Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μηνύματα για το χρέος αλλάζουν Βερολίνο - ΔΝΤ

Πεπεισμένο ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στο επόμενο Eurogroup δηλώνει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, επιμένοντας ότι δεν προετοιμάζονται αυτή τη στιγμή μέτρα για το χρέος. Πραγματικές δεσμεύσεις και συγκεκριμένες εκτιμήσεις ζητά ο Πωλ Τόμσεν.

Μηνύματα για το χρέος αλλάζουν Βερολίνο - ΔΝΤ

Μετά την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος το 2018 θα εξετασθούν τα μέτρα για το χρέος, επιμένει δια του εκπροσώπου του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με το ΔΝΤ να επιμένει για πραγματικές δεσμεύσεις τώρα, με τις προσδοκίες για σύγκλιση των δυο πλευρών να στρέφονται πλέον στην κρίσιμη σύνοδο των υπουργών του G7 στο Μπάρι την ερχόμενη εβδομάδα, στην οποία ενδέχεται να βρίσκεται και η Κριστίν Λαγκάρντ.

Νωρίτερα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία αναφορικά με την τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Απαντώντας στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Παρασκευής εκπρόσωπος του υπουργείου σε ερώτηση της Deutsche Welle τόνισε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι «πεπεισμένος» ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου «είναι δυνατόν» να επιτευχθεί συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την οποία θέτει ως όρο το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου διευκρίνισε πως δεν προετοιμάζονται αυτή τη στιγμή μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Είναι όμως «ξεκάθαρο» ότι τις «επόμενες ημέρες και εβδομάδες» θα συζητηθεί η βιωσιμότητα του χρέους, όπως αυτό προβλέπεται στη συμφωνία του Μαΐου του 2016. Σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθούν τόσο το μεταρρυθμιστικό πακέτο όσο και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που «μεσοπρόθεσμα» έχει καθοριστεί στο 3,5%.

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών το ύψος και η διάρκεια του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι σημαντικοί παράγοντες για να «εξασφαλιστεί» η βιωσιμότητα του χρέους.

Το υπουργείο «ελπίζει» ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου θα επιτευχθεί σχετική συμφωνία επ΄ αυτού. Τέλος, εφόσον κριθούν αναγκαία πιθανά μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, αυτά θα εξετασθούν «μετά την πλήρη εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος» που «προς το παρόν επιδιώκεται» να επιτευχθεί το 2018.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δεν θέλησε να δώσει μια σαφή απάντηση στην ερώτηση κατά πόσο θα μπορούσε να συζητηθεί η πρόταση, την οποία φαίνεται να έχει καταθέσει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού παραρτήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, ότι δηλαδή η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να εφαρμοστεί σταδιακά.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή άμεσα θα πρέπει να αποφασιστεί το πλαίσιο μέτρων και μετά τη λήξη του προγράμματος, η ποσοτικοποίησή τους. Όπως δείχνουν πάντως οι μέχρι τώρα ενδείξεις, χωρίς μια δέσμευση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα το καθιστά βιώσιμο, το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα.

Τόμσεν: Πρέπει να υπάρξει «πραγματική δέσμευση» των Ευρωπαίων για το χρέος

Η απάντηση του Πολ Τόμσεν στο Βερολίνο και στον Β. Σόιμπλε, ήρθε μέσα από την ενημέρωση που έκανε στα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την συμφωνία Αθήνας και Τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ανταποκριτής του ANT1 στην Ουάσιγκτον, Θανάσης Τσίτσας, το κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ, επανέλαβε την πάγια θέση ότι πρέπει να υπάρξει «πραγματική δέσμευση» των Ευρωπαίων εταίρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θεωρώντας ότι όλα είναι ακόμα στον αέρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΔΝΤ ζητά αξιόπιστες δεσμεύσεις και συγκεκριμένες εκτιμήσεις για τα μελλοντικά πρωτογενή πλεονάσματα και τους μακροπρόθεσμους αναπτυξιακούς στόχους της Ελλάδας και προς την κατεύθυνση αυτή κλιμακώνει τις πιέσεις προς το Βερολίνο.

Πάντως στο ΔΝΤ φαίνεται να έχουν θέσει ως επόμενο κρίσιμο χρονικό ορόσημο, για μια ενδεχόμενη σύγκλιση των δανειστών στο θέμα αυτό, την Σύνοδο των υπουργών του G7 που διεξαχθεί στο Μπάρι της Ιταλίας από τις 11 έως 13 Μαΐου. Εκεί, όπου εκτός απροόπτου θα μεταβεί και η Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται να συνέλθει στο περιθώριο της Συνόδου το Washington Group για να παρουσιαστεί στην γενική διευθύντρια του Ταμείου, το πακέτο των προτάσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ώστε να πειστεί για επιστρέψει με χρηματοδότηση στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης .

Δείτε την ανταπόκριση του Θανάση Τσίτσα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1:

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v