Στη διαδρομή Μπάρι-Πεκίνο-Βρυξέλλες το ελληνικό χρέος

Η ποσοτικοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης, σε βαθμό που θα επιτρέπει στο ΔΝΤ τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, βασικός στόχος των διαπραγματεύσεων. Στο τραπέζι και οι στοχεύσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Στη διαδρομή Μπάρι-Πεκίνο-Βρυξέλλες το ελληνικό χρέος

Η συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του EwG είναι ο επόμενος κρίκος στην αλυσίδα της προσπάθειας να βρεθεί λύση στον γόρδιο δεσμό του ελληνικού χρέους και στη διελκυστίνδα μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας.

Στόχος της συνεδρίασης, η προετοιμασία του Eurogroup στην 22 Μαΐου, όπου ακόμα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ελπίζει σε πολιτική συμφωνία αναφορικά με το θέμα του χρέους.

Όπως έγγραψε το Euro2day.gr, οι συζητήσεις στο Μπάρι, στο περιθώριο των G7, βοήθησαν στο να καταγραφούν οι θέσεις αλλά δεν υπήρξε το αποφασιστικό βήμα, παρότι όλοι ελπίζουν ότι αυτό μπορεί να γίνει με τελικό ορίζοντα τα μέσα Ιουνίου. «Ο σκοπός είναι να συνεχίσει να κινείται η «μπάλα» (keep the ball rolling) μέχρι τα μέσα Ιουνίου, που είναι το πραγματικό ορόσημο για τις συνομιλίες στο θέμα του χρέους», είπε χαρακτηριστικά πηγή με γνώση των εξελίξεων.

«Οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και μετά το Μπάρι και πιθανότατα και μετά την 22η Μαΐου, οπότε θα συνεδριάσει το Eurogroup». Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, «υπάρχει καλή θέληση απ’ όλες τις πλευρές, ακόμα και από το IMF, εκτός από τον κο Σόιμπλε, όμως προβλέπω ότι αν δεν υπάρξει διέξοδος, θα υπάρξει πολιτική απόφαση από την ίδια την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, ώστε να βρεθεί ο απαραίτητος συμβιβασμός», ανέφερε η ίδια πηγή.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η αναλυτική περιγραφή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στη βάση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί τον Μάιο του 2016. «Τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους δεν χρειάζεται να μετρηθούν στο τελευταίο δεκαδικό ψηφίο ή να εφαρμοστούν πριν τη λήξη του προγράμματος», δήλωσε πηγή του Ταμείου στο Reuters. Οι υποσχέσεις όμως πρέπει να ποσοτικοποιηθούν με λεπτομέρεια, που πηγαίνει «πολύ πέρα» των μέτρων που προσφέρθηκαν νωρίτερα, διαμηνύουν από το ΔΝΤ.

Τις θέσεις του ΔΝΤ για το χρέος άλλωστε επανέλαβε, όπως αναφέρουν πηγές, η Κριστίν Λαγκάρντ στον Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση των δύο στο Πεκίνο, με την ελληνική πλευρά να επαναλαμβάνει ότι δεν προτίθεται να εφαρμόσει τα μέτρα που θα ψηφιστούν αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, αν το Ταμείο επιλέξει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.

Κρίσιμη παράμετρος στο θέμα του χρέους αποτελεί και η στόχευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Η κυβέρνηση, στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής που κατέθεσε μαζί με το πολυνομοσχέδιο, διατηρεί τον πήχη στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2021, ενώ σε προσχέδιο του Μνημονίου η διατήρηση του ποσοστού και το 2022 βρίσκεται σε «αγκύλη», μένει δηλαδή να αποφασιστεί. Ερώτημα παραμένει και το ποια θα είναι η μετέπειτα πορεία αποκλιμάκωσής του, με το ΔΝΤ να επιμένει σε «ρεαλιστική» στόχευση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v