Μια αποκλειστική συνεργασία του Euro2day.gr

Καραμούζης: QE-χρέος θα αντισταθμίσουν τα υφεσιακά μέτρα

Ο αρνητικός αντίκτυπος των μέτρων θα υπερκαλυφθεί από το καλύτερο κλίμα σε αγορά-οικονομία, τονίζει ο πρόεδρος της Eurobank. Επιφυλακτικός για τα υψηλά πλεονάσματα ο Η. Λεκκός.

Καραμούζης: QE-χρέος θα αντισταθμίσουν τα υφεσιακά μέτρα

Στην ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή και τις προσδοκίες να επιβεβαιωθεί το «καλό σενάριο» που προβλέπει συμφωνία για το χρέος που θα ικανοποιεί το ΔΝΤ και ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εστιάζει δημοσίευμα του Bloomberg.

«Η συμφωνία με τους δανειστές περιέχει μερικά υφεσιακά μέτρα, περιλαμβανομένης της απαίτησης να επιτευχθούν αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα μερικά χρόνια» δηλώνει ο Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος της Eurobank και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών. «Αυτός ο αρνητικός αντίκτυπος θα αντισταθμιστεί και με το παραπάνω από το καλύτερο κλίμα στην αγορά και την οικονομία, τη συμμετοχή στο QE και μια βιώσιμη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους».

Από την πλευρά του πάντως ο επικεφαλής οικονομολόγος της Πειραιώς Ηλίας Λεκκός σημειώνει πως «δεν υπάρχει προηγούμενο μια χώρα μη παραγωγός πετρελαίου να επιτυγχάνει συστηματικά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για περίοδο πολλών ετών». «Είτε δεν θα επιτευχθεί, είτε θα επιτευχθεί με κόστος μεγάλη ύφεση», συμπλήρωσε.

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι» δηλώνει στο Bloomberg ο Νίκος Βέττας, επικεφαλής του ΙΟΒΕ. «Είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο που ήταν πριν από τρία χρόνια και ενώ πολλοί παράγοντες που έχτισαν την αρνητική δυναμική μετά την έναρξη της κρίσης είναι τώρα πιο αδύναμοι, δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα μπούμε σε φάση διατηρήσιμης ανάπτυξης».


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus