Τράπεζες: «Ψηλώνει» ο πήχης για τα κόκκινα δάνεια

Οδηγία της EBA θέτει αυστηρότερα κριτήρια για να «πρασινίσουν» δάνεια που έχουν ρυθμιστεί. Τι αλλάζει για τις τράπεζες. Η επίπτωση στις επιδόσεις ανάκτησης και ο έλεγχος από κλιμάκιο του SSM.

Τράπεζες: «Ψηλώνει» ο πήχης για τα κόκκινα δάνεια

«Ψηλώνει» ο πήχης για τις τράπεζες, όσον αφορά στους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (Non Performing Exposures - NPEs), μετά την αυστηροποίηση από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Banking Authority - EBA) των κριτηρίων, βάσει των οποίων ένα ρυθμισμένο δάνειο θεωρείται ότι «πρασίνισε», επανερχόμενο, σταδιακά, στην κατηγορία των ενήμερων.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η EBA αναθεώρησε την οδηγία του Ιουλίου 2014, καθιστώντας περισσότερο αυστηρά τα κριτήρια, βάσει των οποίων ένα δάνειο, που έχει ρυθμισθεί, ταξινομείται στην υποκατηγορία των ενήμερων ρυθμισμένων.

Αποτέλεσμα της παραπάνω κίνησης είναι οι τράπεζες να προχωρούν σε επανεξέταση των δανείων, τα οποία βρίσκονται στην ενδιάμεση κατηγορία των «ενήμερων ρυθμισμένων» (Forborne Performing Loans- FPLs), ενόψει και της έναρξης του ελέγχου από διευρυμένο κλιμάκιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), για τις διαδικασίες που ακολουθούν ως προς τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η «ζημία» που επέρχεται είναι μικρή, λόγω των πενιχρών ακόμη επιδόσεων, τις οποίες εμφανίζουν σε επίπεδο αποτελεσματικών ρυθμίσεων οι εγχώριες τράπεζες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τράπεζα που ολοκλήρωσε τη διαδικασία επανεξέτασης φακέλων, με τα νέα αυστηρότερα κριτήρια, είχε μεν αύξηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, όχι, όμως, τέτοια που να τη θέσει εκτός επίτευξης στόχων για τους πρώτους πέντε μήνες του έτους.

Η σημαντικότερη επίπτωση από την αναθεώρηση των κριτηρίων είναι ότι θα απαιτηθεί από δω και στο εξής μεγαλύτερη προσπάθεια στις ρυθμίσεις κυρίως στεγαστικών δανείων, ώστε αυτές να είναι αποτελεσματικές και να οδηγήσουν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Πρόκειται για δυσκολία που θα προσμετρηθεί στον επικείμενο πολύμηνο έλεγχο τον οποίο θα διενεργήσει στις εγχώριες συστημικές τράπεζες κλιμάκιο του SSM.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, ο έλεγχος ξεκινά τον προσεχή Ιούλιο και θα διαρκέσει ως το τέλος του έτους. Κλιμάκιο του SSM σχεδόν θα «εγκατασταθεί» στην Αθήνα, εξετάζοντας λεπτομερώς ως τον Οκτώβριο τις Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank. Ακολούθως, στο δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, ανάλογη διαδικασία ελέγχου θα «τρέξει» για τις Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.

Ο έλεγχος, όσον αφορά στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, δεν θα περιορισθεί στις επιδόσεις τους σε σχέση με τους τριμηνιαίους στόχους, αλλά θα επεκταθεί στην προεργασία των τραπεζών για να επιτευχθούν οι δύσκολοι στόχοι της διετίας 2018-19.

Ο παραπάνω παράγοντας αποτελεί και τον υπ' αριθμόν ένα προβληματισμό των τραπεζιτών. Στην περίπτωση που ο SSM κρίνει ότι η προεργασία -κάποιων ή όλων- των τραπεζών δεν είναι τέτοια που να επιτρέπει την επίτευξη των στόχων του 2018, θα ζητήσει, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, να τροποποιηθεί το μείγμα δράσεων στην τακτική επικαιροποίηση, η οποία διενεργείται κάθε τέλος έτους.

Πρόκειται για ενδεχόμενο που θέλουν να αποφύγουν οι τράπεζες, καθώς η επιβολή αλλαγής μείγματος (σ.σ. θα επιβληθούν πιθανότατα περισσότερες πωλήσεις χαρτοφυλακίων και ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων) ενδέχεται να έχει αρνητική επίπτωση στον σχεδιασμό εξέλιξης της κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Σύμφωνα με όσους δραστηριοποιούνται στην αγορά, οι τράπεζες δεν είναι έτοιμες, από πλευράς εσωτερικής προεργασίας, για να πετύχουν τον «φιλόδοξο» στόχο μείωσης, κατά σχεδόν 15 δισ. ευρώ, των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (Non Performing Exposures- NPEs), το 2018.

Ο στόχος είναι διπλάσιος του 2017 (7,6 δισ.) και για να επιτευχθεί, θα πρέπει φέτος οι τράπεζες, αφενός, να τρέξουν ταχύτερα τον μετασχηματισμό τους, αφετέρου, να προχωρήσουν σε σειρά αποτελεσματικών ρυθμίσεων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v