Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κρίσιμες λεπτομέρειες στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης

Συνεχίζονται οι συζητήσεις για τα θέματα που έχουν μείνει ανοικτά σε μια προσπάθεια να οριστικοποιηθούν τα κείμενα της συμφωνίας. Στο τραπέζι το άνοιγμα καταστημάτων Κυριακές την τουριστική περίοδο.

Οι κρίσιμες λεπτομέρειες στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης

Στην τελική φάση έχουν εισέλθει πλέον οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές στην προσπάθεια να καταρτιστεί το τελικό κείμενο της συμφωνίας, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν αυτό θα ολοκληρωθεί σήμερα, έστω και τις πρώτες πρωινές ώρες ή θα απαιτηθούν και άλλα 24ωρα.

Πρακτικά στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη τίθενται οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σε όλα τα μεγάλα θέματα (δημοσιονομικό, ασφαλιστικό, εργασιακό, ιδιωτικοποιήσεις) προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές. Αν αυτό επιτευχθεί θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει καθορίσει η κυβέρνηση που προβλέπει κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου ως τις 15 Μαίου, σύνταξη από τους Θεσμούς του κειμένου συμμόρφωσης και Eurogroup για επικύρωση του SLA και απόφαση για εκταμίευση της δόσης.

Νωρίτερα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε τα εξής για τα ραντεβού που έγιναν το πρωί της Κυριακής:

–Συζητήσαμε για τις Κυριακές. Δεν θα ανοίγουν τα καταστήματα όλες τις Κυριακές αλλά μπήκαν στο τραπέζι οι τουριστικές περιοχές κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου που στην Ελλάδα είναι μεγάλη.

Κατά πληροφορίες, διερευνάται η συμβιβαστική λύση αναφορικά με δυο θέματα: την τυπική διάρκεια της τουριστικής περιόδου που θα οριστεί στα κείμενα (και που δεν αποκλείεται να αυξηθεί από τους τέσσερις στους πέντε μήνες, δηλαδή μέσα Μαΐου με μέσα Οκτωβρίου) και στον ορισμό της τουριστικής περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, οι δανειστές ζητούν την κατάργηση των περιορισμών στην λειτουργία των καταστημάτων επιπλέον Κυριακές το χρόνο, είτε υπάρχουν περιορισμοί στον τόπο όπου δραστηριοποιούνται τα καταστήματα, είτε υπάρχουν περιορισμοί που αφορούν στο μέγεθος (επιφάνεια) του καταστήματος τους.

Επίσης επιδιώκουν την μείωση του ρόλου των αντιπεριφερειαρχών στον καθορισμό του πότε ανοίγουν τα καταστήματα.

Με το σημερινό καθεστώς, δικαίωμα για περισσότερες Κυριακές δίνεται μόνο με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπου αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, λαμβανομένων υπόψη τοπικών ιδιαιτεροτήτων (τουριστικές περιοχές) μόνο για:

- Τα εμπορικά καταστήματα που έχουν συνολική επιφάνεια εμβαδού, όπως αυτό αναγράφεται στον λογαριασμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι 250 τετραγωνικά μέτρα.

- Εφόσον δεν ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης, και

- εφόσον δεν λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop-in-a-shop), καθώς όταν δεν βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα, εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ εμμένει στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και επειδή δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ποιες είναι αυτές οι περιοχές το ΔΝΤ φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει υιοθετήσει τη θέση του ΣΕΤΕ να θεωρείται, με νόμο, μια περιοχή τουριστική εφόσον έχει πάνω από 2.000 κλίνες.

Ωστόσο το θέμα έχει προκαλέσει ήδη τις αντιδράσεις των ΜμΕ που επισημαίνουν την απόφαση του ΣτΕ η οποία έκρινε αντισυνταγματική την πιλοτική απελευθέρωση λειτουργίας καταστημάτων τις 52 Κυριακές σε ορισμένες τουριστικές περιοχές της χώρας.

– Στέλεχος της κυβέρνησης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στο ζήτημα της πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων, το οποίο υπάρχει σε παλαιότερη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, επιτεύχθηκε συμβιβασμός.

- Για τις αγορές προϊόντων μείνανε ένα με δύο πράγματα, τόνισε μεταξύ άλλων το κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v