Σε ποιες περιοχές τα καταστήματα παίρνουν… «ελευθέρας» την Κυριακή

«Ελεύθερη» η λειτουργία όλων των καταστημάτων στο δήμο Αθηναίων. Με υπουργική απόφαση θα καθοριστούν και συγκεκριμένες περιοχές σε Πειραιά, παραλιακό μέτωπο, Αεροδρόμιο και το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τι θα ισχύσει για τις άλλες περιοχές.

Σε ποιες περιοχές τα καταστήματα παίρνουν… «ελευθέρας» την Κυριακή

Ανοικτά, από το Μάιο έως και τον Οκτώβριο, θα μπορούν να είναι τις Κυριακές, όλα τα καταστήματα (ανεξαιρέτως μεγέθους) στο δήμο Αθηναίων. Ανοικτά, επίσης θα μπορούν να είναι και σε περιοχές του Δήμου Πειραιά, της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών (σ.σ. παραλιακό μέτωπο) του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης, όπως ορίζεται στην Υπουργική Απόφαση 3046/51009/1994 (Β' 833), και στην περιοχή γύρω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Ωστόσο, για τον ακριβή προσδιορισμό των ορίων των περιοχών αυτών (πλην του δήμου Αθηναίων) θα υπάρξει απόφαση του υπουργού Οικονομίας η οποία θα λαμβάνει υπόψη την εμπορική δραστηριότητα της κάθε περιοχής. Σημειώνεται ότι βάσει του νομοσχεδίου, τα καταστήματα δεν θα επιτρέπεται να ανοίγουν τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου. Αν αυτή η Κυριακή συμπίπτει με επίσημη αργία (σ.σ. Δεκαπενταύγουστο), τότε δεν θα είναι ανοικτά την προηγούμενη Κυριακή.

Με το νομοσχέδιο, αίρονται και οι περιορισμοί ως προς το μέγεθος και το είδος των καταστημάτων, που ίσχυαν βάσει του νόμου 4177/2013, καθώς η παράγραφος 2 του άρθρου 16 που τους εμπεριείχε, αντικαθίσταται. Δηλαδή είναι σαφές ότι απελευθέρωση της Κυριακάτικης λειτουργίας αφορά όλα τα καταστήματα στις περιοχές που αναφέρονται, αλλά και στις περιοχές για τις οποίες υπάρχει σχετική απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη (σ.σ. συνήθως τουριστικές).

Και επιπλέον Κυριακές

Τα καταστήματα όμως, θα μπορούν να είναι ανοικτά και επιπλέον Κυριακές, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη. Ειδικότερα, όπως ορίζει το νομοσχέδιο, «με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη η οποία εκδίδεται μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς και ισχύει από το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της, ορίζονται με σαφή τρόπο οι περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πλην των αναφερομένων στις παρ. 1 και ΙΑ, λαμβανομένων υπόψη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη δύναται να αναθεωρείται ετησίως κατά το μήνα Δεκέμβριο και ισχύει για το επόμενο έτος από τη δημοσίευση της. Σε περίπτωση μη έκδοσης απόφασης διατηρείται σε ισχύ η προηγούμενη ρύθμιση μέχρι την αντικατάστασή της από νεότερη».

Στην περίπτωση που οι σχετικές αποφάσεις Αντιπεριφερειαρχών έχουν εκδοθεί πριν τη δημοσίευση του νέου νόμου και ρυθμίζουν τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές, παραμένουν σε ισχύ και καταλαμβάνουν όλα τα εμπορικά καταστήματα.

Πέριξ του δήμου Αθηναίων

Η απελευθέρωση της Κυριακάτικης λειτουργίας προς το παρόν, δεν αφορά τα καταστήματα και κυρίως τα πολυκαταστήματα πέριξ του δήμου Αθηναίων, (π.χ. Μαρούσι) για τα οποία είναι σαφές ότι θα πρέπει να προηγηθεί απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, κάτι που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v