηλίας Λεκκός, chief economist της Τράπεζας Πειραιώς, στα πλαίσια ομιλίας του σε εκδήλωση της Atradius με θέμα «ασφάλιση πιστώσεων: μονόδρομος στην πορεία για υγιή οικονομική ανάπτυξη».

Ο κ. Λεκκός αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας προέβλεψε πως το φετινό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,7%, εκφράζοντας την ανησυχία του για το μεσομακροπρόθεσμο μέλλον της οικονομίας σε περίπτωση που δεν αυξηθούν οι επενδύσεις.

Σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολόγο, οι Έλληνες διατηρούν σε σχετικά σταθερά επίπεδα την κατανάλωσή τους κατά τα τελευταία χρόνια, επειδή… τρώνε από τα έτοιμα, ξοδεύοντας περισσότερα χρήματα από όσα βγάζουν.

Έτσι, ενώ ο δείκτης αποταμιεύσεις/εισοδήματα ήταν θετικός έως και το 2012, από το 2013 και μετά έλαβε αρνητικό πρόσημο και ειδικότερα το 2015 διαμορφώθηκε στο -7%, ενώ πέρυσι επιδεινώθηκε περαιτέρω στο -9,6%.

Η χρήση των αποταμιεύσεων του παρελθόντος αποτελεί εργαλείο διατήρησης της κατανάλωσης σε επίπεδα που για πολλούς Έλληνες θεωρούνται ως επιθυμητά ή ελάχιστα ανεκτά, καθώς αν δεν συνέβαινε αυτό, τα ιδιαίτερα επαχθή μέτρα λιτότητας θα είχαν περιορίσει κι άλλο το ύψος της κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Λεκκό, το σύνολο των μέτρων που αφορούσαν περικοπές και αυξήσεις φόρων ανέρχεται σε 1,4 δισ. για το 2016, 4 δισ. για φέτος (υλοποίηση μέτρων που ψηφίστηκαν κατά το παρελθόν), ενώ όπως φαίνεται νέα μέτρα 1,9 και 2,0 δισ. (αθροιστικά 3,9 δισ. λόγω περικοπών συντάξεων και μείωση αφορολογήτου ορίου εισοδήματος) θα επιβληθούν κατά τη διετία 2019-2020.

«Η ελληνική οικονομία προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε μια προσπάθεια διατήρησης του βιοτικού επιπέδου από ανάλωση πλούτου του παρελθόντος και στα ολοένα και μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούνται» σημείωσε ο κ. Λεκκός, εκφράζοντας παράλληλα και την ανησυχία του για το πολύ χαμηλό ύψος των υλοποιούμενων επενδύσεων.

Οι επενδύσεις στην Ελλάδα από το υψηλό των 60 δισ. ευρώ του 2007, έχουν υποχωρήσει σήμερα κάτω από τα 20 δισ. ευρώ και έτσι ενώ το ΑΕΠ έχει επιστρέψει στο έτος 2000, οι τρέχουσες επενδύσεις αντιστοιχούν στα μεγέθη του 1994.

Το κακό είναι ότι είναι ότι οι υλοποιούμενες επενδύσεις δεν φτάνουν για να αναπληρώσουν τις αποσβέσεις, με αποτέλεσμα να απειλούνται τα μελλοντικά εισοδήματα, αν δεν διαφοροποιηθεί η υπάρχουσα τάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v