Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα τρία σενάρια για την Ελλάδα

Επιστολή του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, που έχει δει το Bloomberg, περιγράφει το μείγμα ανάπτυξης-πλεονασμάτων που οδηγεί το χρέος κάτω από 60% του ΑΕΠ και αυτό που το εκτοξεύει στο 226%. Η μέση λύση και η πίεση του ΔΝΤ.

Τα τρία σενάρια για την Ελλάδα

Τρία σενάρια ζυγίζουν οι δανειστές για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ενόψει του Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα σενάρια περιγράφονται σε επιστολή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προς τους Γερμανούς βουλευτές, την οποία έχει δει το πρακτορείο. Γίνεται λόγος για διαφορετικά σενάρια για την ανάπτυξη της χώρας και τα πρωτογενή πλεονάσματα (εξαιρούνται οι πληρωμές τόκων) που θα μπορέσει να επιτύχει η Ελλάδα μακροπρόθεσμα.

Στο πρώτο σενάριο, η χώρα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι κατά μέσο όρο 2,6% του ΑΕΠ. Αυτό θα οδηγήσει τη σχέση χρέους προς ΑΕΠ κάτω του 60% το 2060, σύμφωνα με το έγγραφο.

Στο δεύτερο -απαισιόδοξο- σενάριο, το χρέος θα φτάσει στο 226% του ΑΕΠ το 2060, με δεδομένο ότι η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 1% και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι κατά μέσο όρο 1,5% του ΑΕΠ.

Το τρίτο σενάριο περιλαμβάνει μια μέση λύση, που μένει ωστόσο να καθοριστεί.

Όπως γίνεται σαφές, αν υιοθετηθεί το πρώτο σενάριο, υπάρχει μικρή ανάγκη για ελάφρυνση χρέους, ενώ στο δεύτερο, θα απαιτηθεί γενναία αναδιάρθρωση.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται το ΔΝΤ που αρνείται να συμμετάσχει σε πρόγραμμα, αν δεν γίνουν επιπλέον βήματα στο θέμα του χρέους. Κάποια κράτη ωστόσο που αρνούνται τις παραχωρήσεις, όπως η Γερμανία, υποστηρίζουν ότι δεν θα εκταμιεύσουν δόση, αν δεν μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

50-50

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βλέπουν πιθανότητα 50-50 για να επιτευχθεί σήμερα συμφωνία και εστιάζουν σε μια συνεδρίαση των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης πριν τη συνάντηση των υπουργών, η οποία θα καθορίσει και την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεσμεύθηκαν τον περασμένο Μάιο να ορίσουν πιθανά μέτρα για να χαλαρώσουν οι όροι αποπληρωμής των ελληνικών δανείων μετά το τέλος του προγράμματος το 2018, ωστόσο ο βαθμός στον οποίο θα εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα ακόμη αποτελεί σημείο τριβής.

Μεταξύ των επιλογών που έχουν αναφερθεί είναι η παράταση της λήξης των δανείων της ευρωζώνης στην Ελλάδα, καθώς και ο ορισμός πλαφόν και η αναβολή αποπληρωμής τόκων. Το ΔΝΤ έχει υποστηρίξει ότι αυτές οι επιλογές χρειάζεται να συγκεκριμενοποιηθούν περισσότερο, ώστε να συνάδουν τα νούμερα και να διατηρηθούν οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους κάτω των σαφώς ορισμένων ορίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v