Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλματώδης αύξηση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Αποκαλυπτικά στοιχεία παρέθεσε ο εμπορικός διευθυντής της Cardlink Αντίγονος Παπαδόπουλος στο χθεσινό 4th Digital Finance Forum. Μειώνεται το μέσο ύψος συναλλαγής και ανεβαίνει η διείσδυση των ανέπαφων πληρωμών. Στις χρεωστικές κάρτες η μερίδα του λέοντος.

Αλματώδης αύξηση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Με αλματώδεις ρυθμούς αυξάνεται η χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε και τις εκτιμήσεις που εξέφρασε στο χθεσινό 4th Digital Finance Forum ο κ. Αντίγονος Παπαδόπουλος, εμπορικός διευθυντής της Cardlink. Ειδικότερα:

* Ο αριθμός των μηχανημάτων POS συνεχίζει να αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα στο τέλος του 2016 υπήρχαν περίπου 305.000 μηχανήματα, τα οποία στο τέλος του φετινού Απριλίου αυξήθηκαν στα 360.000! Επίσης, ενώ μέσω αυτών των μηχανημάτων έγιναν πέρυσι (ολόκληρο το έτος) συναλλαγές της τάξεως των 19 δις ευρώ, μέσα στο φετινό πρώτο τετράμηνο αυτές διαμορφώθηκαν κοντά στα 5,5 δισ. ευρώ (νέα σημαντική βελτίωση).

* Πολύ μεγάλη επίσης είναι και η αύξηση του αριθμού των καρτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Cardlink αυτές αυξήθηκαν κατά 15% το 2014, κατά 89% το 2015, κατά 110% το 2016 και κατά το 83% το πρώτο φετινό τετράμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς.

* Η ραγδαία αύξηση του αριθμού των καρτών συνοδεύεται από τη στροφή των Ελλήνων προς τις χρεωστικές κάρτες, καθώς αυτές από το 34% του 2013 (το υπόλοιπο 66% ήταν πιστωτικές κάρτες), ανέβηκαν στο 56% το 2015, στο 69% το 2016 και στο 74% τον Απρίλιο του 2017 (στοιχεία Cardlink). Ανάλογη ήταν και η εξέλιξη στο ύψος των συναλλαγών, όπου τον Απρίλιο μέσω των χρεωστικών καρτών έγινε το 70% αυτών (το υπόλοιπο 30% μέσω πιστωτικών καρτών).

* Η ταχεία διείσδυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών έχει ως αποτέλεσμα οι κάρτες να χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο για μικρότερα ποσά αγορών. Έτσι, (στοιχεία Cardlink) το μέσο ποσό συναλλαγής στις χρεωστικές κάρτες από τα 60 ευρώ του 2013 υποχώρησε στα 41 ευρώ τον Απρίλιο του 2014 και το μέσο ποσό συναλλαγής στις πιστωτικές κάρτες αποκλιμακώθηκε από τα 100 στα 61 ευρώ κατά την ίδια περίοδο.

* Με μεγάλη ταχύτητα αυξάνεται και η διείσδυση των ανέπαφων συναλλαγών, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Cardlink από το 0,4% του 2014 φτάσαμε στο 22% το φετινό Απρίλιο.

 

* Η παρουσίαση της Cardlink επισυνάπτεται στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v