Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολο το σχέδιο για τα δύο έργα ευρυζωνικών υποδομών

Να κερδίσει το χαμένο έδαφος προσπαθεί η Ελλάδα, με δύο έργα ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών που προκηρύσσονται αρχές 2018. Ο συνολικός προϋπολογισμός προσεγγίζει τα 360 εκατομμύρια.

Ολο το σχέδιο για τα δύο έργα ευρυζωνικών υποδομών

Στις αρχές του 2018 προκηρύσσονται τα δύο έργα ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών, συνολικού ύψους 360 εκατ. ευρώ, που προωθεί το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής μέσω του ΕΣΠΑ.

Οπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς σε σχετική ανακοίνωση, τα δύο έργα πέρασαν τον πρώτο σκόπελο καθώς εγκρίθηκαν, μέσω της γραπτής διαδικασίας, από τους κοινωνικούς εταίρους άνευ σχολίων και οδεύουν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος του υπουργείου είναι να προκηρυχθούν ακόμα και εντός του έτους, αν λάβουν εγκαίρως τις σχετικές εγκρίσεις από τις Βρυξέλλες.

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας σημείωσε: «Θέτουμε πλέον σε εφαρμογή με συγκεκριμένα έργα το Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς (NGA Plan), μια ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση στον τομέα των υποδομών δικτύων επικοινωνιών. Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάπτυξη της πλέον σύγχρονης τεχνολογικά υποδομής που έχει ανάγκη η χώρα, προκειμένου να γίνει η μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία και να διαμορφωθεί ένα νέο ανταγωνιστικό αναπτυξιακό πρότυπο».

Το πρώτο έργο ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, αφορά στην ανάπτυξη εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών (FFTB / FFTH) που θα εξασφαλίζουν σύνδεση στο διαδίκτυο με ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps (με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gbps) σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές, με τρόπο συμπληρωματικό σε αντίστοιχες υποδομές που αναπτύσσουν ιδιώτες πάροχοι.

Όπως επισημαίνουν στο υπουργείο, «το έργο θα υλοποιηθεί με τρόπο ώστε να μην παρεμβαίνει και να μη στρεβλώνει τη λειτουργία της αγοράς και χωρίς να λειτουργεί ανασταλτικά για τις σχεδιαζόμενες ιδιωτικές επενδύσεις (σ.σ. με αξιοποίηση της τεχνολογίας Vectoring), διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη βιωσιμότητα των επενδύσεων, μέσω αντίστοιχης τόνωσης της ζήτησης». Γι’ αυτό και προβλέπεται «έμπρακτη δημόσια παρέμβαση (επιδότηση) για την τόνωση της ζήτησης των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών επόμενης γενιάς, εφόσον απαιτηθεί».

Το δεύτερο έργο, προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ, έρχεται να συμπληρώσει τις εν εξελίξει επενδύσεις (μέσω ΣΔΙΤ) Rural Broadband για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων σε αγροτικές και «λευκές» (περιορισμένου εμπορικού ενδιαφέροντος κ.λπ.) περιοχές. Περιλαμβάνει την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, που δεν διαθέτουν πρόσβαση υψηλής ταχύτητας στο διαδίκτυο, ακόμα και μετά την υλοποίηση του έργου Rural Broadband. Στόχος είναι η κάλυψη του μεγαλύτερου δυνατού μέρους των εν λόγω οικισμών με ευρυζωνικές συνδέσεις (με ταχύτητες τουλάχιστον 30 Mbps και κατά προτίμηση ανώτερη των 500 Mbps) του πληθυσμού, «επιτρέποντας ταυτόχρονα τη μείωση του συνολικού κόστους επενδύσεων σε NGA (σ.σ. δίκτυα νέας γενιάς) στο σύνολο της χώρας (περιλαμβανομένων και των ιδιωτικών επενδύσεων)».

Ουραγοί στην Ε.Ε.

Η προώθηση των δύο κρίσιμων έργων, μαζί με τις σημαντικές επενδύσεις που έχει ανακοινώσει ο ΟΤΕ και οι άλλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι για την ενίσχυση των υποδομών με βάση την τεχνολογία vectoring, θα καλύψει το τεράστιο χάσμα που χωρίζει την Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρώπη στα Δίκτυα Νέας Γενιάς.

Χθες δημοσιεύθηκε από την Κομισιόν η «Εκθεση Προόδου» στον τομέα της Ψηφιακής Οικονομίας (Digital Progress Report), όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με βάση την κάλυψη των Δικτύων Νέας Γενιάς, συμπεριλαμβανομένου του VDSL. Ανύπαρκτη είναι η χώρα μας (και πάλι τελευταία στην Ε.Ε.) στις υποδομές δικτύων οπτικών ινών (μέχρι το σπίτι - FttH - ή μέχρι το κτίριο - FttB). Η Ελλάδα είναι προτελευταία στην Ε.Ε. (με τελευταία την Κύπρο) με βάση τις ευρυζωνικές συνδέσεις με ταχύτητα άνω των 30 Mbps. Τα στοιχεία αφορούν τον Ιούλιο του 2016.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για την Ελλάδα, «παρότι υπάρχει κάλυψη για το 99% των ελληνικών νοικοκυριών όσον αφορά στις βασικές σταθερές ευρυζωνικές υπηρεσίες, η χώρα δεν έχει κάνει αρκετές ενέργειες για να αντιμετωπίσει μείζονες προκλήσεις. Κατ' αρχάς, όσον αφορά τη διείσδυση, παρά την αύξηση κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, η διείσδυση των κινητών ευρυζωνικών επικοινωνιών είναι 50 συνδρομές ανά 100 άτομα, αρκετά κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (84 συνδρομές ανά 100 άτομα). Η διείσδυση των σταθερών ευρυζωνικών επικοινωνιών παρέμεινε σταθερή στο 66% ανά νοικοκυριό, κάτω από τον μέσο όρο του 74% στην ΕΕ.

Ενώ οι συνδρομές σε γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις έχουν αυξηθεί κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, αγγίζοντας το 7%, παραμένουν αρκετά κάτω από τον μέσο όρο του 37% στην ΕΕ.

Δεύτερον, παρότι σημείωσε πρόοδο κατά 8%, η Ελλάδα παραμένει τελευταία μεταξύ των κρατών-μελών στην κάλυψη NGA ανά νοικοκυριό, απέχοντας πολύ από τον μέσο όρο του 76% στην ΕΕ. Η Ελλάδα σημειώνει καλύτερες επιδόσεις ως προς το 4G. Κάλυψη 4G υπάρχει για το 80% των νοικοκυριών, κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ, που είναι 84%».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v