Τράπεζες, εργασιακά και... πλεονάσματα στο τραπέζι

Νέος γύρος συζητήσεων, με στόχο την εξέταση των κειμένων της συμφωνίας και το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης τα επόμενα 24ωρα. Δημοσιονομικά, χρηματοπιστωτικά και εργασιακά στο επίκεντρο. Ζητήματα για τις τράπεζες άνοιξε το ΔΝΤ.

Τράπεζες, εργασιακά και... πλεονάσματα στο τραπέζι

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών. Το σημερινό ραντεβού ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00 και όπως έγινε χθες γνωστό, αναμένεται να επικεντρωθεί στην ανάγνωση των τεσσάρων κειμένων της συμφωνίας (το επικαιροποιημένο μνημόνιο με τον ESM, το αντίστοιχο κείμενο του ΔΝΤ και τα τεχνικά κείμενα που τα συνοδεύουν).

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, το πρώτο ραντεβού θα έχει ως θέμα τα δημοσιονομικά, ακολουθεί νέος γύρος συζητήσεων για τα χρηματοπιστωτικά ενώ στις 19:30 προγραμματίζεται διαπραγμάτευση για τα εργασιακά.  

Το σκέλος των χρηματοπιστωτικών θα συζητηθεί καθώς σύμφωνα με όσα ανέφερε κυβερνητική πηγή με γνώση των διαβουλεύσεων το ΔΝΤ έθεσε ζητήματα σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια και τις τράπεζες τα οποία έως τώρα δεν ήταν στην ατζέντα. Αναφορικά δε με τα δημοσιονομικά, σημείωσε ότι εξετάζεται το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων και η διατηρησιμότητά τους υπό το πρίσμα της υπεραπόδοσης που καταγράφηκε το 2016 και των αμφισβητήσεων για το πόσο εξ αυτής προέρχεται από έκτακτους παράγοντες. 

Η κυβερνητική πλευρά ελπίζει να έχει κλείσει αυτόν τον κύκλο συζητήσεων άμεσα, ακόμα και την Κυριακή, καθώς διαβλέπει αντίστοιχη διάθεση και από την άλλη πλευρά.

«Επιμένει το ΔΝΤ σε πολλά θέματα που δεν μου αρέσουν, αλλά δεν νομίζω ότι το ΔΝΤ έχει έρθει με σκοπό να κωλυσιεργήσει η συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες κυβερνητικό στέλεχος. Όπως είπε, δεν υπάρχουν πολύ μεγάλα ζητήματα. Λύσαμε τα ανοιχτά 7-8 μεγάλα ζητήματα κι έχουν μείνει διάσπαρτα θέματα. Δεν νομίζω ότι για αυτά μπορεί να μην κλείσουν τη συμφωνία». 

«Και οι δύο πλευρές έχουν δώσει οδηγίες να "καθαρίζεται" το κείμενο, για να μείνουν μόνο βασικά ζητήματα για τους επικεφαλής», σημείωσε η ίδια πηγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v