Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι κινεζικοί κολοσσοί έδωσαν «υποσχετική» για επενδύσεις

Ποιοι όμιλοι και για ποιους τομείς εξέφρασαν ενδιαφέρον. Ο ρόλος που επιθυμεί να διαδραματίσει η χώρα στο κινεζικό σχέδιο «One Belt, One Road». Οι προτεραιότητες και το τριετές action plan μεταξύ των δύο πλευρών.

Ποιοι κινεζικοί κολοσσοί έδωσαν «υποσχετική» για επενδύσεις

Στην προσέλκυση κινεζικών κολοσσών αλλά και συμμετοχή της στο φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο «One Belt, One Road» προσβλέπει η Ελλάδα, η οποία επιδιώκει να καταστεί το κέντρο εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη.

Στην προσπάθεια αυτή, η Ελλάδα έχει την «υποσχετική» συνεργασίας με 13 μεγάλες κινεζικές εταιρείες και τρεις χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη τις προηγούμενες ημέρες υπεγράφησαν δύο σημαντικές συμφωνίες.

Οι βάσεις για την πολύπλευρη συνεργασία των δύο χωρών τέθηκαν κατά την πρόσφατη επίσημη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κυβερνητική επίσκεψη στο Πεκίνο, όπου πραγματοποιήθηκε η υπογραφή τριετούς Action Plan 2017-2019 με την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (National Development Reforms Commission, NDRC) και υπήρξαν συναντήσεις με κινεζικές επιχειρήσεις και φορείς με τους οποίους υπογράφηκαν και σχετικές συμφωνίες.

Οι τομείς πρώτης προτεραιότητας του Action Plan είναι αυτοί των μεταφορών, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, ενώ υπάρχουν περιθώρια να επεκταθεί η συνεργασία και σε άλλους πιθανούς τομείς.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή, το τριετές Action Plan με την NDRC ως σκοπός του Πλαισίου Συνεργασίας 2017-2019 είναι η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας σε βασικά πεδία μεταξύ των δύο χωρών και ο αποτελεσματικός συνδυασμός της Πρωτοβουλίας «One Belt, One Road» με την «Αναπτυξιακή Στρατηγική της Ελλάδας». Η Ελλάδα και η Κίνα συμφώνησαν σε βασικούς τομείς, που θα ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική εταιρική σχέση και θα προωθήσουν την αμοιβαία επωφελή συνεργασία και την κοινή ανάπτυξη των δύο χωρών.

Όπως σημείωσε ο κ. Πιτσιόρλας, η στρατηγική «One Belt, One Road» δημιουργεί τον χώρο και τις δυνατότητες στην Ελλάδα να αναβαθμίσει τον δικό της ρόλο στο σύγχρονο γίγνεσθαι. Η Ελλάδα, ως χώρα του σκληρού πυρήνα της ΕΕ, μπορεί, στον αντίποδα λογικών επιστροφής στον προστατευτισμό, να αναλάβει τις πρωτοβουλίες αναζήτησης συγκλίσεων ανάμεσα στους στόχους της αναπτυξιακής στρατηγικής της Ευρώπης με τους στόχους του One Belt, One Road και να είναι η εισηγήτρια ευρωπαϊκών στρατηγικών επιλογών που θα δίνουν νέα πνοή και νέο όραμα στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, στη λογική της δικής της συμβολής στη διαμόρφωση του νέου πολυπολικού κόσμου.

Μάλιστα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιλέχθηκε να δώσει εναρκτήρια ομιλία αλλά και να ξαναμιλήσει τη δεύτερη μέρα στο κλείσιμο του Φόρουμ. Τονίζοντας ότι η Κίνα έδειξε ότι η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη στρατηγική, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει εμπορικές συναλλαγές ύψους 3 τρισ. δολαρίων και επενδύσεις ύψους 40 δισ. δολαρίων, έχουν υπογραφεί διμερείς συμφωνίες με 30 χώρες και η Ελλάδα είναι μία από αυτές.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πιθανών αντιδράσεων από την ΕΕ για την ελληνοκινεζική προσέγγιση, ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι εμείς καλούμαστε να διαμορφώσουμε τη στρατηγική μας, πάντα στο πλαίσιο της ΕΕ. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να συμφωνούν, σε κάποιες όχι. Στόχος μας είναι να αποτελέσουμε τον κρίκο συνεργασίας, καθώς οι σχεδιαζόμενες κινεζικές επενδύσεις μπορούν να έχουν περιφερειακό χαρακτήρα και να επιτευχθούν συνέργειες μεταξύ των ευρωπαϊκών ή των μεσογειακών χωρών.

Αν και ρωτήθηκε, ο κ. Πιτσιόρλας δεν προσδιόρισε το μέγεθος των επενδύσεων που μπορούν να υλοποιηθούν επ' ωφελεία της Ελλάδας. Ωστόσο, σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση αυτές θα είναι πολλές. «Εχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για την πιο στενή συνεργασία των δύο χωρών» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο κ. Πιτσιόρλας αναφέρθηκε και στην υπογραφή των δύο πρώτων συμφωνιών κινεζικών επιχειρήσεων, που εντάσσονται στο πλαίσιο του τριετούς Action Plan. Συγκεκριμένα, η πρώτη συμφωνία αφορά στη συνεργασία του Ομίλου Κοπελούζου και του Shenhua Group, ύψους 3 δισ. ευρώ, στον τομέα της ενέργειας και η δεύτερη, της FORTHNet με τη ΖΤΕ, με την υποστήριξη των κινεζικών εταιρειών Shanghai Gongbao Business Consulting και KaiXinRong Group και αφορά στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, οι κινεζικοί όμιλοι επιχειρήσεων, αντιλαμβανόμενοι τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στη Στρατηγική B&R και μετά την επιτυχή παρουσία της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και τη συμμετοχή της State Grid στον ΑΔΜΗΕ, αρχίζουν συστηματικά πλέον να αξιολογούν τις επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρει η χώρα μας σήμερα.

Όπως ανέφερε, «στο διάστημα 11/5-16/5, πραγματοποιήσαμε ένα εκτενές πρόγραμμα συναντήσεων με κινεζικές επιχειρήσεις, προκειμένου αφενός να τους παρουσιάσουμε την επενδυτική πρόταση της χώρας σε συνδυασμό με τη στρατηγική OBOR (One Belt, One Road) και αφετέρου να τους επιβεβαιώσουμε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να τους στηρίξει στην υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων στην Ελλάδα αλλά και να τους υποδείξουμε ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα άμεσα βήματά τους, ώστε να επιταχυνθεί η επέκτασή τους στην Ελλάδα.

Συνοπτικά, συναντήσαμε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές, στις υποδομές, στην ενέργεια, στα ακίνητα, στον τουρισμό, στον θεματικό τουρισμό, στον τουρισμό υγείας, στις υπηρεσίες υγείας, στα τρόφιμα, στα μεταλλεύματα και στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Επιπλέον, συναντηθήκαμε με την Κεντρική Αρχή Διαπίστευσης αλλά και επιμελητήρια που έχουν συσταθεί για την προώθηση των συνεργασιών μεταξύ των επιχειρήσεων που μετέχουν στη Στρατηγική B&R».

Ανά κατηγορία έγιναν επαφές με τις ακόλουθες επιχειρήσεις:

Κατασκευές-Υποδομές

1. China Railway Construction Engineering Group (CRCEG)

2. China State Construction Engineering

Προτάσεις για Ελλάδα: Μεγάλα δημόσια έργα σε μεταφορές (π.χ. σιδηροδρομικές υποδομές, αστικές μεταφορές, λιμενικές εγκαταστάσεις, αεροδρόμια κ.α.), Ενεργειακά έργα υποδομών (δίκτυα, εργοστάσια παραγωγής, εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου).

Τουρισμός-Ακίνητα

1. Dalian Wanda
2. Country Garden Holdings
3. Beijing Urban Construction Group
4. ΗΝΑ
5. ZHONG FU TIAN DI GROUP

Προτάσεις για Ελλάδα: Επενδύσεις σε μεγάλα ακίνητα (τουριστικά, εμπορικά, θεματικά πάρκα, αθλητικός τουρισμός), παραγωγή ταινιών στην Ελλάδα, χρηματοδότηση δράσεων για τον πολιτισμό, προώθηση τουριστικών πακέτων για Κινέζους τουρίστες μέσα από το δίκτυo γραφείων της. Επενδύσεις στον κλάδο ακινήτων, συνδυασμός και προβολή πωλήσεων στην Κίνα με το πρόγραμμα Greece My Residence, μεγάλα ακίνητα χαρτοφυλακίου και τουριστικά-ξενοδοχεία. Έργα Logistics, αποκρατικοποίηση αεροδρομίων, μαρινών. Επενδύσεις στην υγεία, καθώς και σε ιατρικό και ιαματικό τουρισμό, μονάδες υγείας).

Χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί

1. ICBC
2. China Development Bank
3. Everbright Financial Investment Holding

Προτάσεις για Ελλάδα: Επέκταση δραστηριοτήτων στην Ελλάδα με διευκολύνσεις για τη χρηματοδότηση επενδύσεων από ελληνικές, κινεζικές και ξένες επιχειρήσεις. Χρηματοδότηση ενεργειακών έργων υποδομών (δίκτυα, εργοστάσια παραγωγής, εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου), μεγάλων δημόσιων έργων σε μεταφορές (σιδηροδρομικές υποδομές, Θριάσιο, αστικές μεταφορές, λιμενικές εγκαταστάσεις κ.α.), χρηματοδότηση έργων στον Τουρισμό και στα Ακίνητα. Πρόταση για ίδρυση υποκαταστήματος στην Ελλάδα.

Μεταλλικά ορυκτά

1. China Aluminum International Engineering

Πρόταση για Ελλάδα: Αναβάθμιση και επέκταση μονάδων παραγωγής αλουμινίου.

Τρόφιμα-Αγροτικά προϊόντα

1. New Hope Group

Πρόταση για Ελλάδα: Επενδύσεις στον κλάδο τροφίμων (χαρτοφυλάκιο), πρωτογενή παραγωγή-μεταποίηση, εγκαταστάσεις αποθήκευσης-διακίνησης τροφίμων (ΟΛΠ, Θριάσιο, ηπειρωτική Ελλάδα). Συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες τροφίμων για εισαγωγές στην Κίνα.

Προτυποποίηση

1. SAC

Πρόταση για Ελλάδα: Συνεργασία με ΕΛΟΤ, πιστοποίηση εξαγώγιμων προϊόντων.

Επιμελητήρια

1. Silk Road Chamber of International Commerce (SRCIC)

Πρόταση για Ελλάδα: Δράσεις για τη διοργάνωση εκδηλώσεων-επισκέψεων των μελών τους στην Ελλάδα και προώθηση συνεργασιών με ελληνικές επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v