Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τροπολογία για άμεση διανομή 865 εκατ. ευρώ από ΝΔ

«Η τροπολογία είναι η πρόταση που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της ΝΔ, προ μηνός», είπε ο Χρ. Σταϊκούρας. Ψηφίζει μόνο την κατάργηση βουλευτικών προνομίων. Για τζάμπα μαγκιά και αυτογελοιοποίηση μιλά η κυβέρνηση.

Τροπολογία για άμεση διανομή 865 εκατ. ευρώ από ΝΔ

Τροπολογία για την διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 κατέθεσε η ΝΔ στο πολυνομοσχέδιο, με στόχο το περιεχόμενό της να τεθεί αύριο σε ονομαστική ψηφοφορία. Παράλληλα από την αξιωματική αντιπολίτευση έγινε γνωστό ότι θα ψηφίσει μόνο τη διάταξη «που εξισώνει φορολογικά τους βουλευτές με όλους τους Έλληνες πολίτες».

Η τροπολογία προτείνει να διατεθεί μέρος της υπέρβασης του στόχου του πλεονάσματος του 2016, «με τρόπο ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο ο δημοσιονομικός στόχος του 2017, στην κοινωνία που σήκωσε το βάρος της υπερφολόγησης και της στάσης πληρωμών».

Το ποσό που προτείνεται να διατεθεί είναι «865 εκατομμύρια ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου το 2017». Το ποσό αυτό χρηματοδοτεί, σύμφωνα με την τροπολογία της ΝΔ:

- Τις αναγκαίες θέσεις, ώστε κανένα παιδί προσχολικής ηλικίας να μη μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών.

- Την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί.

- Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, από φέτος, κατά 20%.

- ΦΠΑ 13% στα αγροτικά εφόδια.

«Η τροπολογία είναι η πρόταση που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της ΝΔ, πριν από ένα μήνα. Είναι μια πρόταση ειλικρινής, ρεαλιστική, τεκμηριωμένη, κοστολογημένη» ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας.  «Είναι» όπως είπε «ο χαμηλός ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η κατάργηση του ΕΦΚ κρασί».

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι το 2016 η υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος ήταν 3,5%, με στόχο 0,5%. Το τρίτο μνημόνιο αναφέρει ότι από την υπέρβαση της προηγούμενης χρονιάς μπορεί η κυβέρνηση να διανείμει το 40%. «Εμείς δεν λέμε καν το 40%, αλλά λέμε πολύ λιγότερο» είπε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «Η πρόταση της ΝΔ είναι συνεπής με το τρίτο μνημόνιο. Είναι, επίσης, συνεπής με την επιστολή του κ. Τσακαλώτου, τον Δεκέμβριο του 2016, πως θα χορηγηθεί η υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος, που λέει κυρίως σε μειώσεις φόρων και σε κοινωνική πολιτική και είναι συνεπής και με την επιστολή Τσακαλώτου, αφότου είχε δώσει το κοινωνικό μέρισμα».

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ακόμη ότι το τρίτο μνημόνιο και η επιστολή Τσακαλώτου αναφέρουν πως το κοινωνικό μέρισμα δίνεται όταν η Eurostat βγάζει αποτελέσματα. Η Εurostat έβγαλε αποτελέσματα 24 Απριλίου.
Αν η κυβέρνηση δεν μπορέσει να δώσει σήμερα τα αντίμετρα, δεν θα μπορέσει να τα δώσει ούτε όταν θα υπάρχει πλεόνασμα πάνω από 3,5%, υποστήριξε ο κ. Σταϊκούρας.

Η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας και καλεί την κυβέρνηση να την ψηφίσει.

Πώς απαντά η κυβέρνηση

Η ΝΔ που, όσο ήταν κυβέρνηση ψήφισε μόνο μέτρα ύψους 65 δισ. ευρώ και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης εμφανιζόταν βασιλικότερη του βασιλέως, υποσχόμενη «τόσα και άλλα τόσα μέτρα», δίνοντας διαπιστευτήρια στους δανειστές, έφτασε σήμερα στο έσχατο σημείο αυτογελοιοποίησης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μαξίμου.

Ενώ αρνείται να ψηφίσει τα ισόποσα αντίμετρα που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς – όπως έκανε άλλωστε και τον Δεκέμβριο του 2016 με την ενίσχυση 1,6 εκατ.  χαμηλοσυνταξιούχων –, καταθέτει τώρα τη δική της τροπολογία με αντίμετρα.

Παραδοχή πολιτικού και επικοινωνιακού αδιεξόδου; Γκάφα ολκής; Τζάμπα μαγκιά; Ή απλά όλα αυτά μαζί;, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΝΔ: Ψηφίζετε ή όχι;

«Τζάμπα μάγκες είναι όσοι υπόσχονται δήθεν αντίμετρα τρία χρόνια μετά, όταν δεν θα είναι στην Κυβέρνηση», ανταπαντά η Νέα Δημοκρατία.

«Σήμερα ας απαντήσουν: Θα ψηφίσουν την τροπολογία που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία που ανακουφίζει άμεσα, εδώ και τώρα, όλους τους Έλληνες; Ναι ή όχι;».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v