Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί πετρελαϊκοί κολοσσοί «φλερτάρουν» με τα κοιτάσματα της Ελλάδας

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Ι. Μπασιάς μιλά στο Euro2day.gr και απαριθμεί τους λόγους για τους οποίους πολυεθνικές προτίθενται να κάνουν έρευνες σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Η δουλειά των ΕΛΠΕ, Energean Oil & Gas και το έργο της ΕΔΕΥ.

Γιατί πετρελαϊκοί κολοσσοί «φλερτάρουν» με τα κοιτάσματα της Ελλάδας

Και ξαφνικά ο φάκελος των ελληνικών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου βγήκε ξανά από τα... συρτάρια, με μεγάλους μάλιστα πετρελαϊκούς κολοσσούς να έρχονται ακόμη και στη χώρα μας, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για έρευνες.

Η είδηση του ερχομού υψηλότατων στελεχών της ExxonMobil και οι συναντήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης, η προ μηνών συμφωνία του ισπανικού κολοσσού Repsol με την Energean Oil & Gas, η υποβληθείσα πρόταση για έρευνες στο «οικόπεδο 2» από την κοινοπραξία της γαλλικής Total με τα ΕΛ.ΠΕ και την ιταλική Edison, αν μη τι άλλο, δείχνουν μία έντονη κινητικότητα γύρω από τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, που αναζοπυρώνουν τα σενάρια περί ύπαρξης κοιτασμάτων στο υπέδαφος της χώρας.

Ποιοι είναι, όμως, οι λόγοι που φέρνουν την Ελλάδα στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος των ξένων πολυεθνικών, με δεδομένο ότι είχαν προηγηθεί διαγωνισμοί και κυρίως ο 2ος γύρος παραχωρήσεων;

Σε πέντε τους απαριθμεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Ιωάννης Μπασιάς, ο οποίος μιλά στο Euro2day.gr κι εξηγεί:

«Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με την πρόσφατη ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ στη θαλάσσια περιοχή της Αιγύπτου». Σύμφωνα με τον κ. Μπασιά, πρόκειται για περιοχή με «ασβεστολιθικά πετρώματα που έκρυβαν το κοίτασμα και ουσιαστικά επιβεβαιώνεται η ύπαρξη υδρογονανθράκων σε αυτή τη συγκεκριμένη γεωλογική δομή. Αντίστοιχες μορφές υπάρχουν και στον ελληνικό χώρο και μάλιστα στο Ιόνιο Πέλαγος». Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ, σε πρόσφατη ημερίδα, τον περασμένο Μάρτιο, είχε μιλήσει για μικρά Ζορ στην προαναφερόμενη περιοχή.

Η γεωπολιτική ασφάλεια της χώρας είναι ακόμη ένας λόγος για τον οποίο οι μεγάλες εταιρίες τη βλέπουν ως επενδυτικό προορισμό. Όπως εξηγεί ο κ. Μπασιάς, «ο δεύτερος λόγος αφορά στο ότι βρισκόμαστε σε μία περιοχή, από το Ιόνιο Πέλαγος μέχρι και νότια της Κρήτης, που δεν έχει γεωπολιτικά προβλήματα και αναταραχές. Πρόκειται για ενθαρρυντικό γεγονός, το οποίο μετρούν σοβαρά οι εταιρίες».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΕΥ, ο τρίτος λόγος για τον οποίο οι πετρελαϊκές εταιρίες έπιασαν ξανά δουλειά και βλέπουν με διαφορετικό «μάτι» την περιοχή μας είναι οικονομικός: «Μετά από τρία χρόνια οικονομικής κρίσης, το κόστος των καινούργιων τεχνολογιών που αφορούν στις έρευνες υδρογονανθράκων έχει μειωθεί», σημειώνει στο Euro2day.gr και συνεχίζει: «Το 2014 ούτε καν θα το σκέφτονταν οι εταιρίες να προχωρήσουν σε επενδύσεις όπως διενέργεια σεισμικών ερευνών, νέα ερμηνεία σεισμικών δεδομένων, γεωτρήσεις κ.λπ.».

Η δουλειά που έχουν κάνει επίσης οι ελληνικές εταιρίες Ελληνικά Πετρέλαια και Energean Oil & Gas είναι σημαντική ως προς αυτόν τον τομέα. Όπως τονίζει ο κ. Μπασιάς, «οι δύο όμιλοι γνωρίζουν καλά την περιοχή, έχουν δεδομένα στη διάθεσή τους και συνεπώς έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα προσέλκυσης επενδυτών. Και πράγματι το έχουν καταφέρει».

Ο πέμπτος λόγος επικεντρώνεται στο έργο που έχει ξεκινήσει να κάνει η νεοσυσταθείσα ΕΔΕΥ: «Έχουμε μιλήσει σχεδόν με όλες τις μεγάλες εταιρίες του χώρου. Συμμετέχουμε σε ειδικές ενημερωτικές ημερίδες, όπως τελευταία στο Χιούστον, στο Βέλγιο, στη Ρώμη και στην Κύπρο. Το ενδιαφέρον είναι σημαντικό».

Παράλληλα, η ΕΔΕΥ έχει συμφωνήσει με τη νορβηγική εταιρία PGS, στο πλαίσιο του γενικού συμβολαίου που είχε κάνει το ελληνικό δημόσιο, για διενέργεια νέων σεισμικών ερευνών νότια της Κρήτης αλλά και ανάμεσα στα Κύθηρα και τα Χανιά, προκειμένου να ληφθούν πιο ακριβή δεδομένα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v