Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Handelsblatt: Ρύθμιση χρέους σε δόσεις σχεδιάζει ο ESM

Εγγραφο του ESM, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει επιμήκυνση δανείων σε τρία στάδια υπό όρους, αποκαλύπτει η εφημερίδα. Διαφωνεί το ΔΝΤ, που ζητά ελαφρύνσεις το 2018. Δεν ετοιμάζεται απόφαση στο Eurogroup, απαντά το γερμανικό ΥΠΟΙΚ.

Handelsblatt: Ρύθμιση χρέους σε δόσεις σχεδιάζει ο ESM

Ο Β. Σόιμπλε ούτε που θέλει να ακούει για ελαφρύνσεις, αλλά η Handelsblatt αποκαλύπτει έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση της γερμανικής εφημερίδας και μιλά ωστόσο μια διαφορετική γλώσσα.

Τίτλος του: «Ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους: Δυνατότητες για κίνητρα». Το έγγραφο, όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, περιλαμβάνει διάφορες δυνατότητες για ελάφρυνση του χρέους, με ταυτόχρονη ωστόσο διασφάλιση της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα. Το ζήτημα συζητήθηκε προφανώς από εκπροσώπους των θεσμών. Σε σχετικό ερώτημα πάντως, εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ απάντησε στην εφημερίδα ότι το υπουργείο δεν σχολιάζει έγγραφα των θεσμών, προσθέτοντας ότι το Eurogroup δεν προετοιμάζει σχετική απόφαση.

Μεταξύ άλλων, στο έγγραφο του ΕΣΜ γίνεται λόγος για τη δυνατότητα επιμήκυνσης της αποπληρωμής τόκων μέχρι το 2050, καθώς και ο καθορισμός ενός πλαφόν, συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε τρία βήματα: κατ' αρχάς μέχρι το 2030, μετά μέχρι το 2040 και τέλος, μέχρι το 2050. Η επιμήκυνση θα λαμβάνει χώρα μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα πετυχαίνει τους οικονομικούς στόχους.

Και άλλες ελαφρύνσεις θα μπορούσαν να συνδεθούν με παρόμοιες προϋποθέσεις, συνεχίζει η εφημερίδα. Στο έγγραφο ωστόσο τονίζεται ότι το ΔΝΤ έχει διαφορετική άποψη και πως απαιτούνται μετά το τέλος του προγράμματος το 2018 σημαντικές ελαφρύνσεις χωρίς προϋποθέσεις, διότι διαφορετικά τα μέτρα δεν θα είναι πειστικά για τις χρηματαγορές. Και ως γνωστόν, τονίζει η οικονομική εφημερίδα, το Ταμείο έχει βαρύνουσα διαπραγματευτική θέση, μιας και το Βερολίνο επιθυμεί διακαώς τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα».

Η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ αναφέρεται και στη συνάντηση του Βαυαρού υπουργού Οικονομικών Μάρκους Σέντερ με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Αθήνα τη Δευτέρα. Το μήνυμα που μετέφερε ο Βαυαρός υπουργός στον κ. Τσακαλώτο ήταν σαφές: «Οι υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις δεν αρκούν. Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει και να εφαρμοστούν». Μετά τη συνάντηση, ο Μ. Σέντερ δήλωσε: «Η Ελλάδα διανύει ένα μαραθώνιο. Βρίσκεται ωστόσο λίγο μετά την αφετηρία και όχι λίγο πριν από τον τερματισμό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v