Τζανακόπουλος: Λύση για το χρέος που θα μας βάζει στο QE

Σε ξεχωριστό άρθρο θα περιληφθούν τα αντίμετρα. «Ισορροπημένη και βιώσιμη» η συμφωνία. Μετά τις 16 Μαΐου η ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Στόχος η ρύθμιση για το χρέος να εξασφαλίσει διαβατήριο για την ένταξη στο QE.

Τζανακόπουλος: Λύση για το χρέος που θα μας βάζει στο QE

«Ισορροπημένη και βιώσιμη» χαρακτήρισε τη συμφωνία ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, στεκόμενος στο ότι τα μέτρα 1+1% για το 2019-2020 συνοδεύονται με αντίμετρα ίσου μεγέθους. Δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα, υποστήριξε, υπό την προϋπόθεση ότι θα πιάνονται οι στόχοι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε έμφαση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους και, όπως είπε, τα μηνύματα είναι θετικά. Επικαλέστηκε την ανακοίνωση των θεσμών αλλά και τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ - Μοσκοβισί.

Εκτίμησε ότι η συμφωνία που θα επιτευχθεί θα είναι τόσο γενική ώστε να μη δημιουργεί πρόβλημα στη Γερμανία και ταυτόχρονα τόσο ειδική ώστε να επιτρέπει την ένταξη της χώρας στο QE και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Οι διατυπώσεις που μας ικανοποιούν είναι αυτές που θα εντάσσουν τη χώρα στο QE», τόνισε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι στόχος είναι η συνολική συμφωνία να υπάρξει στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, αλλά δεν απέκλεισε να χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος.

Όπως δήλωσε, το νομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα και θα ψηφιστεί μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Κίνα (16 Μαΐου). Τα αντίμετρα θα κατατεθούν σε ξεχωριστό άρθρο, τόνισε, ρίχνοντας έτσι «το γάντι» στην αντιπολίτευση.

Η μετάθεση της ψήφισης, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται γιατί ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει νωρίτερα για την Κίνα προκειμένου 12-13 Μαίου να μετάσχει σε διμερείς συζητήσεις με την πλευρά των κινέζων.

Η λίστα με τα αντίμετρα

Το 2019, παράλληλα με τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης θα υπάρξουν και τα θετικά μέτρα (εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι για 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα), τα οποία προβλέπουν:

* Επιδότηση ενοικίου κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ τον χρόνο σε 600.000 οικογένειες.

* Ενίσχυση της επιδότησης πρώτου και δεύτερου παιδιού, συνολικού κόστους 260 εκατ. ευρώ.

* Επέκταση των σχολικών γευμάτων, ώστε να καλυφθεί ο μισός πληθυσμός των παιδιών σε δημοτικά και γυμνάσια.

* Αύξηση των συμμετεχόντων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, για να καλύψουν το 1/3 των παιδιών έως τεσσάρων ετών.

* Μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα για όλο τον πληθυσμό και όχι μόνο τους συνταξιούχους, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί με εισοδηματικά κριτήρια. Ετσι για παράδειγμα, όσοι έχουν εισόδημα έως 700 ευρώ τον μήνα από μισθό ή σύνταξη, η συμμετοχή θα είναι μηδενική, ενώ για εισοδήματα από 701 έως 1.200 ευρώ η συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί κατά 50%.

* Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με συνολικό κόστος 250 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση άλλων αναπτυξιακών μέτρων μέσω του ΠΔΕ με επιπλέον 250 εκατ. ευρώ.

Στα φορολογικά αντίμετρα (2020) περιλαμβάνεται:

* Μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις από 29 σε 26%.
* Μείωση του πρώτου συντελεστή φυσικών προσώπων στο 20% από 22%.
* Μείωση ΕΝΦΙΑ 200 εκατ. με έμφαση στα ασθενέστερα στρώματα.
* Μείωση εισφοράς αλληλεγγύης που μηδενίζεται για όσους έχουν εισοδήματα 30.000 ευρώ, ενώ για τους υπόλοιπους προβλέπεται μείωση συντελεστών.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση που κράτησε, ενώ δεν απάντησε για το εάν θα ζητηθεί δέσμευση της ΝΔ για την υλοποίηση των μέτρων. Επ’ αυτού θα πρέπει να ρωτήσετε τους δανειστές και την αξιωματική αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση δεσμεύεται για τον εαυτό της, υπογράμμισε. «Ποτέ δεν ζητήθηκε από την κυβέρνηση οποιαδήποτε δέσμευση της αντιπολίτευσης», υπογράμμισε.

Εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο με τα μέτρα θα περάσει χωρίς πρόβλημα καθώς θα ψηφιστεί από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. 

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αρνήθηκε να προσδιορίσει πότε θα μπορούσε να βγει η χώρα στις αγορές, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η έξοδος στις αγορές λίγο μετά την επίτευξη της συνολικής συμφωνίας, που θα περιλαμβάνει και τη λύση για το χρέος. 

Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Πεκίνο, σημείωσε ότι έχουν υπάρξει πολλές επαφές για τις συναντήσεις του πρωθυπουργού, αλλά δεν υπάρχει κάποια συμφωνία για συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v