Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Για πρώτη φορά η χώρα περνά σε θετική ατζέντα

Τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν και θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές τόνισε. Αυτοεγκλωβισμένος σε λάθος στρατηγική ο Μητσοτάκης βλέπει «καταστροφές». O κόσμος ξέρει ότι θα το παλέψουμε και ότι δεν είμαστε «παιδιά της διαπλοκής».

Τσίπρας: Για πρώτη φορά η χώρα περνά σε θετική ατζέντα

Για πρώτη φορά η χώρα περνά σε μια θετική ατζέντα για τη χώρα και την κοινωνία, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή και άσκησε σκληρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία για συνεχή «καταστροφολογία».

Χαρακτήρισε ισορροπημένη τη συμφωνία που κλείνει τη β' αξιολόγηση του προγράμματος και ανοίγει το δρόμο  για το χρέος.

O Αλέξης Τσίπρας μίλησε για μια Ελλάδα που αλλάζει και μια οικονομία που βλέπει μπροστά με αισιοδοξία, κάτι που φαίνεται από τα ελληνικά ομόλογα αλλά και το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται από το εξωτερικό.

Όπως είπε στόχος είναι η ανάπτυξη να είναι δίκαιη για όλους και γι’ αυτό τα εργασιακά ήταν πρώτη προτεραιότητα στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αυτές τις ημέρες με την ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας η προοπτική εξόδου από την κρίση έρχεται κοντά.

Ο κόσμος είπε ξέρει ότι δεν είμαστε αλάνθαστοι αλλά ξέρει ταυτόχρονα ότι δεν είμαστε παιδιά της διαπλοκής. Δεν έχουμε στην ιστορία μας ούτε την Siemens, ούτε τη Novartis, ούτε τις λίστες φοροδιαφυγής.

Ο κόσμος ξέρει ότι είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να το παλέψουμε μέχρι τέλους, όσο καλύτερα μπορούμε. Δεν θα τον διαψεύσουμε. Θα τα καταφέρουμε.

Το χρέος

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα οδηγήσουν σε θετική εισήγηση βιωσιμότητας από το ΔΝΤ, κάτι που θα οδηγήσει στο να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο QE.

Δεν αποτελούσε επιλογή μας αυτό το μίγμα πολιτική. Τα απαιτούσε το ΔΝΤ. Αν έχουμε τη θετική λύση στο χρέος θα εφαρμόσουμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Αν δεν έχουμε θετική εξέλιξη το ΔΝΤ θα φύγει. Αν φύγει δεν υπάρχει για εμάς η δέσμευση να υλοποιήσουμε αυτά τα μέτρα.

Τα μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο αν το Σεπτέμβρη του 2017 αρχίσουν να υπάρχουν τα μέτρα για το χρέος. Αν αυτό δεν γίνει τα μέτρα θα αποσυρθούν, και αυτό το ξέρουν οι εταίροι.

3,5+1-1=3,5

Στην ομιλία του υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψεύδεται συνειδητά όταν λέει ότι πρέπει να έχουμε πλεόνασμα 5,5% του ΑΕΠ για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα. Αν κριθεί ότι πιάνουμε τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ τότε θα εφαρμοστούν 1% του ΑΕΠ θετικά μέτρα και 1% του ΑΕΠ αρνητικά: 3,5+1-1=3,5.

Με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών όχι μόνο θα πιαστούν οι στόχοι αλλά θα δημιουργηθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος συνολικά 3,5 δισ. ευρώ ως το 2021 και θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά από πρωτοσέλιδα που πριν από ένα χρόνο μιλούσαν για τέταρτο μνημόνιο με αφορμή το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. «Συνεχώς λέτε τα ίδια», είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οπως είπε το αφήγημα περί 4ου Μνημονίου είναι «πολιτική φαντασίωση της ΝΔ» για να πείσει τους δανειστές να μας φορτώσουν ένα ακόμα μνημόνιο μήπως και γυρίσει στην εξουσία.

Αυτοεγκλωβισμένος σε λάθος στρατηγική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να πείσει ξανά το λαό ότι καταστρέφουμε τη χώρα και ότι πήγαμε την χώρα στη κόλαση. Με την υπεροπλία που έχει στα ΜΜΕ αναπαράγει συνεχώς την ίδια καταστροφολογία, τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Στην πολιτική δεν αρκεί να έχεις επικοινωνιακή υπεροπλία. Να έχεις μαζί όλα τα κανάλια, τις εφημερίδες και τις δημοσκοπήσεις. Στο τέλος της ημέρας πολιτική δεν είναι μόνο η επικοινωνία. Θέλει στρατηγική, μυαλό, ψυχή και έχει να κάνει με τις προσδοκίες των ανθρώπων.

Δεν καταφέρατε να πείσετε. Αυτό δεν σχετίζεται με το ότι κάποιοι λένε ότι «δεν το έχετε». Είστε αυτοεγκλωβισμένος σε λάθος στρατηγική: μιλάτε συνεχώς για καταστροφή αλλά αυτή ποτέ δεν έρχεται. Οσο περνά ο καιρός κινδυνεύετε να γίνει γραφικός. Αν συνεχίσετε έτσι δεν είναι μακριά αυτή η στιγμή.

Φανταστείτε τον εαυτό σας τον Μάιο 2019 στις ευρωεκλογές, όταν θα είναι η πρώτη κάλπη που θα αναμετρηθούμε. Θα έχετε κλείσει 3,5 χρόνια αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτός που επί 3,5 χρόνια θα βλέπει εκλογές που δεν θα έρχονται αλλά και κόφτες που δεν θα ενεργοποιούνται.

Η χαμένη ευκαιρία

Η ΝΔ είχε ευκαιρία να αλλάξει αφήγημα, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας. Λέτε στον ελληνικό λαό δυο πράγματα: ότι η κυβέρνηση φέρνει 4ο μνημόνιο και ότι τα αντίμετρα είναι αέρας κοπανιστός. Θα κρατήσω τις δηλώσεις και με αυτές θα ετοιμάσουμε τα spot για τις ευρωεκλογές. Τον Μάιο του 2019 δεν θα έχουμε 4ο Μνημόνιο αλλά θα διανύουμε και ένα χρόνο εκτός από τα Μνημόνια.

Τότε θα είναι γεγονός τα αντίμετρα που σήμερα θα καταψηφίσετε «ένα προς ένα», τόνισε.

Οπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι παραδομένος στους ακραίους όπως ο Αδ. Γεωργιάδης. Προσέξτε γιατί τους έχετε δώσει τα κλειδιά του σπιτιού και στο τέλος «μπορεί να χάσετε το σπίτι».

Γίνεστε αντιμνημονιακοί

Όταν κατάλαβε η ΝΔ ότι έρχεται η συνολική συμφωνία δεν λέει πια ότι καταστρέφουμε τη χώρα επειδή δεν υπογράφουμε μια οποιαδήποτε συμφωνία αλλά ότι την καταστρέφουμε επειδή έχουμε συμφωνία.
Ερχεστε και παρουσιάζεστε ως «αντιμνημονιακοί», κατήγγειλε ο πρωθυπουργός. «Χύνετε μαύρο δάκρυ για τα μνημόνια», συμπλήρωσε.

Σηκώνω τα χέρια ψηλά

Πριν πέντε μήνες φέραμε εφάπαξ σύνταξη άνω των 600 εκατ. ευρώ και μας καταγγέλατε ότι προκαλούμε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και βάζουμε σε κίνδυνο τη χώρα. Τώρα λέτε τα αντίθετα. Τότε καταψηφίσατε τώρα φέρνετε τροπολογία για παροχές. Ταυτόχρονα δεν ψηφίζετε τα αντίμετρα που είναι 4 δισ. ευρώ.

«Σηκώνω τα χέρια ψηλά. Την αντιπολίτευση ‘ότι κάτσει’ δεν μπορεί να την παρακολουθήσει κανείς. Μάλλον τα έχετε χάσει».

Εκτίμησε δε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα του φόβου για τις μίζες και τις ρεμούλες καθώς γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν πέρασε το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v