Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Philip Morris: Αισιοδοξία για το ελληνικό στοίχημα των 300 εκατ. ευρώ

Η επένδυση της Philip Morris στην Ελλάδα είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εισροών στη χώρα από το 2009. Η εταιρία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη γεωγραφική θέση και την ποιότητα του καπνού, ενώ εκτιμά πως θα «ανοίξει» 650 θέσεις εργασίας.

Philip Morris: Αισιοδοξία για το ελληνικό στοίχημα των 300 εκατ. ευρώ

Όταν η Philip Morris International ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι θα επενδύσει 300 εκατ. ευρώ στην ελληνική της μονάδα, η κατασκευάστρια τσιγάρων πόνταρε σε μια οικονομία που είχε «ανοίξει» καθώς η χώρα πάλευε να φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές της.

Η εταιρία με έδρα στη Νέα Υόρκη και η Παπαστράτος, η θυγατρική που της ανήκει εξ ολοκλήρου, δεν ήθελαν να περιμένουν. Τώρα, με τη διαπραγμάτευση να έχει ολοκληρωθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών, ο Χρήστος Χαρπαντίδης, ο διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, σχολιάζει πως η εταιρία αισθάνεται δικαιωμένη.

«Το παράδειγμά μας θα ακολουθήσουν και πολλοί άλλοι», ανέφερε σύμφωνα με το Bloomberg ο επικεφαλής, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της εταιρίας τον Αύγουστο του 2015.

Η επένδυση από την εταιρία που παράγει τα Marlboro και τα Chesterfield είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εισροών για την Ελλάδα από την κρίση χρέους του 2009 και μετά, και είναι μια τόνωση την οποία χρειάζεται πολύ, ως χώρα της οποίας η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά πάνω από 25%.

Η Philip Morris ακολουθεί μια σειρά άλλων μεγάλων πρότζεκτ στη χώρα, μεταξύ των οποίων η επένδυση 700 εκατ. ευρώ της μονάδας της Deutsche Telekom, Hellenic Telecommunications Organization, το 2016, το ποντάρισμα 345 εκατ. ευρώ της Dolphin Capital Investors στη βιομηχανία τουρισμού το 2013 και το σχέδιο της Vodafone να ρίξει 500 εκατ. ευρώ στην ελληνική μονάδα της την περίοδο 2016-2020, σύμφωνα με την Enterprise Greece, την υπηρεσία που προωθεί επενδύσεις και εξαγωγές.

Philip Morris

Η Philip Morris και η Παπαστράτος έχουν αρχίσει να μετατρέπουν το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο, σε μονάδα παραγωγής των λεγόμενων tobacco sticks, που θα χρησιμοποιούνται στα συστήματα καπνίσματος χωρίς καπνό που ονομάζονται IQOS. Το σχέδιό τους είναι να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως μία από τις βάσεις της παραγωγής αυτών των sticks, για εξαγωγές σε πάνω από 30 χώρες μέχρι τα τέλη του 2017.

Το εργοστάσιο της Παπαστράτος αυτή τη στιγμή παράγει περίπου 12 δισ. τσιγάρα τον χρόνο. Αφότου ολοκληρωθεί η αναμόρφωση του εργοστασίου, η μονάδα θα παράγει 20 δισ. IQOS, σύμφωνα με εκτίμηση του κ. Χαρπαντίδη.

Το IQOS είναι μια αγορά που αναπτύσσεται, υποστηρίζει ο CEO, γιατί τέτοιου είδους συσκευές προσελκύουν καπνιστές που δεν θέλουν να κόψουν το κάπνισμα, αλλά επιθυμούν να περιορίσουν τις βλαβερές συνέπειες.

Η Philip Morris, η οποία άρχισε να αγοράζει μερίδια στην Παπαστράτος το 2003 και έχει πλέον στην κατοχή της το 100% της εταιρίας, επενδύει στην Ελλάδα παρά τις δύσκολες συνθήκες. Η κυβέρνηση έχει αυξήσει τη φορολογία στα τσιγάρα για να τονώσει τα κυβερνητικά έσοδα, οδηγώντας τον φόρο στο 90% της τιμής του πακέτου από 73% το 2009.

Νέες θέσεις εργασίας

Την ίδια ώρα, το λαθρεμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα ανθεί, καθώς αντιστοίχησε στο 20% όλων των πωλήσεων το 2015 από 3% το 2009. Πέραν αυτού, η Ελλάδα βρέθηκε δύο θέσεις χαμηλότερα στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας του 2017 με τις καλύτερες χώρες για επιχειρείν και βρίσκεται στον πάτο της λίστας για την Ευρώπη.

Η Philip Morris επέλεξε την Ελλάδα ως το νέο κέντρο της για την παραγωγή της συσκευής της, γιατί θέλει να εκμεταλλευτεί τη γεωγραφική της θέση και την καλή ποιότητα καπνού, εξήγησε ο κ. Χαρπαντίδης. Η Ελλάδα παράγει περίπου 30.000 μετρικούς τόνους καπνού τον χρόνο, κυρίως στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και την Κατερίνη, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Η ανάπτυξη δεν θα πρέπει να έρθει μόνο μέσω της συρρίκνωσης κοστών, αλλά και μέσω του εντοπισμού των συγκριτικών σου πλεονεκτημάτων και του "χτισίματος" πάνω σε αυτά, όπως στο IQOS», σχολίασε ο CEO. «Έχουμε ήδη προσλάβει 250 εργαζόμενους για το νέο εργοστάσιο και όταν ολοκληρωθεί η επένδυση, θα έχουμε άλλους 400», διευκρίνισε.

Αυτή τη στιγμή ο Παπαστράτος, ο μεγαλύτερος παραγωγός και διανομέας τσιγάρων στην Ελλάδα, απασχολεί 1.050 ανθρώπους. Το 2015 εμφάνισε έσοδα 1,3 δισ. ευρώ, με μερίδιο αγοράς 40% στην εγχώρια αγορά.

«Βασικός ρόλος»

Ο κ. Χαρπαντίδης υποστήριξε ότι οι νέες θέσεις στην εταιρία θα βοηθήσουν να πυροδοτηθεί οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, η οποία εμφανίζει ανεργία άνω του 23%.

Η Παπαστράτος εκτιμά πως θα είναι έτοιμη να παράγει τα νέα της προϊόντα από τον Ιανουάριο του 2018. Για τον διευθύνοντα σύμβουλο, το βασικό είναι πως η επένδυση προσφέρει στην Ελλάδα ένα μέρος από την τάση που προκύπτει στην παγκόσμια βιομηχανία καπνού.

«Αλλάξαμε την εστίασή μας γιατί πιστεύουμε ότι το μέλλον ανήκει στα προϊόντα που δεν περιλαμβάνουν καπνό και, σε αυτό, η Ελλάδα θα έχει βασικό ρόλο», ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v