Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινητικότητα αλλά όχι πρόοδος για το χρέος

Χωρίς να γίνει το «μεγάλο βήμα» ολοκληρώθηκε η δεύτερη συνάντηση του Washington Club. Ποιες ήταν οι θέσεις Σόιμπλε-Λαγκάρντ. Αναμένεται συνέχιση της διαπραγμάτευσης που μπορεί να φτάσει μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Κινητικότητα αλλά όχι πρόοδος για το χρέος

Ανταπόκριση Μπάρι,

«Κινητικότητα, αλλά όχι πρόοδος» προέκυψε από τη δεύτερη συνάντηση του Washington Club στο Μπάρι της Ιταλίας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Euro2day.gr «ο σκοπός είναι να συνεχίσει να κινείται η «μπάλα» (keep the ball rolling) μέχρι τα μέσα Ιουνίου που είναι το πραγματικό ορόσημο για τις συνομιλίες στο θέμα του χρέους».

Πηγή με γνώση των συνομιλιών ανέφερε ότι και αυτή η συνάντηση μπορεί να θεωρηθεί διερευνητική, καθώς τόσο η κα Λαγκάρντ, όσο και ο κος Σόιμπλε παρέμειναν στις πρωινές τους θέσεις. Στο τραπέζι τέθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια που κατάρτισε ο ESM για το χρέος, όμως τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί αν πρώτα όλες οι πλευρές δεν συμφωνήσουν στο τι ακριβώς σημαίνει «μεσοπρόθεσμη στόχευση» (medium term objective) για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και για το ποια μέτρα τώρα μπορούν να ποσοτικοποιηθούν.

Όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος «είναι όντως όλα θέμα αριθμών, όπως είπε η Κριστίν Λαγκάρντ». Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και δεν αποκλείεται να υπάρξουν διμερής και τριμερείς επαφές για το ελληνικό θέμα.

«Οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και μετά το Μπάρι και πιθανότατα και μετά την 22η Μαϊου, οπότε θα συνεδριάσει το Eurogroup». Σύμφωνα με τον αξιωματούχο «υπάρχει καλή θέληση απ’ όλες τις πλευρές, ακόμα και από το IMF, εκτός από τον κο Σόιμπλε, όμως προβλέπω ότι αν δεν υπάρξει διέξοδος θα υπάρξει πολιτική απόφαση από την ίδια την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ ώστε να βρεθεί ο απαραίτητος συμβιβασμός».

«Εάν εξαρτιόταν από τον Σόιμπλε νομίζω ότι το θέμα θα τραβούσε και μετά τις γερμανικές εκλογές, καθώς το χρέος έχει αποκοπεί από την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης».

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Euro2day.gr το πρώτο ραντεβού έγινε πρωί πρωί στις 9 ώρα Ελλάδος. Είχε στόχο να καταθέσουν τις θέσεις τους όλες οι πλευρές και να διαπιστωθεί πού βρίσκεται η «παραφωνία», όπως είπε χαρακτηριστικά πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμενε ότι μέρος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μπορεί να επιτευχθεί με ένα φιλόδοξο πακέτο διαρθρωτικών και επενδυτικών μεταρρυθμίσεων, σχέδιο των οποίων ο ίδιος προτίθεται να καταθέσει. Οπως δήλωσε μετά την πρωινή συνάντηση ελπίζει ότι θα υπάρξει τουλάχιστον πολιτική συμφωνία στις 22 Μαίου.

Το Εuro2day.gr άλλωστε είχε προειδοποιήσει για τη «στροφή» αυτή Σόιμπλε την προηγούμενη εβδομάδα και από τότε οι συνεχείς δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών επιβεβαίωσαν το ρεπορτάζ.

Απο την άλλη, η κ. Λαγκάρντ φέρεται να δήλωσε στη συνάντηση ότι το ΔΝΤ έχει το δικό του καταστατικό, άρα οι κινήσεις της είναι συγκεκριμένες, εάν όμως η ευρωζώνη καταφέρει μέχρι τα μέσα Ιουνίου να φωτογραφίσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, έτσι ώστε να της δίνουν τη δυνατότητα να πάει στο ΔΣ του ΔΝΤ και να ζητήσει τη χρηματοδότηση 12-18 μηνών, τότε η ίδια προτίθεται να το κάνει.

Οπως είχε πει η κ. Λαγκάρντ στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και έγραψε το Euro2day.gr, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, «το ελληνικό θέμα πρέπει να τελειώνει», εξηγώντας ότι στο τέλος η λύση μάλλον θα είναι πολιτική, αφού η κ. Λαγκάρντ έχει λάβει και την απαραίτητη -και ξεκάθαρη- στήριξη από τον Λευκό Οίκο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v