Ποια πολυκαταστήματα κέρδισαν το... bonus των Κυριακών

Στο κέντρο Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στο λιμάνι του Πειραιά και στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής θα είναι ανοικτά τα καταστήματα τις Κυριακές. Καταργούνται οι περιορισμοί για μέγεθος και «shop in shop». Τι θα ισχύσει πέριξ του κέντρου.

Ποια πολυκαταστήματα κέρδισαν το... bonus των Κυριακών

Μόλις πέντε περιοχές θα προσδιορίζει ρητά ο νόμος στις οποίες τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοικτά τις Κυριακές από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο. Οι τέσσερις εξ αυτών βρίσκονται στην Αττική και η μία στη Θεσσαλονίκη. Αυτό επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, αναφέροντας ότι ούτε επανορισμός των τουριστικών περιοχών θα υπάρξει, ούτε θα αποτελέσει κριτήριο ο αριθμός των κλινών ανά περιοχή, όπως αρχικά είχε γνωστοποιηθεί.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως δεσμεύεται η ελληνική κυβέρνηση έναντι των δανειστών (σ.σ. draft συμφωνίας), η διατύπωση του νόμου θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ακύρωσής του από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως είχε συμβεί σε ανάλογη προσπάθεια πριν από τρία χρόνια.

Οι περιοχές που σύμφωνα με το νόμο θα επιτρέπεται να είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα τις Κυριακές κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα είναι οι εξής:

α) Στην Αττική, το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, η ευρύτερη περιοχή του λιμανιού στον Πειραιά, το παραλιακό μέτωπο και η ευρύτερη περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, συμπεριλαμβανομένου του εκπτωτικού χωριού στα Σπάτα.

β) Στη Θεσσαλονίκη, ανοικτά θα μπορούν να είναι τα καταστήματα στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

Στις υπόλοιπες περιοχές, πλην αυτών που θα ορίζει ο νόμος, η κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων θα επιτρέπεται μετά από σχετική απόφαση του αντιπεριφερειάρχη.

Κατάργηση υφιστάμενων περιορισμών

Βέβαια, ο προσδιορισμός των παραπάνω περιοχών δεν θα είναι η μόνη ανατροπή στο υφιστάμενο πλαίσιο. Με τη νέα διάταξη θα αίρονται και οι περιορισμοί που σχετίζονται με το εμβαδόν και το είδος των καταστημάτων που σήμερα μπορούν να είναι ανοικτά με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη.

Δηλαδή στις περιοχές που θα προσδιορίζουν οι αντιπεριφερειάρχες, με το νέο πλαίσιο θα μπορούν να είναι ανοικτά:

- Τα εμπορικά καταστήματα που έχουν εμβαδόν, όπως αυτό αναγράφεται στο λογαριασμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, άνω των 250 τετραγωνικών μέτρων

- Αυτά που ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων

- Αυτά που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop in shop) και βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.

Τι σημαίνει στην πράξη

Πρακτικά, με την ψήφιση του νόμου, εκτός από τις «νέες περιοχές» τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν είναι ανοικτά και στις περιοχές ανά τη χώρα που κάθε έτος ορίζουν οι αντιπεριφερειάρχες. Οι περιοχές αυτές είναι κατά κύριο λόγο οι τουριστικές, στις οποίες ναι μεν έως σήμερα λειτουργούσαν όλα τα καταστήματα, εντούτοις όσα είχαν εμβαδόν άνω των 250 τ.μ. ή ενέπιπταν στις κατηγορίες των shop in shop λειτουργούσαν παράνομα. Πλέον η παρανομία αυτή δεν θα υφίσταται, καθώς αίρονται οι συγκεκριμένοι περιορισμοί.

Τι θα γίνει με τα πολυκαταστήματα πλην κέντρου

Για τις λοιπές περιοχές της Αττικής που υπάρχουν πολυκαταστήματα (π.χ. περιοχή Αμαρουσίου), αυτά θα μπορούν να είναι ανοικτά τις Κυριακές μόνο κατόπιν απόφασης του οικείου αντιπεριφερειάρχη. Έως αυτή τη στιγμή και στα τέσσερα χρόνια ισχύος του νόμου που δίνει στον αντιπερειφεριάρχη τη δυνατότητα λήψης σχετικής απόφασης, κάτι τέτοιο, ειδικά στην Αττική, δεν έχει γίνει.

Βέβαια, πλέον τα δεδομένα θα είναι διαφορετικά, καθώς αναμένεται να υπάρξουν πιέσεις από παράγοντες της αγοράς για τη λήψη αποφάσεων που θα επιτρέπουν το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων και εκτός των κέντρων της Αθήνας, τη Θεσσαλονίκης και του Πειραιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v