Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα «σύννεφα» στις εισπράξεις του ΕΦΚΑ

Κοντά στο 55% η εισπραξιμότητα εισφορών από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Καθυστερήσεις και στην έκδοση νέων συντάξεων. Ποιες εγκύκλιοι δεν έχουν ακόμη ετοιμαστεί.

Νέα «σύννεφα» στις εισπράξεις του ΕΦΚΑ

Χαμηλότερα από τα αναμενόμενα κινήθηκε σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η εισπραξιμότητα των εσόδων του ΕΦΚΑ από τις εισφορές μη μισθωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως την προηγούμενη Παρασκευή, τελευταία ημέρα πληρωμών για τις εισφορές Μαρτίου, είχαν εισπραχθεί περίπου 140 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον δεύτερο μήνα καθόδου, καθώς και μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου η εισπραξιμότητα στα έσοδα του ΕΦΚΑ από τις εισφορές των μη μισθωτών υποχώρησε κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Συγκεκριμένα, εκδόθηκαν 1.414.520 ειδοποιητήρια και τον Ιανουάριο καταβλήθηκαν 173,1 εκατ. ευρώ έναντι απαιτητού ποσού 250 εκατ. ευρώ, ήτοι το 69,29%. Τον Φεβρουάριο, εξοφλήθηκε το 60,1% (151,5 εκατ. ευρώ) από τα συνολικά 252 εκατ. που απαιτήθηκαν, και τον Μάρτιο, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς ο ΕΦΚΑ δεν δημοσιοποιεί επίσημα στοιχεία, η εισπραξιμότητα έπεσε ακόμη χαμηλότερα γύρω στο 55%, καθώς εισπράχθηκαν περίπου 140 εκατ. ευρώ.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του πάντως, ο ΕΦΚΑ επισημαίνει ότι η εισπραξιμότητα κινείται εντός των στόχων το πρώτο τρίμηνο. 

Η πτώση των εσόδων του υπερταμείου ήταν σύμφωνα με τους ειδικούς αναμενόμενη, καθώς δεν υπάρχει κίνητρο για τους εισφέροντες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, προκειμένου να παραμείνουν εντός του συστήματος και να καταβάλλουν έστω τις τρέχουσες εισφορές τους.

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν, η πορεία των εσόδων θα εξακολουθήσει να είναι φθίνουσα καθώς τους επόμενους μήνες θα αποσταλούν σε περίπου 250.000 αυτοαπασχολούμενους και οι εισφορές που αναλογούν στην επικουρική ασφάλιση (7%) και το εφάπαξ (4%).

Πονοκέφαλο προκαλούν στο υπουργείο Εργασίας, εκτός από την πορεία των εσόδων και η «αδράνεια» στην οποία έχει περιπέσει ο ΕΦΚΑ σε σχέση με την απονομή νέων συντάξεων, εξαιτίας σημαντικής καθυστέρησης στην έκδοση απαραίτητων εγκυκλίων.

Στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης επικρατεί αναβρασμός καθώς αναζητούνται λύσεις προκειμένου να ξεκινήσει η έκδοση νέων συντάξεων, τουλάχιστον γήρατος, μέχρι την έκδοση των αναγκαίων εγκυκλίων για τις περιπτώσεις όπως η διαδοχική ασφάλιση, οι συντάξεις χηρείας καθώς και η εξαγορά πλασματικών χρόνων ασφάλισης που έχουν συμπεριληφθεί στον συντάξιμο χρόνο.

Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν αναρτηθεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ οι εισφορές Απριλίου των αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την Τετάρτη 31η Μαΐου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v