Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυριακάτικος μαραθώνιος για τη συμφωνία

Ενα νέο γύρο διαπραγμάτευσης επί όλων των θεμάτων εξελίσσεται μεταξύ Θεσμών και οικονομικού επιτελείου. Αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί συμφωνία πολύ σύντομα για το τελικό κείμενο του Staff Level Agreement.

Κυριακάτικος μαραθώνιος για τη συμφωνία

Στην τελευταία φάση φαίνεται πως οδηγείται η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς για τα κείμενα της συμφωνίας σε επίπεδο Staff Level Agreement. Ετσι αναμένεται να εξελιχθεί ένας μαραθώνιος επαφών για όλα τα ανοικτά θέματα προκειμένου «να φτάσουμε σε ένα τελικό κείμενο», πιθανόν και τα ξημερώματα της Δευτέρας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας.

«Δεν βλέπω από καμιά πλευρά διάθεση καθυστέρησης» σχολίασε ο ίδιος και εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή «κλείσαμε τα χρηματοοικονομικά πλην ενός θέματος. Στην φορολογική διοίκηση συμφωνήσαμε σε όλα και επιτεύχθηκε συμβιβασμός στο θέμα της παραγραφής παλαιών υποθέσεων που ζητούσε το ΔΝΤ».

Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων η συζήτηση αν και πήγε καλά, τόνισε ο ίδιος, παραμένει ένα ανοιχτό θέμα, όπως επίσης μια εκκρεμότητα ως προς το Υπερταμείο.

Το άνοιγμα των καταστημάτων

Τα πρώτα θέματα που συζητήθηκαν σχετίζονται με την απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, τη διάθεση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) από τα σούπερ μάρκετ. Εν συνεχεία η συζήτηση ανοίγει προκειμένου να συζητηθεί το σύνολο των θεμάτων: εργασιακά, ασφαλιστικό, δημοσιονομικά.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης οι συζητήσεις του Σαββάτου επικεντρώθηκαν σε θέματα που σχετίζονται με το ΕΣΠΑ και τους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων.

Παράλληλα εξετάστηκαν ορισμένες εκκρεμότητες που σχετίζονται με τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ και κάποια περιφερειακά θέματα που αφορούν τη νομοθεσία που διευκολύνει την αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Τα θέματα όπως ανέφερε το ίδιο στέλεχος έχουν πλέον κλείσει.

Ένα ακόμα ζήτημα που πρέπει να διευκρινιστεί στις διαπραγματεύσεις αφορά τα γνωστά «αντίμετρα» αλλά και ο καθορισμός του ύψους αυτών που θα διοχετευθούν για τη στήριξη της ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Ανάπτυξης στο «επενδυτικό πακέτο» των αντίμετρων επιδιώκει την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 350-450 εκατ. ευρώ προκειμένου να υλοποιηθούν στοχευμένες δράσεις για τις οποίες αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια.

Διαπραγματεύσεις γίνονται και σε ότι αφορά εκκρεμότητες για τα κόκκινα δάνεια, τα οποία βεβαίως δεν σχετίζονται με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που ψηφίστηκε χθες αλλά τη λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς και τη ρύθμιση που αφορά την ασυλία των τραπεζικών στελεχών και των δημοσίων υπαλλήλων που θα χειριστούν τις αναδιαρθρώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v